Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Νέος πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ο Σ. Μποταΐτης

Νέος πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ο Σ. Μποταΐτης

0
metios mpotaitis

Παραμένει αντιπρόεδρος ο Σ. Καβαρατζής. Νέος γραμματέας ο Χ.Μ. Ουστά από την Ξάνθη.

Εκλέχθηκαν τα νέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Απείχε ο Χ. Τρέλλης καταγγέλλοντας συμφωνία Κοινωνικής Συμμαχίας-ΡΙΖΑ

Χωρίς προβλήματα, αλλά με αργό ρυθμό πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου της ΑΜΘ και των νέων μελών της Οικονομικής Επιτροπής, το μεσημέρι της Κυριακής.

Νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αναδείχθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Έβρου και χειρουργός του ΠΓΝΑ στο επάγγελμα, κ. Σωτήριος Μποταΐτης. Από το σύνολο των 47 παριστάμενων συμβούλων, τον κ. Μποταΐτη ψήφισαν 36 σύμβουλοι, δύο ήταν τα άκυρα και εννέα τα λευκά.

Αντιπρόεδρος του συμβουλίου επανεξελέγη ο κ. Σταύρος Καβαρατζής από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με 43 ψήφους, ενώ νέος Γραμματέας εκλέχθηκε ο Χουσεΐν Μεχμέτ Ούστα, από την ΠΕ Ξάνθης, με 39 ψήφους, επίσης από την «Κοινωνική Συμμαχία». Ο κ. Ουστά απουσίαζε, οπότε τη θέση του στο προεδρείο έλαβε αναπληρώνοντάς τον ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου κ. Μουμίν Οντέρ.

Ευχαριστίες από τον απερχόμενο πρόεδρο, δεσμεύσεις από τον νέο

Ο απερχόμενος και τρίτος κατά σειρά πρόεδρος ΠΣ της αιρετής Περιφέρειας κ. Κώστας Αντωνιάδης, παραδίδοντας τη θέση του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ευχαρίστησε αρχικά τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη που τον εμπιστεύτηκε, αλλά και το σύνολο εκτελεστικών παραγόντων και συμβούλων, με τους οποίους συνεργάστηκε. Ο κ. Αντωνιάδης, ως στενός συνεργάτης του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί σε άλλη θέση, πιθανώς και άμεσα.

Ο νέος πρόεδρος κ. Μποταΐτης, αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή και ευθύνη της θέσης που ανέλαβε. Ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τους συμβούλους για την πρόταση και την εμπιστοσύνη και τόνισε: «Θα εργαστώ για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου στις συνεδριάσεις έτσι ώστε αυτές να αποτελούν πρότυπο δημοκρατικών και ουσιαστικών συζητήσεων. Η βελτίωση των λειτουργιών του Περιφερειακού Συμβουλίου, η αμεσότητα στην ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων και των πολιτών είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Καραλίδης, Γρανάς και Λαζαρίδης από την αντιπολίτευση στην Οικ. Επιτροπή

Ακόμη, εκλέχθηκαν τα νέα τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που είναι με σειρά κατάταξης από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία οι: 1. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, 2.Κυριακή Αλατζά-Παπαδοπούλου, 3.Κωνσταντίνος Εξακουστός 4. Μετίν Μουσταφά, 5. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, 6. Φώτιος Καραλίδης, 7. Αρχέλαος Γρανάς, 8. Παντελής Λασκαρίδης

Αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν με σειρά κατάταξης από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία οι:1. Ελεονώρα Μοσχοφίδου-Βλάχου, 2. Σταύρος Τσολάκης, 3. Αθανάσιος Αραμπατζής, 4. Γεωργία Χειράκη, 5. Μπιρόλ Ιντζέ Μεμέτ, 6. Αναστάσιος Τσαλδαρίδης, 7. Ριτβάν Κοτζά Μουμίν, 8. Γεώργος Ζιμπίδης

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής πρόκειται να οριστεί ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.

Μετά το πέρας των εκλογικών διαδικασιών, ο κ. Μέτιος έκανε την παρακάτω δήλωση: «Θέλω να συγχαρώ αμφότερα τα νέα μέλη του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής και να τους ευχηθώ καλή δύναμη και καλό έργο στα νέα τους καθήκοντα. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία – όπως και με τους υπόλοιπους συναδέλφους – προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα της Περιφέρειάς μας και να εργαστούμε για την ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου μας.»

Εντάσεις και αποχώρηση από τον Χ. Τρέλλη

Τα «νερά» τάραξε λίγο πριν το πέρας της διαδικασίας ο Χρήστος Τρέλλης που κατηγόρησε «Κοινωνική Συμμαχία» και ΡΙΖΑ για προκαθορισμένη συμφωνία, που διαφάνηκε στην ψηφοφορία ανάμεσα στους συμβούλους της αντιπολίτευσης, η οποία προηγήθηκε στην εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Σε αυτή, έλαβαν: ο κ. Καραλίδης 14 ψήφους, ο κ. Γρανάς 14 ψήφους, (Κοινωνική Συμμαχία), ο κ. Λαζαρίδης 14 ψήφους (ΡΙΖΑ), ο κ. Τρέλλης 4 ψήφους (Λαϊκή Συσπείρωση) και ο κ. Ναθαναηλίδης 3 ψήφους (Ελληνική Αυγή). Ο κ. Τρέλλης διαμαρτυρήθηκε επίσης για τον Κανονισμό που δεν επιτρέπει την υποψηφιότητα μελών της αντιπολίτευσης στην εκλογική διαδικασία, αν δεν αναδειχτούν από την προηγούμενη διαδικασία.

Ο κ. Καραλίδης υπεραμύνθηκε της διαδικασίας, όσο και των επιλογών των συμβούλων του, ενώ ο κ. Τρέλλης αποφάσισε να απέχει και αποχώρησε. Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της ημέρας πάντως έχει ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνεται η στήριξη από την πλευρά των συμβούλων της συμπολίτευσης στο πρόσωπο του νέου προέδρου, χωρίς να επιχειρηθεί προσπάθεια αποστολής… μηνύματος στη διοίκηση, ενώ καταγράφονται και οι δυναμικές στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής έλαβε δύο ψήφους από συμβούλους άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…