Σχόλια 30/03/2017

0
plateia-eleftherias-1970
Δικτυωνόμαστε
Κολλημένοι στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Tο 68,6% των Ελλήνων κάνει καθημερινή χρήση του Internet. Η μέση διάρκεια που οι χρήστες στη χώρα μας παραμένουν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο αγγίζει τα 191 λεπτά. Στις ηλικίες 18-24 ο χρόνος αυτός φθάνει τις τέσσερις ώρες την ημέρα ενώ . σας ηλικίες 65-74 η μέση διάρκεια είναι δύο ώρες.
Γ.Δ.


Μέλλον στον Μπασμά
Καλά τα νέα για την ποικιλία καπνών Μπασμά και τους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής στο νομό μας και όλους τους άλλους βέβαια. Κι αυτό, διότι η μονάδα της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο θα παράγει καπνικά προϊόντα νέας γενιάς που θα περιέχουν σημαντικό ποσοστό ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου. Αυτή η νέα εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα για τους καπνοκαλλιεργητές οι οποίοι θ’ αποκτήσουν ακόμη ένα μεγάλο και αξιόπιστο πελάτη που θα απορροφά την παραγωγή τους.
Γ.Δ.


Τι είναι το νέο προϊόν
Η νέα επένδυση που θα φτάσει τα 300 εκ. ευρώ θα μετατρέψει τη συμβατική παραγωγή τσιγάρων σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού (heets), οι οποίες ράβδοι καπνού χρησιμοποιούνται στη συσκευή IQOS. To IQOS είναι ένα σύστημα θέρμανσης καπνού που θερμαίνει πραγματικό καπνό, χωρίς να τον καίει (περίπου στους 300 βαθμούς Κελσίου) με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται από τη Philip Morris, να αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες της καύσης και να εκλύονται λιγότερα ποσοστά σε πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα. To IQOS αποτελεί προϊόν έρευνας που διήρκεσε πάνω από 6 χρόνια. Η επένδυση ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια απασχολώντας στα κέντρα έρευνας της Philip Morris 400 επιστήμονες από 40 χώρες. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα καπνικά προϊόντα της Philip Morris, το οποίο δεν καίγεται όπως τα συμβατικά τσιγάρα. To IQOS λανσαρίστηκε το 2014, σήμερα έχει παρουσία σε 20 χώρες και το χρησιμοποιούν 1,4 εκατ. ενήλικοι καπνιστές. Στο τέλος του 2017 εκτιμάται ότι το IQOS θα κυκλοφορεί σε 30 χώρες.
Γ.Δ.


Πόσοι οι αφελείς εύπιστοι;
Ο γνωστός συμπολίτης πειραχτήρι, φίλος της στήλης που πολλές φορές εκφράζει παράξενες ιδέες, ξαναχτύπησε. Και ιδού το ερώτημά του: Θα’ θελα να γνωρίζω εάν έχουμε (θα’ χουμε σίγουρα) αφελείς συμπολίτες, απελπισμένους οικονομικά που χρωστάνε διάφορα ποσά στην εφορία και πίστεψαν τις θεωρίες του Σώρρα; Πόσοι είναι αυτοί που έστειλαν εξώδικό του για να μην πληρώσουν τα χρέη τους; Φυσικά την πάτησαν κανονικά. Το κόλπο με τα εξώδικα δεν έπιασε και τώρα τρέχουν με φωτιά στα μπατζάκια, το φυσάν και βλαστημάν. Αλήθεια πόσοι είναι;», ρωτά ο συμπολίτης μας.
Διότι δεν μπορεί, κάμποσοι θα παρασύρθηκαν στην εύκολη και ανέξοδη γι’αυτούς λύση. Μόνο που αποδείχτηκε ότι τους πούλησαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τους έπιασαν δηλαδή Κώτσους…
Γ.Δ.


Το επάνω μέρος της Πλατείας Ελευθερίας που μόλις έχει ολοκληρωθεί. Η σημερινή εικόνα είναι διαφορετική. Αριστερά, η Δημοτική Αγορά
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Από την αγιοποίηση στην δαιμονοποίηση
Συνήθης πρακτική η ρητορική των άκρων ιδίως όταν πρόκειται για πρόσωπα του δημόσιου βίου. Την είδαμε και πάλι με αφορμή την προχθεσινή συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Μια από τις αγαπημένες κατηγορίες εναντίον του ήταν το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά το 2004 όσοι ήθελαν να πλήξουν την επιτυχία των Ολυμπιακών της Αθήνας φώναζαν για την εκτόξευση του κόστους από τα 4,5 δισ. του προϋπολογισμού, ο Αλογοσκούφης είπε αρχικά για 6 δισ., άλλος έλεγε 7, ο Χατζηνικολάου το ανέβασε στα 8, ο Τράγκας στα 9 δισ. κι ο καθένας έβαζε μέσα ό,τι γούσταρε: το μετρό, τη γέφυρα του Ρίου, την Αττική οδό. Και ήρθαν τα μνημόνια και αρχίσαμε να μιλάμε πια σε άλλη κλίμακα για εκατοντάδες δισ. ευρώ: 350 δισ. το δημόσιο χρέος, 35 δισ. το έλλειμμα, 120 δισ. το πρώτο μνημόνιο, 500 δισ. οι γερμανικές αποζημιώσεις κλπ. Οπότε ξαφνικά το κόστος των Ολυμπιακών φαινόταν μικρό και καθόλου σκανδαλώδες, αφού δεν μπορούσε να δικαιολογήσει στα μυαλά των φανατισμένων αντιμνημονιακών την χρεοκοπία της χώρας και βολικά άρχισε να ανεβαίνει ξανά με φρενήρεις ρυθμούς στα 12 δισ., μετά 15, 20, 25, 30 μέχρι τα 35 δισ. ευρώ! Όπως περίπου ανέβαιναν την ίδια περίοδο οι χιλιάδες δήθεν αυτοκτονίες των μνημονίων από τις 3.000 στις 4.000, στις 7, στις 10, στις 12.000. Όλα αυτά χωρίς στοιχεία, αφού οι άνθρωποι είναι πάνω από τα νούμερα και μπορούν να τα χρησιμοποιούν κατά βούληση. Και όσο πιο εξωφρενικά είναι, τόσο το καλύτερο.
Χ.Δ.


