Σχόλια 31/03/17

0
plateia-1970
«Έξυπνοι» νησιώτες
Ίσως να μην το γνωρίζουν αρκετοί καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΗ, γι’ αυτό ας το πούμε. Όλοι λοιπόν εμείς που χρησιμοποιούμε το δίκτυο της επιχείρησης, ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, εμείς, μέρος της αξίας του ρεύματος που καταναλώνουν οι νησιώτες!!
Οι οποίοι νησιώτες, προσοχή εδώ, αρνούνται να εγκατασταθούν στα νησιά τους ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Επιδοτούμε λοιπόν ΟΛΟΙ εμείς οι στεριανοί το κόστος του ρεύματος που αυτοί καταναλώνουν. Και από την άλλη, οι ίδιοι, το παίζουν «οικολόγοι» με τα χρήματά μας. Με τα δικά μας χρήματα (πληρώνουμε πάνω από το μισό τιμολόγιο), το παίζουν μάγκες οικολόγοι.
Ας το κάνουν με τα δικά τους χρήματα το πείσμα τους, όχι με τα ξένα…
Γ.Δ.


Για ποιο λόγο;
Ήταν ένα απλό και δικαιολογημένο ανθρώπινο ερώτημα από τους Ξανθιώτες: Γιατί η κυβέρνηση δεν έστειλε εκπροσώπους της για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου; Προφανώς την απάντηση οφείλουν να τη δώσουν οι της κυβέρνησης. Όμως τα δυσμενή σχόλια για την κυβέρνηση έγιναν. Κι ακούστηκαν αιτιολογίες όπως ότι φοβήθηκαν μήπως γίνουν διαμαρτυρίες κι επεισόδια στους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Άλλη αιτιολογία που ακούστηκε ήταν ότι με την υποβάθμιση αυτή, επιθυμεί η κυβέρνηση σταδιακά να καταργήσει τις παρελάσεις. Γι’ αυτό και τις σνομπάρει.
Πάντως, τι ακριβώς σκέφτονται, τι έχουν στο μυαλό τους, άγνωστο. Ο καθένας μπορεί να σκεφθεί όποια αιτιολογία επιθυμεί.
Γ.Δ.


Το Αυτόφωρο παραμένει
Το Αυτόφωρο για δημοσιογράφους σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμησης και τα υψηλά πρόστιμα θα παραμείνουν ως έχουν απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου. Η ερώτηση αφορούσε τις μηνύσεις που γίνονται από πρόσωπα για τα οποία ισχύει ο θεσμός της ασυλίας (όπως βουλευτές) και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τα ίδια το Αυτόφωρο. Ο υπουργός απάντησε ότι το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές. Δυστυχώς όταν δεν εξασφαλίζεται η έννοια της ισοπολιτείας το πλαίσιο δεν είναι επαρκές.
Δ.Τ.


Η πλατεία της Ξάνθης στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ελάχιστα έχει αλλάξει κτιριακά η πλευρά αυτή.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Τιμάει και την Ξάνθη
Ανάμεσα στις Ξανθιώτικες βιομηχανικές επιχειρήσεις που δίνουν ζωή και οικονομικό οξυγόνο στο νομό μας συγκαταλέγεται και η παγκοσμίως γνωστή Σαν-Λάιτ. Γνωστή περισσότερο στον κόσμο, το εργοστάσιο που παράγει μπαταρίες. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο Όλβιο και εκεί απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Η σημερινή μας αναφορά γίνεται διότι η Sunlight ξεχώρισε για άλλη μια χρονιά για τον δυναμικό εξαγωγικό της προσανατολισμό σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
To 2016 το εργοστάσιο στην Ξάνθη πέτυχε νέο ρεκόρ παραγωγής με 1,5 εκατ. τεμάχια σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με το 2015. Για να καλυφθούν οι αυξημένες παραγγελίες, η Συστήματα Sunlight προσέλαβε 126 νέους εργαζομένους ανεβάζοντας το σύνολο του προσωπικού της σε 746. Τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται σε 114 χώρες σε πέντε ηπείρους. Η εταιρεία παράγει μπαταρίες για περονοφόρα οχήματα (κλαρκ) που αποτελούν και το 66% του τζίρου της, μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας με εφαρμογές σε ΑΠΕ, μπαταρίες υποβρυχίων και καταναλωτικές μπαταρίες ως αποκλειστικός διανομέας της Toshiba.
Ο τζίρος της Συστήματα Sunlight διαμορφώθηκε το 2016 στα 168,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 23% σε σχέση με το 2015 και τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 29% στα 17,2 εκατ. ευρώ.
Γ.Δ.


