Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Όλοι μπορούν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της Ξάνθης του μέλλοντος

Όλοι μπορούν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της Ξάνθης του μέλλοντος

0
gps panel

Σε εξέλιξη η διαβούλευση για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης – Γίνεται και ηλεκτρονικά με ανάρτηση στο site του δήμου

Δήμαρχος Ξάνθης: «Στόχος να δώσουμε ανάσα στην πόλη μας» Δυναμικοί πόλοι η Π. Πόλη, η περιοχή του Κοσύνθου και των Καπναποθηκών

Ο χωροταξικός και αναπτυξιακός χάρτης της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης με χρονικό ορίζοντα έως το 2025, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρουσίασε την Παρασκευή 3 Μαρτίου το μεσημέρι στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης, η μελετητική ομάδα με επικεφαλής υπεύθυνο τον κ. Κώστα Λαλένης, καθηγητή του Τμήματος Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πολεοδόμο. Η παρουσίαση της Β1 φάσης του ΓΠΣ εντάσσεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης που εξελίσσεται και ηλεκτρονικά (έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου και οι δημότες μπορούν να καταθέτουν προτάσεις) και είχε ως στόχο την ενημέρωση των δημοτών για το σχεδιασμό της Ξάνθης του μέλλοντος. Να σημειώσουμε πως η εκδήλωση είχε αρκετή συμμετοχή καθώς εκτός από τον πρόεδρο του ΕΒΕ κ. Μωραΐτη και του δημοτικούς συμβούλους κ. Μούρκα, Τριανταφυλλίδη, Κολλάρο την παρακολούθησαν και φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Δ.Π.Θ. καθώς και αρκετοί δημότες.

Δήμαρχος Ξάνθης: «Στόχος να δώσουμε ανάσα στην πόλη μας»

Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος τονίζοντας την σημασία της διαβούλευσης σημειώνοντας ότι είναι εργαλείο που δίνει την δυνατότητα να συνδιαμορφωθεί με τους δημότες το ΓΠΣ που αφορά το μέλλον της πόλης. «Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να ανασάνει η πόλη μας» τόνισε ο κ. Δημαρχόπουλος προσθέτοντας ότι η πόλη αλλάζει άρδην και το ΓΠΣ πρέπει να είναι επικαιροποιημένο με τις ανάγκες της και λειτουργικό.

Το νέο ΓΠΣ αφορά μόνο τη Δημοτική Ενότητα Ξάνθης

«Αυτό το στόχο εξυπηρετεί το ΓΠΣ», τόνισε ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας κ. Λαλένης που πήρε την σκυτάλη και παρουσίασε την Β1 φάση του ΓΠΣ διευκρινίζοντας πως είναι η πιο σημαντική φάση καθώς μπορούν οι δημότες με τις προτάσεις τους να συμμετέχουν στην οριστική του μορφή, μέσα από διορθωτικές παρεμβάσεις και το τελικό σχέδιο να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργείο. Ο κ. Λαλένης διευκρίνισε επίσης πως μέχρι τώρα ο δήμος Ξάνθης είχε ΓΠΣ που κάλυπτε μόνο την πόλη της Ξάνθης σύμφωνα με τον παλιό νόμο 1337, τώρα όμως ο νέος νόμος καλύπτει όλα τα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας του παλαιού Καποδιστριακού δήμου δηλαδή που σημαίνει ότι περιλαμβάνει περιοχές όπως τα Κιμμέρια, η Χρύσα το Εύμοιρο κ.λ.π. εκτός της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης: «Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχεδιασμό που δείχνει τις κατευθύνσεις ανάπτυξης, δίνει κίνητρα για χρήσεις, περιέχει πολιτιστικές προβολές για το έτος στόχο που είναι το 2025. Μας δείχνει δηλαδή πως θα αναπτυχθεί η πόλη, τι κατεύθυνση θα πάρει και πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε διάφορες δράσεις, στους δύο τομείς που την έχουμε χωρίσει τον αστικό και τον εξωαστικό με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους», σημείωσε ο κ. Λαλένης.

kosmos gpsΣχεδιάστηκε με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου και την συγκοινωνιακή μελέτη

Ειδικότερα ο κ. Λαλένης αναλύοντας το Σχέδιο σημείωσε πως έχει λάβει υπ’ όψιν το αναπτυξιακό πρόσωπο της Ξάνθης έτσι όπως αναδεικνύεται στον περιφερειακό σχεδιασμό όπου εντάσσεται στο τρίπολο Δράμα – Καβάλα – Ξάνθη, ένα «δυναμικό τρίπολο που αλληλοσυμπληρώνεται με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά», όπως είπε χαρακτηριστικά καθώς επίσης το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης και η κυκλοφοριακή μελέτη. Επίσης λαμβάνονται υπ’ όψιν υποδομές που έχουν δρομολογηθεί όπως ο κάθετος άξονα της Ξάνθης που ενισχύει την διασυνοριακή σύνδεση της Ξάνθης με την Φιλιππούπολη και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Επίσης έχει ληφθεί υπ’ όψιν η πληθυσμιακή αύξηση της Ξάνθης που ήταν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα απ το 2001 – 2011.

Καθορίζει ζώνες στο αστικό και εξωαστικό τομέα

Με βάση αυτά τα στοιχεία το ΓΠΣ χωρίζει σε ζώνες τον αστικό και εξωαστικό χώρο και ενθαρρύνει δράσεις με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα στον εξωαστικό τομέα υπάρχουν ζώνες για επιχειρηματικά πάρκα, κοιτίδες επιχειρήσεων δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα καθώς και του πρωτογενή τομέα με αγροτικές δραστηριότητες. Επίσης καθορίζονται ζώνες ειδικής προστασίας για δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικές περιοχές, περιβαλλοντικής αξίας και στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Σ’ ότι αφορά στον αστικό χώρο ο κ. Λαλένης επεσήμανε: « Η Ξάνθη έχει μια ισχυρή ταυτότητα σ’ ότι αφορά την πολιτιστική κληρονομιά της, την διαχείριση αυτή της κληρονομιάς και μια πολυπολιτισμικότητα που της δίνει έναν ιδιαίτερο δυναμισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά προσπαθούμε να τα προωθήσουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν μερικές τοπικές παρεμβάσεις όπως σχέδια ανάπλασης σε περιοχές όπως αυτή των Καπναποθηκών, σχέδια για περιοχές που πρέπει να αναβαθμιστούν, όπως η περιοχή του Δροσερού και επίσης ακολουθώντας μελέτες οι οποίες ήδη υπάρχουν όπως η συγκοινωνιακή μελέτη.

Δυναμικοί πόλοι η Παλιά Πόλη, η περιοχή του Κοσύνθου και των Καπναποθηκών – Περιοχή για παρεμβατικές δράσεις αναβάθμισης το Δροσερό

Ειδικότερα ο κ. Λαλένης ανέφερε ότι για τον Κόσυνθο το ΓΠΣ προβλέπει μια ζώνη που περιλαμβάνει την περιοχή του Κοσύνθου και του Ρέματος από τα Κιμμέρια χαρακτηρισμένες ως ζώνες φυσικής προστασίας και ανάδειξης, ωστόσο ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αναβαθμιστεί με συγκεκριμένες δραστηριότητες για τουριστική αξιοποίηση», είπε χαρακτηριστικά. Για την Π. Πόλη είπε πως αυτό που προτείνεται είναι να γίνει σύνδεσή της με την περιοχή των Καπναποθηκών και το κέντρο. «Πρόκειται για δύο κέντρα πολύ δυναμικά για την πόλη της Ξάνθης Για την Π. Πόλη αυτό που θα χρειαστεί είναι αναθεώρηση της υπάρχουσας μελέτης και ο εκσυγχρονισμός της». Τέλος διευκρίνισε πως το ΓΠΣ δεν περιλαμβάνει νέες επεκτάσεις: «Το ΓΠΣ δεν προβλέπει νέες επεκτάσεις γιατί με το ΓΠΣ του 2013 οι επεκτάσεις ήταν αρκετά μεγάλες. Γίνονται προσαρμογές με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη και τις νέες ανάγκες της πόλης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στον Έβρο

Αφού πραγματοποίησε επίσκεψη στον Σταθμό Μεταφόρτωσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FS…