Σχόλια 07/03/17

0
eas-lefoforio
Ο πυρετός του χρυσού
Κάθε άνθρωπος εντυπωσιάζεται μ’ ένα χρυσό κόσμημα. Μάλιστα από αρχαιοτάτων χρόνων ο χρυσός αποτελούσε αφορμή για πολέμους, λεηλασίες, καταστροφές προκειμένου ν’αποκτηθεί. Υπήρξαν πάρα πολλά ανθρώπινα θύματα στο κυνήγι του χρυσού διαχρονικά στην ανθρώπινη ιστορία. Η οποία είναι γεμάτη ανθρώπινα δράματα, δολοφονίες, ίντριγκες και προδοσίες για την απόκτηση του χρυσού.
Πολλοί, πάρα πολλοί πόλεμοι έγιναν ακριβώς γι’αυτόν, και φυλές εξολοθρεύτηκαν για ν’αποκτηθεί το πολύτιμο αυτό μέταλλο.
Γ.Δ.


Το κυνήγι του χρυσού
Όμως, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος στην ιστορία του χρυσού. Πρόκειται για τους σύγχρονους χρυσοθήρες που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Οι οποίοι ψάχνουν, σπανίως νόμιμα, συνήθως παράνομα για να βρουν τους κρυμμένους θησαυρούς.
Χρησιμοποιούν μηχανήματα, χάρτες και ειδικά σημάδια που εντοπίζουν και «διαβάζουν» μόνον όσοι γνωρίζουν. Είναι οι σύγχρονοι χρυσοθήρες, κάποιοι μάλιστα επαγγελματίες, που σ’ όλη τους τη ζωή ψάχνουν για τη μεγάλη ευκαιρία. Ψάχνουν για θαμμένες λίρες πολλές λίρες, χιλιάδες. Σκάβουν, τρυπώνουν σε σπηλιές, κατεβαίνουν χαράδρες φορτωμένοι με εργαλεία και χάρτη. Ο οποίος συνήθως είναι ψεύτικος, τους ξεγέλασαν κάποιοι επιτήδειοι.
Είναι τέτοιο το πάθος των ανθρώπων αυτών που ξοδεύουν χρήματα, χρόνο και με κίνδυνο να συλληφθούν διότι σκάβουν χωρίς άδεια από την Πολιτεία. Στην όλη ιστορία της χρυσοθηρίας, υπήρξαν και ανθρώπινα θύματα ατόμων που εγκλωβίστηκαν σε σπηλιές, έπεσαν σε πηγάδια και άλλα, στη μανία να βρουν το θησαυρό που πιστεύουν με βεβαιότητα πως είναι εκεί. Συνήθως δεν βρίσκουν τίποτε. Αυτό όμως δεν τους σταματά. Με περισσότερη μανία, συνεχίζουν το ψάξιμο για την μεγάλη μπάζα που όμως δεν έρχεται ποτέ συνήθως.
Γ.Δ.


Ζητούν άσυλο συνέχεια
Όπως και να το πει κανείς, όπως και να το ονομάσει, η σημασία είναι μία. Εκατοντάδες άνθρωποι από την Τουρκία, ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Η αιτία βέβαια είναι προφανής. Φεύγουν από την πατρίδα τους διότι φοβούνται πως κινδυνεύουν, διότι κυρίως δεν νιώθουν ασφαλείς.
Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις σημαντικές, σε σημείο η χώρα μας να είναι η μοναδική στην περιοχή που δέχεται το αίτημα του ασύλου σε πρωτοφανή αριθμό ατόμων. Και βέβαια, οι διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα μας τη δεσμεύουν και υποχρεώνουν να δέχεται τα αιτήματα αυτά.
Γ.Δ.


