Σχόλια 29/03/17

0
vas-konstantinou
Ο άνθρωπος δημιούργησε, ο άνθρωπος κατέστρεψε
Το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν σαφές για την πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ. Προέλευση της φωτιάς οι σπινθήρες από τις εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης που είχαν πέσει στα ξύλινα δοκάρια στήριξης της στέγης κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεργείου.
Αμέλεια ανθρώπινη λοιπόν και μόνον. Χωρίς την ύπαρξη άλλων περίεργων σεναρίων περί δολιοφθοράς ή εμπρησμού. Ανθρώπινο λάθος, ασυγχώρητη αμέλεια για ένα τόσο ιδιαίτερο μνημείο. Σημασία έχει για το όλο θέμα να ξεκινήσουν οι διακοπείσες εργασίες για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού οθωμανικού θρησκευτικού μνημείου.
Γ.Δ.


Μαρινόπουλος έφυγε, Σκλαβενίτης ήρθε
Είναι νομοτελειακό στη ζωή. Ο ένας φεύγει, ο άλλος έρχεται. Το ίδιο συμβαίνει και στον επιχειρηματικό στίβο. Ο Μαρινόπουλος έφυγε και στη θέση του έρχεται σιγά-σιγά ο Σκλαβενίτης.
Μιλάμε για τη διάδοχη κατάσταση στα Σούπερ Μάρκετ. Ήδη μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού και τη ρύθμιση χρεών και άλλων λεπτομερειών, σταδιακά τα παλιά υποκαταστήματα ξαναγεμίζουν τα ράφια τους, αλλάζουν πινακίδες και σύντομα θα λειτουργήσουν εάν όχι όλα, τα περισσότερα.
Γ.Δ.


Ο Μπαλαούρας γεννά
Έχουν πλάκα οι Συριζαίοι. Όταν ρωτήθηκε ο Μπαλαούρας πότε θα σταματήσουν τις ελεημοσύνες και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους ανέργους, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «θα τις γεννήσω τις θέσεις εργασίας;»
-Πες τα μεγάλε!
Γ.Λ.


Κεντρική πλατεία Ξάνθης προς τη σημερινή οδό Βασ. Κωνσταντίνου. Στο βάθος η Εθνική Τράπεζα και στο βουνό η Μονή της Παναγίας. Μπροστά δύο ταξί!
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Kι η Βουλή μοιράζει επιδόματα σε υπαλλήλους!
Την ίδια ώρα που οι μισθοί έχουν γίνει αμοιβές ντροπής και τα κονδύλια του κράτους είναι απαραίτητα μέχρι δεκάρας, η Βουλή αποφάσισε να μοιράσει σε υπαλλήλους της επιδόματα μέχρι 150 ευρώ το μήνα, όσο μισός μισθός της γενιάς που παίρνει 300 ευρώ., και μάλιστα αναδρομικά από 1η Μαρτίου!
Το επίδομα θα παίρνουν οι υπάλληλοι με τις εξής ειδικότητες: Εκατόν πενήντα ευρώ οι καθαριστές και καθαρίστριες και οι συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, που ασχολούνται αποκλειστικά μ αυτές τις δουλειές. Εβδομήντα ευρώ όσοι ασχολούνται στο Βρεφονηπιακό Σταθμό, στο Νηπιαγωγείο της Βουλής και στο Τμήμα Εργασιακού Αθλητισμού, κοινώς Γυμναστήριο. Τριάντα πέντε ευρώ οι υπάλληλοι βιβλιοδεσίας, εκτύπωσης και τυπογραφείου της αρμόδιας διεύθυνσης.
Η… δρακόντεια απόφαση προβλέπει ότι οι προϊστάμενοι των τμημάτων – επίσης υπάλληλοι της Βουλής- θα διακόπτουν το επίδομα σε όποιον δεν κάνει τη δουλειά του!
Οι λέξεις είναι φτωχές για να σχολιάσουν. Άξιοι!


Kι όμως υπήρξαν…
Στα πολιτικά, βέβηλα… “αλυχτίσματα”-για εσωτερική κατανάλωση πολυπληθών κοινωνιών-από σεβασμό και μόνο στην Ιστορία, να θυμίσουμε, πως τα χειρόγραφα από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ -με καταγραφές από τις 12 Ιουνίου του 1942 ως την 1η Αυγούστου του 1944-βρέθηκαν σ’ ένα καταφύγιο στο Άμστερνταμ. Εκεί ψηλά στην Ολλανδία. Εκεί κρύβονταν η οικογένεια του Όττο Φρανκ για περίπου δύο χρόνια, μέχρι να σταλεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κι αυτή κι άλλες οικογένειες και χιλιάδες πολίτες και από την Ολλανδία.
Στη μνήμη όλων αυτών- εκατομμυρίων σφαγιασθέντων-χρωστάμε μιαν άρνηση έστω στα λόγια τ’ ανιστόρητα και τα ανίερα…
Και μαζί με τούτη την άρνηση χρωστάμε λιγοστές απ τις μεγαλειώδεις αράδες του Στρατή Μυριβήλη, έτσι σαν αντήχηση απ την ίδια τους τη θυσία.
“…Σαν πέφτει η νύχτα, πάλι το τραγούδι της θάλασσας θα ξεδιπλώνει αργά και μεγαλόπρεπα τις στροφές του. Οι μελαγχολικές ωδές των νερών θα έρχουνται πάλι από τ’ απόμακρα του πελάγου, καβάλα στα σκοτεινά κι αόρατα κύματα. Μα δε θα μαστε πια στην αμμουδιά της ακρογιαλιάς που κράτησε ζεστές λακκούβες από τα κορμιά μας”.
Χρύσα Μπαΐρα


Τι έκανε; Έβγαλε μια σέλφι…
Μα τι έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης, Χουσεϊν Μεχμέτ Ουστά, το «καμάρι» της Κοινωνικής Συμμαχίας του κ. Φώτη Καραλίδη και τον απειλούν με διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ; Ήταν με τους φίλους του και είπε να βγάλει μια αναμνηστική σέλφι! Όταν με το ένα χέρι κρατάς το κινητό, με το άλλο κάτι πρέπει να …δείχνεις για να βγει σταθερή η σέλφι! Επέλεξε λοιπόν …όλως τυχαίως να κάνει το σήμα των Γκρίζων Λύκων. Όχι γιατί είναι ένας απ’ αυτούς βρε αδερφέ, αλλά έτσι για να τους ….ειρωνευτεί(!), όπως εκμυστηρεύτηκε στον γραμματέα της Νομαρχιακής Ανέστη Αντωνιάδη που του ζήτησε εξηγήσεις μόλις είδε την φωτογραφία. Ήθελε να παίξει μαζί τους … Κι όλοι εμείς σαν καλά παιδιά πρέπει να τον πιστέψουμε…
Μ.Ξ.


Που είναι η υπευθυνότητα;
Και το ζήτημα είναι ότι από το ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον κ. Ουστά να βγει και να πει δημοσίως αυτόν τον ισχυρισμό του «αποκηρύσσοντας τις πράξεις του αυτές και καταδικάζοντας κάθε τι ακραίο από όπου και εάν προέρχεται», όπως λέει και η ανακοίνωση τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης διαφορετικά θα τον διαγράψουν. Δηλαδή αν το κάνει αυτό ο κ. Ουστά όλα μέλι γάλα; Υπάρχει και κάτι που λέγεται υπευθυνότητα και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις επιλογές προσώπων. Δεν μπορεί να εθελοτυφλούν ή να θυσιάζουν τα πάντα για τις ψήφους.
Και όλα αυτά με πολλούς αποδέκτες!
Μ.Ξ.


