Σχόλια 21/03/17

0
aimodosia amea
Εύγε στην θεατρική ομάδα του 8ου Γυμνασίου
Ένα μεγάλο «Εύγε» στα 9 παιδιά της θεατρικής ομάδας του 8ου Γυμνασίου Δροσερού Ξάνθης που συμμετείχαν στο σχολικό φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Η παρουσία τους στο σανίδι του θεάτρου Μονής Λαζαριστών την Κυριακή 19/03 …έκλεψε την παράσταση με την ευαισθησία που προσέγγισαν το δράμα των προσφυγόπουλων και των οικογενειών τους, με τα μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που απέδωσαν και μετέδωσαν στο κοινό που καταχειροκρότησε την προσπάθειά τους. Μάλιστα προσκλήθηκαν από πολλά σχολεία να παρουσιάσουν την παράστασή τους. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες 3 παιδιά από το ίδιο σχολείο βρήκαν ένα πορτοφόλι και το παρέδωσαν.
Όλα αυτά είναι πολύ θετικά δείγματα, ότι κάτι πολύ καλό και πολύ ελπιδοφόρο γίνεται στο σχολείο αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά και στους δασκάλους τους.
Μ.Ξ.


Συνεχίζουν τα χτυπήματα
Φαινόμενο καθημερινότητας είναι πια οι διαρρήξεις στην πόλη μας, σε διαμερίσματα, κατοικίες και καταστήματα. Νέο «χτύπημα» το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή του Ασσά, όπου άγνωστοι μπήκαν από την μπαλκονόπορτα σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, τα έκαναν όλα «γης μαδιάμ» και αφαίρεσαν ένα αντικείμενο αξίας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης ή οι δράστες φορούσαν γάντια κι έτσι αποτυπώματα δεν υπάρχουν.
Άλλο ένα περιστατικό το βράδυ της Κυριακής σε κεντρική επιχείρηση, όπου μπήκαν από τα κεραμίδια και αφαίρεσαν τα ψιλά της ταμειακής.
Οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς και απροστάτευτοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Και οι όσες, ακόμη και φιλότιμες προσπάθειες της αστυνομίας, δεν αρκούν. Δυστυχώς.
Ε.Δ.


Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, υπέροχα μηνύματα
Μια εικόνα χιλίων λέξεων έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ξάνθης Γιάννης Παπαχρόνης. Την εθελοντική αιμοδοσία ενός νέου ανθρώπου με κινητικά προβλήματα χαρακτήρισε ως μία από τις συγκινητικότερες στιγμές της εθελοντικής αιμοδοσίας στην πόλη μας, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγαλείο ψυχής και δύναμης. Η στιγμή απαθανατίστηκε στην απογευματινή εθελοντική αιμοδοσία, στην Αγία Φωτεινή της Νέας Χρύσας, που από το 2014 είναι αφιερωμένη στην εθελόντρια αιμοδότρια και μέλος της Επιτροπής Γυναικών, Μάγδα Στεφανίδου.
Με αφορμή την εικόνα αυτή, ο κ. Παπαχρόνης σχολιάζει: «Τι ισχύει για τους περισσότερους από μας; Έχουμε την υγεία μας, δεν εκτιμούμε, δεν προσφέρουμε όταν μπορούμε».
Ε.Δ.


Μισθός 4.000 ευρώ
papadopoylos-tsalidisΔύο γνωστοί μας κάτοικοι Ξάνθης και ουχί Ξανθιώτες στην καταγωγή, που όμως ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από δω, διαπρέπουν μισθολογικά σε ζηλευτές θέσεις που τους πρόσφεραν οι Συριζανέλ.
Πρόκειται για τους Φίλιππο Τσαλίδη, καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και τον Θόδωρο Παπαδόπουλο, απόφοιτο του ίδιου Πανεπιστημίου. Και οι δύο λοιπόν απασχολούνται σε υψηλές θέσεις σε δημόσιους φορείς και αμείβονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Αυτό που ενώνει τους δύο άνδρες είναι ότι ο Τσαλίδης προέρχεται από τη Ν.Δ. της οποίας υπήρξε και βουλευτής (2004-2007), αποχώρησε προσχωρώντας στους ΑΝΕΛ, ο δε Παπαδόπουλος υπήρξε μέλος Νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ, διορισθείς στο υπουργείο Εξωτερικών. Αποχώρησε και προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου είχε πάει ενωρίτερα ο φίλος και πατριώτης του (Αχαΐα) Σπίρτζης.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση
Έτσι λοιπόν, για την αξιολόγηση που έγινε, ακολούθησε η αξιοποίησή τους. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ανώνυμης εταιρείας, Φίλιππος Τσαλίδης, λαμβάνει μεικτή αποζημίωση ύψους 4.000 ευρώ τον μήνα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Ο κ. Τσαλίδης ‘ προφανώς τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση στο πλαίσιο της ποσόστωσης των συγκυβερνώντων κομμάτων, αφού προέρχεται από τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Από τη δική του αξιοποίηση ο Θ. Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην «Αττικό Μετρό Α.Ε.» όπου και λαμβάνει επίσης 4.000 ευρώ μηνιαίως.
Κι εδώ βέβαια πρόκειται για επιλογή του φίλου υπουργού Σπίρτζη. Σύντροφοι από την ΠΑΣΚΕ στο Πολυτεχνείο.
Γ.Δ.


Νέα εφημερίδα
Ξεκίνησε την κυκλοφοριακή παρουσία της μια νέα πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα με τον τίτλο «Ελευθερία του Τύπου». Θα είναι καθημερινής κυκλοφορίας και συνεργάζονται σ’ αυτήν γνωστοί δημοσιογράφοι. Ομολογουμένως πρόκειται για μια τολμηρή οικονομική πρωτοβουλία διότι τα τελευταία χρόνια, η κυκλοφορία των εφημερίδων μειώνεται. Εκδότης φέρεται ο Χρήστος Μουλίνος και σ’ αυτήν συνεργάζεται πλέον ο Γιώργος Παπαχρήστος ο οποίος συνεργαζόταν με τα ΝΕΑ και είχε αποχωρήσει εδώ κι έναν μήνα.
Ευχές για μια καλοτάξιδη πορεία.
Γ.Δ.


Η Πισίνα της Ξάνθης πριν την κατασκευή της σημερινής. Στο βάθος το Αναψυκτήριο αριστερά, δεξιά τα αποδυτήρια
pisina-arxiki
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Κάτι να γίνει
Τις εντυπώσεις του από τη συζήτηση για το Μουφτή, τις αρμοδιότητές του και τη Σαρία, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο Ίδρυμα Τσάτσου, μετέφερε ο Κώστας Γούναρης, που συμμετείχε και ο ίδιος ως ομιλητής, από τη σελίδα του στο facebook.
Ο Κώστας Γούναρης μετέφερε την πρόταση του καθηγητή κ. Συρίγου, που κάλεσε την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε «να νομοθετηθεί ως κανόνας η δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων (με εφαρμογή του Α.Κ.) για τις οικογενειακές και κληρονομικές διαφορές των μουσουλμάνων και μόνο εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν να δικάζονται από το Μουφτή και τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο. Δηλαδή να ισχύει και για τους μουσουλμάνους ο γενικός κανόνας και να υπάρχει δυνατότητα να υπαχθεί κάποιος, εφόσον το επιθυμεί, στην εξαίρεση».
Ας κάνουμε τουλάχιστον αυτό, σχολιάζει ο κ. Γούναρης και μαζί του συμφωνούμε κι εμείς.
Έχουμε ασχοληθεί επί δεκαετίες με το θέμα της Σαρίας, κατά πόσο και αν πρέπει να εφαρμόζεται, πότε, από ποιους και για ποιους. Η μειονότητα έχει πάντα τον λόγο, ωστόσο, ποτέ, κανείς δεν τόλμησε να παρέμβει με ουσιαστικό τρόπο.
Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα, καθόλου μικρό, αν αναλογιστούμε την πορεία της εφαρμογής της Σαρίας όλα αυτά τα χρόνια.
Ε.Δ.