Ξανθιώτες εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Ξάνθης έτοιμοι προς αναχώρηση για Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο ο Πρόεδρος

(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περί τουρισμού
Έτρεξε, δούλεψε, είχε επαφές εντός και εκτός χώρας, διοργάνωσε εκθέσεις σε όλα τα Βαλκάνια κι ακόμη παραπέρα, συμμετείχε σε φόρουμ, ήταν δηλαδή παντού.
Για τον Μιχάλη Αμοιρίδη ο λόγος, ο στενός συνεργάτης του Γ. Παυλίδη στον τομέα του τουρισμού. Που δουλεύοντας οργανωμένα και με νέο πνεύμα, εκτόξευσαν την επισκεψιμότητα τουριστών στην Περιφέρεια.
Που εμπνεύστηκαν μαζί το έτος Τουρισμού το 2017. Ε, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης δεν είναι στους «εκλεκτούς» του Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου.
Συμπερασματικά, όχι γιατί ο Αμοιρίδης είναι Ξανθιώτης, αλλά όλη αυτή η επιλογή δεν είναι πισωγύρισμα για τον τομέα του Τουρισμού που ακυρώνει τα όσα έγιναν σ’ αυτά τα 2,5 χρόνια; Είχε στηρίξει πολλά η Περιφέρεια στον τομέα του Τουρισμού μας και θα’ ναι μεγάλο λάθος αυτός ο στόχος να ακυρωθεί.
Γ.Δ.


Ταξικά πρόστιμα!
Αυτή η κυβέρνηση θα μας τρελάνει όλους! Δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση με τους δανειστές που γίνεται με όρους 15μελούς συμβουλίου, είναι και που καθημερινά ανακαλύπτουν νέους δρόμους στο δικαιικό και ηθικό σύμπαν.
Ο βουλευτής Μανιός, ας πούμε, απεφάνθη ότι το δυστύχημα με την Πόρσε ήταν ταξικό, αφού μόνο ένας πλούσιος μπορεί να έχει Πόρσε και να σκορπά τον θάνατο στους ανθρώπους του μόχθου. Προφανώς, αν ο νεαρός είχε ζήσει, η Δικαιοσύνη όφειλε να τον καταδικάσει πολύ βαρύτερα από έναν μη έχοντα που θα προκαλούσε ένα παρόμοιο δυστύχημα.
Με αυτή τη λογική, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου 20ετίας που τραυμάτισε θανάσιμα έναν συμπολίτη του με εισόδημα, ας πούμε, 100.000 ευρώ θα πρέπει να παραπεμφθεί και να δικαστεί με συγκεκριμένα (ταξικά) ελαφρυντικά και ενδεχομένως να αθωωθεί, αφού ο έχων θα πρέπει να λογοδοτήσει κιόλας επειδή έχει.
Τώρα εμφανίστηκε ένας άλλος αστέρας του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος θεωρεί ότι τα πρόστιμα της Τροχαίας θα πρέπει να απονέμονται με βάση το εισόδημά σου.
Σκοτώνεις, ας πούμε, τη γυναίκα σου και έχεις εισόδημα 200.000 ευρώ; Πρέπει να φας 7 φορές τουλάχιστον ισόβια και να σου κατασχέσουν τα πάντα. Αν δε έχεις εισοδήματα και από 500.000 και πάνω θα πρέπει να επανέλθει (οπωσδήποτε) και η θανατική ποινή…
Χ.Ρ.


Παταγώδης αποτυχία στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις
Μια τρύπα στο νερό έκαναν οι αγρότες αφού μηδενικά είναι τα αποτέλεσμα των φετινών κινητοποιήσεων, όσων δηλαδή κινητοποιήθηκαν. Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις τους και δικαιολογημένα αφού ήταν οι πιο αποτυχημένες κινητοποιήσεις τους. Σ’ ότι αφορά τους δικούς μας στην ΑΜΘ, που έκαναν μόνο συσκέψεις και ήθελαν να κάνουν Ομοσπονδία …τζίφος η υπόθεση. Τίποτε δεν προχώρησε και το θέμα έμεινε μόνο στα λόγια. Τώρα άρχισαν και οι δουλειές στα χωράφια και άντε να τους μαζέψεις. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει ένας ενιαίος φορέας αλλά και όταν δεν υπάρχει κοινό διεκδικητικό πλαίσιο και γίνεται κάτι ευκαιριακά και όταν βολεύει.
Άντε και του χρόνου…
Μ.Ξ.


Απόσχιση του Δροσερού από τον Δήμο Ξάνθης;
Αοριστολογίες και γενικότητες μας είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης ερωτηθείς για τις αλλαγές που προωθεί στον Καλλικράτη και τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση. Δεν θέλησε ν’ ανοίξει τα χαρτιά του πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους αυτοδιοικητικούς φορείς που μόλις άρχισε. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σ’ ότι αφορά την Ξάνθη υπάρχουν σκέψεις που ενισχύονται από την τοπική Νομαρχιακή να αποσχιστεί το Δροσερό από τον δήμο Ξάνθης και να γίνει μια αυτόνομη Κοινότητα ώστε να μην επηρεάζει και αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο Ξάνθης. Είναι μια αλλαγή προς την θετική κατεύθυνση και καλό θα είναι να επικρατήσει.
Θυμίζουμε πως την πρόταση αυτή είχε κάνει η Εφημερίδας μας πριν λίγο καιρό από τν στήλη αυτή.
Μ.Ξ.


Μενουμευρωπαίος κι ο Παππάς;
Έχουν βαλθεί να μην αφήσουν ‘’όπλα’’ και ρητορικά σχήματα στους αντιπάλους τους οι της κυβέρνησης. Θα θυμούνται πολλοί την περίοδο του δημοψηφίσματος και το εμφυλιακό πνεύμα που είχε καλλιεργηθεί με πολλούς πολιτευτές της κυβέρνησης να κατηγορούν τους υποστηρικτές του ΝΑΙ, που είχαν ως σύνθημα το Μένουμε Ευρώπη, ως μενουμευρωπαίους. Και αυτό μέχρι και πρόσφατα. Και έρχεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, να μας ‘’κουφάνει’’ τελείως. Στο ερώτημα περί Grexit που έθεσαν κυρίως πρώην κυβερνώντες από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Παππάς απάντησε κατηγορηματικά. Δεν τίθεται θέμα περί Grexit, είπε, το ερώτημα έχει απαντηθεί και είναι… «μένουμε Ευρώπη». Είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης δήλωσε. Προφανώς κι αυτή θα ήταν μία από τις αυταπάτες που ξεπεράστηκαν πέρυσι, αφού το 2015 θέλαμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και μετά να βγούμε από αυτήν. Ακόμη βέβαια ελπίζουμε να την αλλάξουμε, αφού εμείς δεν νοούμε να αλλάξουμε.
Χ.Δ.


Άνοιγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση από την ΝΔ
Επιτυχημένη η εκδήλωση της ΝΔ με πλήθος κόσμου και πολλά στελέχη που δεν εμφανίζονταν συχνά τελευταία. Τόσο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όσο και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έκαναν άνοιγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση στον λόγο τους και τόνισαν ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως επόμενος πρωθυπουργός θα επενδύσουν στην τεχνογνωσία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα στο θέμα του προσφυγικού ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Ξάνθης, λέγοντάς του ότι αν είχε ο ίδιος το 1 δισ. ευρώ που είχε στα χέρια του ο κ. Μουζάλας σίγουρα θα έκανε καλύτερη δουλειά από αυτή που έκανε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. ‘’Γυάλισαν’’ τα μάτια του κ. Δημαρχόπουλου και το σχολίασε αργότερα αστειευόμενος. Πάντως καλοδέχθηκαν όλοι οι αυτοδιοικητικοί την δέσμευση ότι στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού θα εμπλακούν δήμοι και περιφέρειες με γενναία χρηματοδότηση.
Χ.Δ.



Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…