Πάλι οι κακοί οι ξένοι
Ο κ. Σκουρλέτης προτρέπει την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ (όχι αυτόν που μας κάνει η ΔΕΗ) και αναρωτιέται γιατί υπαναχώρησαν οι τροϊκανοί. Βρήκε όμως την απάντηση και αυτή είναι γιατί θέλουν να πουληθεί η ΔΕΗ μπιρ παρά σε ξένους ή Έλληνες. Αν ρίξει μια ματιά στο χρηματιστήριο, θα δει πως η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι λίγο πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Πλήρως απαξιωμένη δηλαδή ως αξία. Με όσα έκανε ο ίδιος και προκάτοχοί του κατάφεραν να την οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία. Για να αποφύγει την πώληση μονάδων, έπαιξε το παιγνίδι της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Το αποτέλεσμα, πέραν των καθυστερήσεων αφού από το φθινόπωρο έπρεπε να είχε εισαχθεί σε κεφαλαιαγορά, ήταν να αναγκασθεί η εταιρεία να ενεχυριάσει στις τράπεζες τις εισπράξεις των ‘’καλών’’ πελατών, αλλιώς θα χρεοκοπούσε. Η ‘’απελευθέρωση’’ αυτή μέσω των πλειστηριασμών ενέργειας δεν δούλεψε. Η χώρα όμως έχει υποχρέωση να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας. Με διάφορες αντιστασιακές πρακτικές που δεν του βγήκαν, η εταιρεία έφτασε στην διάλυση. Και παρότι πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας, έχουμε και τους συνδικαλιστές εργαζόμενους να απειλούν ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες. Αυτά τραβάμε με τους κάθε λογής αντιστασιακούς που πήραν την ενέργεια από το ΤΑΙΠΕΔ και την έδωσαν σε Σκουρλέτη και Σταθάκη να την περισώσουν. Και ζημιώνονται τώρα όλοι οι Έλληνες τόσο από την απαξίωση, όσο και από τις καθυστερήσεις.
Χ.Δ.


Μπαίνουν πονηρές σκέψεις
Δεν το έκρυψαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ότι από την υπόθεση με τις παιδικές χαρές, αλλά και από την αγορά του παιδικού σταθμού τους μπήκαν πονηρές σκέψεις. Και στο μεν πρώτο έργο που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ είναι λογικό να βλέπει κάποιος καχύποπτα την εύνοια που επιχειρείται στην μία εταιρεία, παρά τις όσες παρατυπίες και αποκλίσεις εμφανίζει στον εξοπλισμό που παρέδωσε για τις παιδικές χαρές. Αποκλίσεις που είχαν οδηγήσει πριν δύο χρόνια την Οικονομική Επιτροπή να θέσει εκτός διαγωνισμού μία άλλη εταιρεία. Και σαν να το ήξεραν οι τελευταίοι, είχαν προειδοποιήσει τότε ότι σε περίπτωση που η μειοδότρια εταιρεία τελικά δεν συμβαδίζει με τους όρους της σύμβασης, θα προσφύγουν δικαστικά και θα διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν. Από την άλλη, το θέμα της αγοράς του παιδικού σταθμού στην οδό Σάρδεων και πάλι κάνει κάποιον να πονηρεύεται. Ένας ιδιοκτήτης που βρήκε αγοραστή για το ακίνητό του έναντι 175.000 ευρώ, υπέγραψε μαζί του προσύμφωνο και τελικά το ‘’έσπασε’’ πληρώνοντας 15.000 ευρώ ως ρήτρα, για να έρθει μετά από λίγο ο δήμος Ξάνθης να το αγοράσει για 250.000 ευρώ, υποδηλώνει ότι πιθανώς να υπήρξε κάποια συνεννόηση με τον δήμο. Μάλιστα ήταν τόσο έντονη η επιθυμία της δημοτικής αρχής να αγοραστεί ο παιδικός, με την αιτιολογία ότι η δημιουργία και αδειόδοτηση ενός νέου παιδικού θα πάρει χρόνια, που δεν ελέγχθηκε επαρκώς ούτε ποιο ήταν το ακίνητο και το οικόπεδο προς αγορά. Τελικά, μετά από αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία και πολλές αμφιβολίες ακόμη για το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει εκεί άμεσα παιδικός, αφού το κτήριο δεν είναι λειτουργικό εδώ και χρόνια, το θέμα αποσύρθηκε για να διαλευκανθεί.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …