Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Εγκαινιάστηκε στην Ξάνθη ο διάλογος για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

Εγκαινιάστηκε στην Ξάνθη ο διάλογος για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

0
syskepsi skoyrleti

Σύσκεψη χθες το μεσημέρι του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη με το περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο και τους δημάρχους του νομού

Πολιτική δήλωση Σκουρλέτη για την αξιολόγηση: «Δεν μπορεί μια κυβέρνηση που δίνει μια μάχη υπέρ των συμφερόντων της χώρας και η αντιπολίτευση να της τραβάει το χαλί»

Από την Ξάνθη επέλεξε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης να ξεκινήσει την διαβούλευση με τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους για τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη και στον εκλογικό νόμο που προτίθεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.

Από την Ξάνθη ξεκινά το ΥΠΕΣ η διαβούλευση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

Όπως ανέφερε ο υπουργός έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία που αφορά στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο του Καλλικράτη και το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά μια περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες: «Θέλουμε αυτή η συζήτηση να συνεχιστεί μ’ έναν απευθείας διάλογο και επικοινωνία, να καταγράψουμε τα προβλήματα να ακούσουμε παρατηρήσεις, προτάσεις. Σήμερα πρώτη μέρα της περιοχές εδώ στην Ξάνθη αύριο θα επισκεφτούμε Δράμα- Παρανέστι, Καβάλα. Νομίζω ότι αυτή η επικοινωνία θα είναι ωφέλιμη για όλους», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτη λίγο πριν προεδρεύσει στην κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη την Δευτέρα το μεσημέρι στο «Ελισσώ», στην οποία συμμετείχαν οι εξής: Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, ο δήμαρχος Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, ο δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, η δήμαρχος Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα, οι βουλευτές Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Στάθης Γιαννακίδης , Γρηγόρης Στογιαννίδης και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Γιώργος Χατζηθοδώρου.

skoyrletisΔεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Π. Σκουρλέτης για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

Σε ερώτηση του «Ε» :Ποιες αλλαγές προωθεί το υπουργείο στον Καλλικράτη και στον εκλογικό νόμο ο κ. Σκουρλέτης δεν θέλησε ν’ ανοίξει τα χαρτιά του τόνισε μόνο πως πρόκειται για ένα πλέγμα αλλαγών που χρήζει θεσμοθέτησης: «Είμαστε φανατικοί οπαδοί του διαλόγου, πριν οριστικοποιήσουμε όλες αυτές θέσεις μας που θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλες τις μορφές επικοινωνίας και διαβούλευσης και γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Ο εκλογικός νόμος είναι μία από τις αναγκαίες αλλαγές που σκοπεύουμε να φέρουμε για ψήφιση. Υπάρχει το θέμα των αρμοδιοτήτων, των πόρων της αυτοδιοίκησης, των σχέσεων με την κεντρική διοίκηση, με την Αποκεντρωμένη διοίκηση. Είναι ένα μεγάλο πλέγμα αλλαγών που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Θεωρούμε πως μέχρι τα μέσα της χρονιάς να έχουμε ολοκληρώσει την επικοινωνία με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουμε στην θεσμοθέτηση των αλλαγών».

Ευθύνες στην αντιπολίτευση ότι «τραβά το χαλί στην κυβέρνηση» κατά την αξιολόγηση επιρρίπτει ο Σκουρλέτης

Απαντώντας σε ερώτηση πολιτικής επικαιρότητας αναφορικά με τον καυτό θέμα της αξιολόγησης ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να ολοκληρωθεί και επέρριψε ευθύνες στην αξιωματικής αντιπολίτευση ότι «της τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια» όπως είπε ενώ θα έπρεπε να υπάρχει εθνικό μέτωπο ως προς αυτό το μείζον ζήτημα για την χώρα: «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και η κυβέρνηση με έναν συστηματικό τρόπο και έχοντας απτά αποτελέσματα από το πώς τα έχει πάει μέχρι τώρα, προσπαθεί να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Αισιοδοξούμε ότι οι παράλογες απαιτήσεις που ακούγονται από κύκλους των δανειστών τελικά θα καμφθούν. