Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε εξέλιξη, με διπλά οφέλη, το πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων

Σε εξέλιξη, με διπλά οφέλη, το πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων

0
agelada

56 βοοειδή και 76 αιγοπρόβατα περισυλλέγησαν το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του προγράμματος στο νομό Ξάνθης

Δωρεάν περισυλλογή και αποζημίωση για τον κτηνοτρόφο, αλλά και εξέταση εγκεφαλικού ιστού για την παρακολούθηση νόσων, όπως οι σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες

Τους πέντε πρώτους μήνες εφαρμογής του συμπλήρωσε το πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων, που ξεκίνησε την εφαρμογή του στην Περιφέρεια ΑΜΘ και την ηπειρωτική χώρα στις 24 Δεκεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Στην Ξάνθη, τόσο στα ορεινά, όσο και στην ύπαιθρο έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι, αντί να θάβουν ή να πετάνε τα νεκρά ζώα, να καλούν όλο το 24ωρο την ανάδοχο εταιρία, που αναλαμβάνει να περισυλλέξει τα ζώα, το αργότερο εντός 48 ωρών. Μάλιστα, μετά την λήψη εγκεφαλικού ιστού, προβλέπεται αποζημίωση των νεκρών ζώων με 30€ για κάθε αίγα ή πρόβατο και 120€ για κάθε βοοειδές, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις της ορθής καταγραφής και διασταύρωσης της ηλικίας του ζώου, την έγκαιρης κλήσης της εταιρίας περισυλλογής κ.ά.

Ποια ζώα αφορά η περισυλλογή

i. Νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 24, που γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή 3ες χώρες

ii.Νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 48 μηνών που γεννήθηκαν σε Ελλάδα και λοιπές χώρες της ΕΕ

iii.Αίγες και πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών,

Τα ζώα πρέπει να έχουν την υποχρεωτική σήμανση και ειδικά τα βοοειδή πρέπει να είναι καταγεγραμμένα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ-Κ).

132 ζώα περισυλλέγησαν σε τρεις μήνες στην ΠΕ Ξάνθης

Από την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι και τον Ιανουάριο, οπότε και έχει έχουν αποσταλεί οι ενημερωτικές καταστάσεις της Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ξάνθης, έχουν περισυλλεγεί συνολικά 56 βοοειδή και 76 αιγοπρόβατα. Συγκεκριμένα, τον πρώτο μήνα εφαρμογής, τον Νοέμβριο του 2016 περισυλλέγησαν 13 βοοειδή και 3 αιγοπρόβατα, τον Δεκέμβριο 20 βοοειδή και 46 αιγοπρόβατα και τον επόμενο μήνα 23 βοοειδή και 27 αιγοπρόβατα. Όπως εκτιμάται, ο αριθμός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ωστόσο είναι πιο αυξημένος συγκριτικά με άλλες περιοχές, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι μόνο συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες ζώων περισυλλέγονται μέσα από το πρόγραμμα.

Ευκαιρία για τους κτηνοτρόφους, αλλά και ουσιαστική συνδρομή

Όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ξάνθης Κώστας Γκαζίνος, οι κτηνοτρόφοι έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για τη διαδικασία που μπορούν να ακολουθήσουν, χωρίς οι ίδιοι να έχουν την παραμικρή επιβάρυνση, ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και ως προς τη διαδικασία, Επίσης, επεσήμανε ότι η δυνατότητα της περισυλλογής που δίνεται δωρεάν στους κτηνοτρόφους είναι μία ευκαιρία που δίνεται αντί να θάβουν ή να πετάνε τα νεκρά ζώα και επιπλέον για την υπηρεσία είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αντλεί πληροφορίες για τις σπογγιόμορφες εγκεφαλοπάθειες, αφού το εγκεφαλικό δείγμα των ζώων εξετάζεται κεντρικά από τα εργαστήρια και αποστέλλονται οι πληροφορίες των καταγραφών.

Τι προβλέπεται για τη διαδικασία περισυλλογής

Η περισυλλογή και απόρριψη των νεκρών ζώων γίνεται καθημερινά (εργάσιμες και αργίες), χωρίς καμία επιβάρυνση του κτηνοτρόφου αφού όλα τα έξοδα καλύπτονται από το έργο. Για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, οι κτηνοτρόφοι επικοινωνούν άμεσα με την εταιρεία, «KAFSIS Α.Ε», στο τηλέφωνο 2108960100, όλο το 24ώρο. Η εταιρεία περισυλλογής, μεταβαίνει στον τόπο που βρίσκεται το νεκρό ζώο, όπου ο κτηνοτρόφος επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το μητρώο της εκμετάλλευσης (δεν τα παραδίνει), για να διαπιστωθεί η ηλικία του ζώου και στη συνέχεια αν είναι κατάλληλο, ζυγίζεται και περισυλλέγεται, και οδηγείται στην μονάδα διαχείρισης. Για την καταβολή της αποζημίωσης πρέπει η κλήση του κτηνοτρόφου να είναι άμεση για να μην αλλοιωθεί το δείγμα εγκεφάλου. Το εμπορικό έγγραφο και το ζυγολόγιο υπογράφονται από τον οδηγό του οχήματος και τον ιδιοκτήτη του ζώου. Αντίγραφο του εμπορικού εγγράφου παραδίδεται άμεσα στον κτηνοτρόφο και διατηρείται στο αρχείο της εκμετάλλευσης για τρία χρόνια. Ο παραγωγός υποχρεούται να δηλώσει το νεκρό ζώο και στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, προσκομίζοντας το Διαβατήριο και το Δελτίο Μεταβολών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογητικά για την αποζημίωση του. Η περισυλλογή και η μεταφορά των νεκρών ζώων, που είναι αντικείμενο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, θα γίνεται μετά την επίσκεψη των ελεγκτών του στην εκμετάλλευση και την εκτίμηση της ζημιάς

Κατά την υλοποίηση του έργου, η εταιρεία και ο κτηνοτρόφος οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης του εξοπλισμού και των οχημάτων μεταφοράς, για την αποτροπή μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων σε άλλες εκμεταλλεύσεις ή σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…