3.814.297 ανήλθαν στην ΑΜΘ και στην Ξάνθη116.291 από τον Αγ. Κωνσταντίνου
Έρευνα της Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης
Μια ενδιαφέρουσα τουριστική μελέτη για τις τάσεις και την κίνηση του οδικού τουρισμού στην περιφέρειά μας εκπόνησε και παρουσιάζει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης. Η μελέτη καταγράφει τις οδικές αφίξεις ξένων (μη κατοίκων ) στην ΑΜΘ από τις 8 πύλες εισόδου της συνολικά τόσο από Τουρκία όσο και από Βουλγαρία για το 2016, και αποτελεί μια βάση δεδομένων για το πώς κινείται ο οδικός τουρισμός της περιφέρειά μας αλλά αποτελεί και ένα δείκτη του πως επηρεάζεται ο τουρισμός από τα “ειδικά” γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016.
Τελευταία η Ξάνθη σε οδικές αφίξεις το 2016
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ενδεικτικά αναφέρουμε πως συνολικά για την περιφέρειάς μας το 2016 οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 3.814.297 ήτοι το 32% των οδικών αφίξεων σε πανελλαδικό επίπεδο (12.047.250). Απ’ αυτά 887.774 είναι από Τουρκία. Επίσης το 62% των αφίξεων από την Βουλγαρία είναι στην περιφέρειά μας. Όπως φαίνεται και από τους πίνακες που παρουσιάζουμε η Ξάνθη είναι ουραγός σε αφίξεις με 116.291 από την πύλη του Αγίου Κωνσταντίνου με μήνα αιχμής τον Αύγουστο με 21.608 οι 5 πύλες εισόδου του Έβρου (Κήποι Καστανιές, Ορμένιο, Κυπρίνος) έχουν 1.622.841, ακολουθεί η Ροδόπη από Νυμφαία με 1.446.186 και η Δράμα από την Εξοχή με 628.979. Στην μελέτη δεν παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχειά για άλλα έτη παρά μόνο σε γραμμικό πίνακα που δείχνει μια μείωση αφίξεων το 2016.
Μείωση των αφίξεων το 2016
Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος της ΟΕΕΘ κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ:”Στα πλαίσια της συνεχούς καταγραφής, παρακολούθησης, επεξεργασίας και μελέτης των τάσεων που διαμορφώνονται στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της ευρύτερης διακρατικής περιοχής, δημοσιεύουμε σήμερα μέρος της τουριστικής μελέτης της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης που αφορά της οδικές αφίξεις (μη κατοίκων) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάδειξη και ευρεία προβολή του ρόλου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον οδικό τουρισμό και να καταδείξουμε την επιτακτική -για την ελληνική οικονομία- ανάγκη εκσυγχρονισμού των Τελωνείων και Συνοριακών Σημείων Διέλευσης.” Το ΣΣΔ των Κήπων θα το παρακολουθούμε στενά καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμπεριφορά των (ιδιαίτερα ποιοτικών) τουριστών από την Τουρκία που σήμερα εμφανίζει μείωση αφίξεων».
Μαριάννα Ξανθοπούλου