Ιδιοποιούμενοι επιτυχίες άλλων
Στο φύλλο της Τρίτης, 28 Μαρτίου, παρουσιάσαμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό στον Ξεριά Καβάλας, ο οποίος λειτουργεί από το 1996 επί δημαρχίας Φίλιππου Αμοιρίδη. Ο αείμνηστος Δήμαρχος ήταν ο εμπνευστής του έργου, συμφωνώντας με την τότε Κοινότητα Ξεριά. Ένα έργο που αποδίδει στην ΔΕΥΑΞ περίπου 30.000 ευρώ κάθε μήνα. Αναφέραμε στο δημοσίευμα ότι ο σταθμός τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε και έφτασε και πάλι σε πλήρη δυναμικότητα μετά από συντήρηση στην οποία προχώρησε η δημοτική αρχή, βασιζόμενοι στα όσα είχε αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης σε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής. Όπως μας ενημέρωσε στέλεχος της ΔΕΥΑΞ ο σταθμός ποτέ δεν σταμάτησε από το 1996 και λειτουργούσε αδιάκοπα όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα γιατί κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ως προσωπική επιτυχία ένα έργο που εμπνεύστηκε και έφερε εις πέρας ένας αποθανών προκάτοχός τους, αυτό το αφήνουμε να το απαντήσει ο κάθε αναγνώστης κατά την προαίρεσή του.
Χ.Δ.


«Στρίβειν» δια της ανεξαρτητοποίησης κι άλλοι στην «Περιφερειακή Αναγέννηση»
«Μαύρα σύννεφα» πάνω από την «Περιφερειακή Αναγέννηση» την παράταξη που διοικεί την περιφέρεια ΑΜΘ. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του περιφερειακού συμβούλου Ροδόπης κ. Οντέρ Μουμίν κι άλλοι τρεις ετοιμάζονται …στρίβειν δια της ανεξαρτητοποίησης μέχρι το καλοκαίρι! Η πηγή είναι έγκυρη ωστόσο εύχομαι να μην επαληθευτώ! Κι αν γίνει αυτό πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για εικόνα διάλυσης. Φαίνεται πως ο Χρήστος Μέτιος δεν μπόρεσε να κρατήσει την ενότητα της παράταξης κι αυτό του χρεώνεται. Αυτό όμως που κυρίως ενδιαφέρει όλους μας είναι να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διοίκηση της περιφέρειας όλο αυτό. Είμαστε που είμαστε η τελευταία σε ΑΕΠ περιφέρεια της χώρας και στις 3 τελευταίες της Ευρώπης, να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας επειδή δεν υπάρχει συνοχή και εύρυθμη διοίκηση, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας…
Μ.Ξ.


Επίσκεψη Γεννηματά στην Ξάνθη μέσα Απριλίου
«Φουρτούνες» όμως έχει ν’ αντιμετωπίσει και η μείζονα αντιπολίτευση, η «Κοινωνική Συμμαχία» με το θέμα του περιφερειακού συμβούλου Χουσεΐν Μεχμέτ Ουστά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής Φώτης Καραλίδης είναι πολύ ενοχλημένος και πρέπει να θέσει το θέμα σε σύσκεψη της παράταξης καθώς και στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα προτείνει. Στο ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση της Νομαρχιακής περιμένουν να κάνει την κίνησή του – όπως του ζητούν- οκ. Ουτστά ο οποίος όμως είναι στην Γερμανία και ούτε φωνή ούτε ακρόαση ακόμη. Κατά τα άλλα ετοιμάζονται να υποδεχτούν μέσα Απριλίου την πρόεδρο της Συμπαράταξης κα Φώφη Γεννηματά που θα επιστεφτεί την Ξάνθη και την Κομοτηνή και στις 11 Μαΐου διοργανώνουν μια εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Άγγελο Τόλκα για θέματα παιδείας.
Μ.Ξ.


Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης
Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η αποκατάσταση της στέγης στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης που στεγάζεται σε κτήριο στην Διομήδεια του δήμου Αβδήρων. Ήδη το μισό τμήμα της έχει αποκατασταθεί και πολύ γρήγορα θα ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο τμήμα. Στην συνέχεια θα γίνει και η περίφραξη από την ίδια εργολαβία. Ο δήμος Αβδήρων έδειξε συνέπεια στην δέσμευσή του ότι θα γίνει άμεσα η αποκατάσταση της στέγης. Προχωρά επίσης και το ζήτημα του τοπικού ρυμοτομικού αφού από το υπουργείο έχουν αποσταλεί οι όροι δόμησης. Κατά συνέπεια το Μουσικό Σχολείο θα μπορεί απερίσπαστο να επικεντρωθεί στο Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» που ξεκινά τον άλλο μήνα, μια διοργάνωση της οποίας είναι εμπνευστής και διοργανωτής και είναι πολύ επιτυχημένη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…