Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάστηκε παντοιοτρόπως στην Ξάνθη

Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάστηκε παντοιοτρόπως στην Ξάνθη

0
kamila stauropoli2017

Από την Μουτζουροδευτέρα του Πολύσιτου μέχρι την Καμήλα της Σταυρούπολης, οι Ξανθιώτες βγήκαν στην φύση

Λαγάνα, φασολάδα, χαλβάς και ταραμάς συνόδευσαν το πέταγμα του χαρταετού και τις μικρές παρελάσεις κατά τόπους

Ο καλός καιρός την Καθαρά Δευτέρα ευνόησε την έξοδο από την πόλη και την συμμετοχή των Ξανθιωτών, αλλά και όσων επισκεπτών παρέμειναν στην Ξάνθη, στις πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον νομό από την ορεινή Ξάνθη μέχρι και τις ακροθαλασσιές.

Καθαρά Δευτέρα σε Σταυρούπολη και Κομνηνά

komnina fasolada17Κοσμοσυρροή σημειώθηκε στη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης, όπου αναβίωσε για άλλη μια χρονιά το γνωστό έθιμο της Καμήλας, που ξεκίνησε στη Μικρά Ασία και συνεχίζεται αδιάλειπτα στη Σταυρούπολη. Από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων παραδοσιακοί ήχοι πλαισίωσαν τα δρώμενα και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης «Ορφέας» πρόσφερε στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα. Το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης της Δ.Ε. Σταυρούπολης και την πρότυπη καλλιτεχνική ομάδα χορού του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη «Έκνευσις» παρουσίασαν το λαϊκό ποντιακό δρώμενο των Μωμόγερων, ενταγμένο από το υπουργείο πολιτισμού στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Στον οικισμό Κομνηνών στην κεντρική πλατεία συνοδεία ποντιακής λύρας κάτοικοι και επισκέπτες χόρεψαν σε μία γιορτή βασισμένη στην ποντιακή παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τη παραδοσιακή φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα. Παρόντες στις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κ. Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Ηλιάδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παναγιώτης Ταρενίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης, Μανώλης Τσέπελης και Ιπποκράτης Καμαρίδης.

Η Μουτζουροδευτέρα και το καρναβάλι στον Πολύσιτο

polysitos parelasi17Με τον δικό τους ιδιαίτερο και σατιρικό τρόπο καυτηρίασαν την επικαιρότητα οι κάτοικοι του Πολυσίτου και οι εκατοντάδες επισκέπτες που βρέθηκαν ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας στον οικισμό του δήμου Αβδήρων. Οι εκδηλώσεις στον Πολύσιτο, που πραγματοποιούνται εδώ και 50 χρόνια ως συνέχεια της παράδοσης των ντόπιων, ονομάζονται «Μουτζουροδευτέρα» και ξεκινούν με την παρέλαση των «Μουτζούρηδων», που βάφουν με μαύρη μπογιά τους επισκέπτες, ενώ ακολουθεί η παρέλαση των αρμάτων που φέτος είχαν ‘’επιβάτες’’ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την πρόεδρο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αλλά και πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, Υπουργούς, Δημάρχους ακόμη και τον «τρισεκατομμυριούχο» Σώρρα, τους οποίους οι καρναβαλιστές σατίρισαν με μεγάλη επιτυχία. «Βρέθηκε πετρέλαιο στον Πολύσιτο!» ήταν το αποκριάτικο νέο της ημέρας, γεγονός που οδήγησε παρέες καρναβαλιστών ντυμένους σεΐχηδες να σκορπάνε ψεύτικα χαρτονομίσματα για να αγοράσουν εκτάσεις γης στον οικισμό του Πολυσίτου και όλα αυτά μέσα σε ένα χαρούμενο και διασκεδαστικό κλίμα για τους συμμετέχοντες καρναβαλιστές και τους επισκέπτες.

sorras fylaki17Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αβδήρων Γιώργου Τσιτιρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τους επισκέπτες που με την παρουσία τους βοηθούν την προβολή του τόπου αλλά και τους εθελοντές και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους που βοηθούν στο να διατηρούνται ζωντανές οι παραδόσεις, ενώ δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που συνεχάρη τους διοργανωτές για τις επιτυχημένες εκδηλώσεις που σκόρπισαν γέλια και ευχάριστες στιγμές στον κόσμο. Μετά το τέλος της σατιρικής παρέλασης των αρμάτων ακολούθησαν χορευτικά, ενώ οι διοργανωτές διένειμαν δωρεάν στους επισκέπτες λουκουμάδες, φασολάδα, κρασί, λαγάνα και άλλα εδέσματα.

Καθαρά Δευτέρα στο Εράσμιο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τα Κούλουμα στο Εράσμιο Ξάνθης. Η πολιτιστική στέγη Ερασμίου ‘’Γ. Βιζυηνός’’, ο σύλλογος γυναικών ‘’ΓΑΙΑ’’ και το Κ.Α.Π.Η Ερασμίου με την συμμετοχή του δήμου Τοπείρου διοργάνωσαν λαϊκό γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα και το μουσικό σχήμα της Μάνιας Ασλάνογλου.

erasmio17ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…