Απίστευτα κι όμως ελληνικά!
Το διαβάζεις και νομίζεις ότι πρόκειται για κάποιο αστείο. Το ψάχνεις λίγο να δεις αν όντως ισχύει και η αλήθεια ξεπερνάει ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους νέους (προκειμένου να σκιαγραφήσει το προφίλ τους) να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα, ενόψει του 1ου Συνεδρίου της τον επόμενο μήνα (6-9 Απριλίου). Μερικά από αυτά ρωτούν ευθέως αν συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις, σε καταλήψεις πολιτικών – κομματικών γραφείων και τραπεζών, καθώς και αν αντιμετωπίζουν βίαια ρατσιστικές ομάδες. Αλλά η ερώτηση που ξεπερνάει κάθε άλλη είναι η ακόλουθη: «Συμμετέχετε σε αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις (π.χ. οργανωμένες κλοπές από αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και αναδιανομή των προϊόντων σε πολίτες)». Η κλοπή, επειδή είναι οργανωμένη προφανώς, χαρακτηρίζεται «αντισυμβατική ακτιβιστική δράση». Είναι γνωστό ότι η χώρα καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Αλλά το να το διαλαλούμε τόσο κραυγαλέα πάει πολύ!
Χ.Δ.


Μητρόπολη-Αστυνομία, συμμαχία
Την συνδρομή της Μητρόπολης Ξάνθης, πιθανώς και άλλων Μητροπόλεων κατά τόπους, φαίνεται ότι ζήτησε η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, προκειμένου να ενημερώσει και προειδοποιήσει τους πολίτες, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, για τον υπαρκτό ακόμη κίνδυνο τηλεφωνικής απάτης. Για τον λόγο αυτό διανεμήθηκε στις εκκλησίες της Ξάνθης έντυπο υλικό και υπήρξε και προφορικής ενημέρωση από άμβωνος. Πέρυσι είχαμε πολλά παρόμοια κρούσματα και τα ευκολότερα θύματα στα περιστατικά αυτά ήταν συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας. Χωρίς να είναι υποψιασμένοι, πείθονταν ότι αυτός που τους καλούσε ήταν αστυνομικός, γιατρός ή δικηγόρος, υποστηρίζοντας ότι κάποιο στενά συγγενικό πρόσωπο είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, σοβαρό ή θανατηφόρο. Κάποιος συνεργάτης τους στο πίσω μέρος της τηλεφωνικής σύνδεσης προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια με κλάματα. Για να αποφευχθούν οι όποιες ποινικές συνέπειες, ζητούσαν χρηματικό ποσό, το οποίο είτε το παραλάμβαναν από το σπίτι των ανυποψίαστων θυμάτων είτε από κάποιο καθορισμένο τόπο. Γι’ αυτό η Αστυνομία θυμίζει ότι πάντα πρώτη προχωρά στις νόμιμες ενέργειες χωρίς να ζητά ποτέ την καταβολή χρημάτων και ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν τους υπαλλήλους τους σε σπίτια ή δημόσιους χώρους για να ζητήσουν χρήματα για οποιοδήποτε λόγο. Ας το έχουν λοιπόν στο νου τους όλοι, μικροί και μεγάλοι, γιατί ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, και να μην προβαίνουν άμεσα σε καμιά ενέργεια πριν επιβεβαιώσουν τι συνέβη είτε μιλώντας με το ίδιο το συγγενικό πρόσωπο που υποτίθεται ότι ενεπλάκη, είτε καλώντας στην αστυνομία.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…