Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κίνημα «Δεν φτιάχνω διόδια» στο περιφερειακό συμβούλιο

Κίνημα «Δεν φτιάχνω διόδια» στο περιφερειακό συμβούλιο

0
perifereiako noe1

Επίθεση εξαπέλυσαν περιφερειακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης κατά της Εγνατίας και της κυβερνητικής πολιτικής

Αποφασίστηκε ειδική συνεδρίαση με παρουσία βουλευτών. Ο ΤΑΡ, οι …αλατιέρες και λόγια του …αερίου! Εγκρίθηκαν 20.000 αύξηση Μ/Κ για την «Στήριξη»

Τα διόδια στην ΑΜΘ και τα αντισταθμιστικά του TAΡ, ήταν τα δύο κυρίαρχα θέματα που σχεδόν εξάντλησαν την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου το απόγευμα.

Μέτιος – Καραλίδης ζητούν εξηγήσεις από τον Ουστά

Ωστόσο ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σ’ ένα θέμα επικαιρότητας, στο οποίο εμπλέκεται ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Χουσεΐν Μεχμέτ Ουστά, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις για την φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται να σχηματίζει με τα χέρια του το σήμα των «Γκρίζων Λύκων», παράλληλα δε, καταδικάζοντας και αποκηρύσσοντας ακραία φαινόμενα εθνικισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» Φώτης Καραλίδης, μέλος της οποίας είναι ο κ. Ουστά, που ανέφερε πως και ο ίδιος απαίτησε εξηγήσεις και πως θα αποφασίσει η παράταξη τι «μέλλει γενέσθαι» με τον κ., Ουστά.

Μετά το Κίνημα «Δεν Πληρώνω» για τα διόδια, τώρα το Κίνημα «Δεν τα φτιάχνω» στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ – Επίθεση κατά της Εγνατίας και της κυβερνητικής πολιτικής

Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε απ’ όλες τις παρατάξεις για το γεγονός ότι τα διόδια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στο δίκτυο της Εγνατίας στην ΑΜΘ, με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για τον νέο σταθμό Διοδίων στη Μέστη που αναμένεται να λειτουργήσει σε έξι μήνες. Τα «αίματα άναψαν» ακόμη περισσότερο όταν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς ανέφερε πως κυκλοφορούν φήμες για την δημιουργία σταθμού διοδίων ακόμη και στον κάθετο άξονα του Αρδανίου, επισημαίνοντας πως εκεί ο δρόμος είναι ημιτελής και υπάρχουν καταγεγραμμένα ατυχήματα. Ζήτησε δε να επικαιροποιηθεί το ψήφισμα που εξέδωσε σε προγενέστερο χρόνο το Π.Σ. Επίθεση κατά της Εγνατίας εξαπέλυσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος κατηγορώντας την για « 4 ψέματα». Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης κατέθεσε πρόταση να γίνει Ειδική Συνεδρίαση στην οποία να προσκληθούν όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας για να πάρουν θέση. Στην πρόταση αυτή συμφώνησε και ο επικεφαλής της «Γνώσης και Συνεργασίας» Βασίλης Τραϊφόρος, συμπληρώνοντας πως δεν αρκούν τα ψηφίσματα τα οποία συχνά καταλήγουν στα καλάθια των αχρήστων και ότι η κυβέρνηση από το μόνο που καταλαβαίνει είναι η πίεση των κυβερνητικών βουλευτών. Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Κωνσταντίνος Βενετίδης συνεχίζοντας είπε πως: «Οι σημερινοί κυβερνώντες είχαν πρωτοστατήσει στο Κίνημα «Δεν Πληρώνω», εμείς λοιπόν να κάνουμε το κίνημα «Δεν τα φτιάχνω»! Να απαιτήσουμε να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος άξονας στην Περιφέρειά μας, να πέσει και το τελευταίο πετραδάκι και τότε να μιλήσουμε για νέους σταθμούς εννοείται δίκαια χωροθετημένους. Πριν δε, γίνει η Ειδική Συνεδρίαση με την παρουσία των βουλευτών, όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι να κάνουμε μια δυναμική συγκέντρωση σε ένα σημείο. Στην Περιφέρειά μας πάσχουμε από δυναμισμό».Τελικά ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αποδέχτηκε την πρόταση Καραλίδη για την Ειδική Συνεδρίαση, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να εγκριθεί και το ψήφισμα το οποίο θα αναφέρει την απόφαση για σύγκληση Ειδικής Συνεδρίασης.

Ο ΤΑΡ, οι …αλατιέρες και λόγια του …αερίου

Το επόμενο «καυτό» θέμα αφορούσε τον TAP και τα αντισταθμιστικά έργα που χρηματοδοτεί στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης σε περιφέρεια και δήμους που διασχίζει. Όπως είναι γνωστό η κατανομή είναι 40% στην περιφέρεια και 60% στους δήμους που διατρέχει ο αγωγός. Η συζήτηση αφορούσε την έγκριση των βασικών αξόνων του σχεδίου με τα προτεινόμενα έργα που θα υποβληθεί στον ΤΑΡ από την περιφέρεια. Όπως γνωστοποιήθηκε και στην περιφέρεια – όπως και στους δήμους – κυριαρχούν οι αλατιέρες και τα εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ το σχέδιο δεν στοχεύει σε τεχνικά έργα. Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης διαφοροποιήθηκε σημειώνοντας ότι οι περιφερειακές ενότητες δεν έχουν προσωπικό και λειτουργούν αυτά τα μηχανήματα με εποχικές συμβάσεις. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες και αυτά τα μηχανήματα θα είναι αχρείαστα. Πρότεινε δε να προτείνουν από 2 – 3 αγροτικά έργα ύδρευσης , άρδευσης ή και μικρά φράγματα. Επανήλθε στο τραπέζι η πρόταση του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη για λειτουργία ΙΕΚ με ειδικότητες στην ενέργεια και το φυσικό αέριο όπως και η διάθεση ασθενοφόρων. Ωστόσο όλα αυτά ήταν σε μια βάση γενικοτήτων ή αλλιώς λόγια του …αερίου κι όχι προτάσεις συγκεκριμένες και στοχευμένες.

20.000 αύξηση Μ/Κ στην «Στήριξη»

Αναφορικά με θέματα της Ξάνθης: Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Καταστατικού της ΑΜΚΕ «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νομαρχίας Ξάνθης η Στήριξη» και έτσι μετεξελίσσεται σε περιφερειακό δίκτυο (όπως καταγράψαμε σε ρεπορτάζ της Τρίτης. Επίσης αποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 20.000 ευρώ ενώ ορίστηκαν νέα μέλη στο ΔΣ όπου συμμετέχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης, η κα Γεωργία Σπυράκη ο κ. Γιάννης Μπούτος. Να σημειώσουμε επίσης ότι περιφερειακό γίνεται και το ΚΕΚ της Νομαρχίας και ορίστηκαν νέα μέλη. Τέλος εγκρίθηκε η απαγόρευση αλιείας σ’ όλους τους ποταμούς και τις λίμνες στην Ξάνθη αλλά και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες από τις 15 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου. Η απαγόρευση γίνεται κάθε χρόνο για να προστατεύσει την αναπαραγωγή των αλιευμάτων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…