Το απόλυτο χάος
Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) παρουσιάζεις εικόνα απόλυτου χάους τρεις μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Η επιμονή στη δημιουργία ενός Υπερταμείου, αντί τριών (μισθωτών – αυτοαπασχολουμένων – αγροτών) που ήταν η άλλη πρόταση, φαίνεται στην πράξη πλήρως αναποτελεσματική. Και όπως επισημαίνουν οι εμπλεκόμενοι, πρώτα απ’ όλα οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι που ταλαιπωρούνται και δικηγόροι που ειδικεύονται στα ασφαλιστικά ζητήματα, «ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) δημιούργησε έναν ασφαλιστικό Φρανκενστάιν. Ενα δυσλειτουργικό γραφειοκρατικό τέρας, τα οποίο δύσκολα θα σταθεί στο πόδια του».
Χιλιάδες ασφαλισμένοι (εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι) «αναλώνονται» καθημερινά στα γραφεία του νέου ταμείου, αναζητώντας τα στοιχεία τους, τα οποία αγνοούνται. Οι τεράστιες ουρές και η ταλαιπωρία είναι καθημερινό φαινόμενο στις υπηρεσίες του νέου Υπερταμείου, ενώ σωρεία λαθών εντοπίζεται στη διαδικασία πληρωμής των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις των πρώτων μηνών του έτους.
Οι υπάλληλοι του Ταμείου μιλούν για καθημερινές «εικόνες ντροπής που εκτυλίσσονται στα υποκαταστήματα όλης της χώρας».
Γ.Δ.


Τα πολλά λόγια κάνουν ζημιά…
Βρήκαν ευκαιρία οι μεν και οι δε εθνικιστές να πουν τα δικά τους αναφορικά με την υπόθεση των όπλων που βρέθηκαν στο Τζαμί της Ηλιόπετρας. Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση που ερευνάται από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους και δεν επιδέχεται ούτε συνομωσιολογία, ούτε κινδυνολογία, τυχάρπαστες εκτιμήσεις που επιδιώκουν να πυροδοτήσουν το κλίμα, ούτε καπηλεία από κάποιους για να περάσουν τα μηνύματα που θέλουν για την μειονότητα. Επιτέλους αρκετά προβλήματα έχουμε ως χώρα δεν θα κάνουμε και εισαγωγή των προβλημάτων της Τουρκίας, ούτε προπαγάνδα για το δημοψήφισμα του Ερντογάν!
Μ.Ξ.


Εύγε Μπαλαούρα!
Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας ήταν μεταξύ των δικαιούχων που έλαβαν τη «13η σύνταξη» που δόθηκε ως επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του 2016. Ο «φτωχός» αυτός λαϊκός αγωνιστής λοιπόν, με υψηλή θέση στην κλίμακα αριστεροσύνης (λίγο κάτω από τον Τσίπρα, ισοδύναμος του Σκουρλέτη), δεν του έφτανε η παχυλή βουλευτική «αποζημίωση» και η σύνταξη από το Δημόσιο και αφού του δόθηκε η ευκαιρία, τσέπωσε και το επίδομα.
Για να δικαιολογηθεί είπε ότι η καταβολή της «13ης σύνταξης» έγινε αυτομάτως από το σύστημα, χωρίς ο ίδιος να αιτηθεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα έσπευσε να τονίσει ότι διέθεσε τη σύνταξη στο ταμείο αλληλεγγύης συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδας και στο απεργιακό ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας. Ο σύλλογος υπαλλήλων όμως της Τράπεζας της Ελλάδος τον διέψευσε, αποκαλύπτοντας ότι επέστρεψε τα χρήματα, αφού πρώτα βγήκε το θέμα στη δημοσιότητα.
Εύγε Μπαλαούρα! Με πιάσατε, τα επέστρεψα, κι όλα καλώς καμωμένα. Και το αριστερό ηθικό πλεονέκτημα παραμένει αλώβητο!


Θα ξαναζήσουμε ασθένειες του παρελθόντος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προχθές επίσημη ανακοίνωση και προειδοποιεί για επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Έχουμε ξαναγράψει στο «Ε» για το θέμα αυτό και το κίνημα των αντιεμβολιαστών που έχει διογκωθεί και στην χώρα μας. Από την μια η έκταση που παίρνει το πρόβλημα δείχνει να είναι νίκη όσων επιθυμούν την κατάργηση των εμβολίων ως δολοφονικών, ως μέσων ελέγχου και άλλα πολλά, βλέποντας από πίσω την νέα τάξη πραγμάτων και διάφορα ευφάνταστα και συνομωσιολογικά. Ταυτόχρονα όμως θα είναι και η καταδίκη τους, γιατί οι αυταπάτες σύντομα θα διαλυθούν. Δυστυχώς με το χειρότερο τίμημα. Τις ζωές αθώων παιδιών. Κάποιοι βλέποντας το μέγεθος που έχει λάβει το θέμα διατύπωσαν προτάσεις ακόμη και για νομικές παρεμβάσεις με την θέσπιση ιδιώνυμου ποινικού αδικήματος μη εμβολιασμού των παιδιών. Τα παιδιά ασφαλώς δεν είναι ιδιοκτησία των γονιών ή των κηδεμόνων τους και επιπλέον ο μη εμβολιασμός δεν βλάπτει μόνο το παιδί που δεν εμβολιάζεται, αλλά και τρίτους, αφού ο λόγος που όλες αυτές οι φονικές ασθένειες εξαφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς γιατί είμαστε οι περισσότεροι εμβολιασμένοι και ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί. Όπως ακούστηκε από έγκριτο νομικό: «Το να αποκαλούμε τους αντιεμβολιαστές ζώα στο φέισμπουκ είναι μεν εκτονωτικό, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Ποινές φυλάκισης στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, σε όσους διαδίδουν χαλκευμένες ‘’μελέτες’’ και αφαίρεση της άδειας στους γιατρούς που ενθαρρύνουν τέτοιες πρακτικές». Όσο ακραία και αν ακούγονται, είναι ακόμη πιο ακραίο το να ξαναζήσουμε τέτοιες επιδημίες τον 21ο αιώνα.
Χ.Δ.


Τα ζώα μου… νεκρά
Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια οι αναγνώστες του «Ε» θα έχουν διαβάσει πολλές φορές για εμφάνιση ασθενειών σε ζώα της περιοχής, για εξάρσεις μελιταίου πυρετού ή βρουκέλλωσης, ευλογιάς και οζώδους δερματίτιδας. Οι λόγοι που αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται τόσο συχνά εσχάτως δεν έχουν εξακριβωθεί, αν και υπάρχουν σενάρια για σκόπιμη μόλυνση από κτηνοτρόφους ή εμπόρους γειτονικών χωρών. Όπως και να ‘χει, επιχειρείται μια συντονισμένη προσπάθεια από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να εξαλειφθούν μέσω της εκρίζωσης της ασθένειας με την θανάτωση των ζώων που νοσούν. Για κάποιο λόγο, το υπουργείο και ο κ. Τσιρώνης υπακούουν σε κάποιους που εμπλέκονται σε όλο αυτό το εμπόριο που αποφέρει μεγάλα κέρδη και προκρίνουν ως καλύτερη λύση τον εμβολιασμό των ζώων. Μια μέθοδο που θα πάει πίσω χρονικά την όση πρόοδο έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Και φυσικά από τους περιορισμούς που προκύπτουν από τον εμβολιασμό, με την πώληση ζώων μόνο σε περιοχές που επίσης πραγματοποιούν εμβολιασμούς, κάποιοι ενδιάμεσοι έμποροι αγοράζουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές τα ζώα. Ένα παρασκήνιο ομιχλώδες, με πολλούς θιγόμενους αλλά και αρκετούς ωφελούμενους, και αρκετά χρήματα που θα αποφέρει η όποια απόφαση στην μια ή την άλλη πλευρά. Ας ελπίσουμε το υπουργείο να αποδεχθεί τις υποδείξεις της κτηνιατρικής υπηρεσίας, που λειτουργεί βάσει στοιχείων και δεδομένων και όχι υπό το κράτος συναισθηματικής φόρτισης και μικροσυμφερόντων.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …