Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παιδική βιβλιοθήκη στο Νοσοκομείο Ξάνθης από τον Σύλλογο Σκακιστών

Παιδική βιβλιοθήκη στο Νοσοκομείο Ξάνθης από τον Σύλλογο Σκακιστών

0
vivlia rouxa

Η Χρηστική Ανακύκλωση του Συλλόγου Σκακιστών «Δημόκριτος» καλεί τους Ξανθιώτες να διαθέσουν παιδικά βιβλία για όσα παιδιά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο

Μετά από 10 χρόνια προσφοράς μέσω της χρηστικής ανακύκλωσης βιβλίων θέτουν στόχο την δημιουργία παιδικής βιβλιοθήκης στα Νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης στη συνέχεια

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες καταβάλλονται εδώ και χρόνια συντονισμένες προσπάθειες αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης από πλευράς τοπικών και κρατικών φορέων. Προσπάθειες που αποδίδουν, αλλά και δεν σταματούν ποτέ, ώστε να μπορέσουν να κινητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα φροντίδας του περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, τα οποία θεωρούν αναπόσπαστα. Και στην πόλη μας παρότι δεν υπάρχει κάτι συντονισμένο από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε φυσικά και σε κρατικό επίπεδο, υπάρχουν πολίτες που πραγματοποιούν εθελοντικές δράσεις στην κατεύθυνση αυτή, όπως ο Σύλλογος Σκακιστών Ξάνθης «Δημόκριτος». Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Φίλιππος Στεργίου, είναι ο πρωτεργάτης της προσπάθειας ανακύκλωσης στην πόλη πριν 15 χρόνια, όταν ακόμη και σαν έννοια ήταν ελάχιστα γνωστή.

Χρηστική ανακύκλωση βιβλίων και ρουχισμού με πολλούς ωφελούμενους

ypodoxeas anakyklosisΠαράλληλα ο Σύλλογος διενεργεί τα τελευταία 10 χρόνια και χρηστική ανακύκλωση, δηλαδή συγκέντρωση μεταχειρισμένων βιβλίων σε καλή κατάσταση, καθώς και ρούχων που συγκεντρώνονται σε κατάλληλους υποδοχείς. Σ’ αυτό το διάστημα έχουν διατεθεί περισσότερα από 3.000 βιβλία, στην μεγάλη τους πλειοψηφία προς το Σύλλογο Γυναικών Δροσερού, κυρίως φροντιστηριακά βιβλία που δεν χρειάζονται πλέον σε μαθητές και έχουν υψηλό κόστος. Από τους κατ’ έτος αναλυτικούς απολογισμούς που δημοσιοποιούνται από τον Σύλλογο φαίνεται ότι οι δωρεές βιβλίων έφτασαν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης, στην Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης (μεταξύ αυτών μια πολυτελής δερματόδετη έκδοση της σειράς «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους»), στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης, στην Νοσηλευτική Σχολή Ξάνθης, καθώς και σε διάφορα Δημοτικά και Γυμνάσια της πόλης και των χωριών της Ξάνθης. Από τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, αλλά και παιχνιδιών, πραγματοποιήθηκαν αποστολές στην Ιεραποστολή στο Κολουέζι του Κονγκό και στο Χαμόγελο του Παιδιού Θεσσαλονίκης.

Ξεπέρασε τα προβλήματα και συνεχίζει η χρηστική ανακύκλωση

Οι αναγνώστες του «Ε» θα θυμούνται ότι οι υποδοχείς βιβλίων και ρούχων που υπάρχουν στο σημείο διαλογής έξω από το Κολυμβητήριο (Λιμνίο) είχαν υποστεί επανειλημμένα βανδαλισμούς, όπως επίσης γέμιζαν σκουπίδια από απερίσκεπτους περαστικούς. Η υπομονή και επιμονή του κ. Στεργίου και των μελών του Συλλόγου απέδωσαν και παρότι υπήρχαν σκέψεις να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια, συνεχίζει δυναμικά. Στην νέα προσπάθεια του Συλλόγου απευθύνεται πρόσκληση σε όλους τους Ξανθιώτες να συνεισφέρουν κατά το δυνατόν με παιδικά βιβλία, που συνήθως δεν χρησιμοποιούνται και περιμένουν σε ράφια ή χαρτόκουτα, με στόχο τη δημιουργία παιδικής βιβλιοθήκης στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Την πρωτοβουλία αυτή υποδέχθηκε θετικά και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Γερόπουλος. Όπως δήλωσε ο κ. Στεργίου: «Ονειρευόμαστε, αφού πραγματοποιήσουμε το στόχο μας στο Νοσοκομείο Ξάνθης, να κάνουμε το ίδιο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …