Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η φέτα και η CETA διχάζουν κόμματα και κτηνοτρόφους

Η φέτα και η CETA διχάζουν κόμματα και κτηνοτρόφους

0
ceta-or-feta pr

Μετά τις προστριβές στο εσωτερικό της ΝΔ η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την υπερψήφιση της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά

Νέα επίθεση της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης προς την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και εντυπώσεις στο θέμα, όταν την συμφωνία έφερε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ

Σάλος το τελευταίο διάστημα με την ελληνική φέτα και την εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA). Η κυβέρνηση ενέκρινε την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά, όμως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν και το κομματικό όργανο κατηγορεί τους άλλους έλληνες ευρωβουλευτές που την ψήφισαν για ενδοτισμό στο θέμα της φέτας. Ακολούθησαν οι γνωστές δηλώσεις για προδότες και προσκυνημένους, αλλά η ψήφος των οκτώ ευρωβουλευτών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) αφορούσε την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Eνωσης – Καναδά (CETA) κατόπιν διαπραγματεύσεων επτά ετών.

Τι είναι η CETA και τι προβλέπει

Η CETA, που αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας για ρύθμιση των κανόνων της άναρχης παγκοσμιοποίησης, αφαιρεί δασμολογικά και άλλα εμπόδια από τις εμπορικές συναλλαγές, ανοίγει τις υπηρεσίες και, κατά το μέτρο του δυνατού, προστατεύει πολλά από τα προϊόντα μας. Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμφωνίας, αποδέχτηκε την υπογραφή και προσωρινή εφαρμογή της CETA κατά τα προβλεπόμενα. Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε την καλή διμερή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ικανοποιητική αντιμετώπιση των ελληνικών επιφυλάξεων, γι’ αυτό και συμφωνήθηκε κείμενο για την προστασία των ΓΕ (προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης) και δέσμευσης για προσπάθεια επίτευξης εντός 5ετίας του ίδιου επιπέδου προστασίας για όλες τις ΓΕ που περιελήφθησαν στη Συμφωνία. Με βάση, λοιπόν, αυτά που συμφώνησε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, οι οκτώ έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν τη συμφωνία. Αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, καθώς και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, την ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε ότι στηρίζει την ιδιωτική οικονομία, καθώς «θα διευκολυνθούν οι εξαγωγές και οι προμήθειες, θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, θα δοθεί ώθηση στην ελληνική ναυτιλία».

Όντως θίγονται τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και των παραγωγών φέτας;

Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος εξηγεί: «Σήμερα κυκλοφορεί στον Καναδά νόμιμα “φέτα”, φτιαγμένη εκεί από αγελαδινό γάλα, σε συσκευασίες με το όνομα “φέτα” μαζί με εικόνες από την Ακρόπολη και τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, όπως επίσης και η ονομαζόμενη ‘’Makedonski’’ feta, βουλγάρικη “φέτα” κλπ. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό ήταν η CETA, η ευρωπαϊκή παρέμβαση. Η CETA ορίζει ότι πλέον απαγορεύονται οι τσολιάδες, τα εθνόσημα και τα νησιά, ενώ η εικόνα της Ελλάδας δεν μπορεί να συνοδεύει άσχετες συσκευασίες. Για τους ήδη τοποθετημένους παραγωγούς επιτρέπεται προς το παρόν η χρήση της λέξης ‘’φέτα’’ συνοδευόμενη υποχρεωτικά από το Made in Canada και χωρίς ελληνικά σύμβολα. Στο εξής, κανείς νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνη της τη λέξη φέτα, παρά “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada». Για το θέμα εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση και ο Γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Ανέστης Αντωνιάδης, όπου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την τοπική οργάνωση για «σανοποίηση της πολιτικής ζωής». Στηλιτεύοντας για λαϊκισμό τόσο την ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τον πρ. υπουργό Αλ. Κοντό για δήλωσή του επί του θέματος, η οποία αναρτήθηκε και στο site του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, «κάτι αξιοθαύμαστο», όπως σχολιάζει ο κ. Αντωνιάδης.

Κινδυνεύει όντως η ελληνική φέτα από την καναδική φέτα;

Ο ΓΓ της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επί του πρακτέου, η φέτα που ποτέ στο παρελθόν δεν προστατευόταν στον Καναδά (ή οπουδήποτε αλλού εκτός της ΕΕ), πλέον θα προστατεύεται, και μάλιστα αναδρομικά από το 2013. Η συμφωνία αυτή ισχύει και για άλλα διάσημα ευρωπαϊκά τυριά. Για το θέμα της φέτας στην ουσία η συμφωνία είναι συμφέρουσα. Με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γ.Ε. της χώρας μας. Η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική μας ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και η παγκόσμια αγορά προσεγγίζει τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Οι εξαγωγές των τυροκομικών προϊόντων γίνονται κατά 90% προς τις χώρες της ΕΕ, όπου το προϊόν προστατεύεται. Η διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος είναι το κύριο θέμα. Διότι η αύξηση της ζήτησης αντιμετωπίστηκε με ανορθόδοξο τρόπο. Οι Έλληνες παραγωγοί χρησιμοποιούν γάλα που δεν προέρχεται από πρόβατα ελληνικών φυλών! Τα γαλλικά πρόβατα δεν ανήκουν στις ελληνικές φυλές, όπως λένε οι κανονισμοί. Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Με αυτό θα έπρεπε να ασχολούνται εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την ελληνική οικονομία».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…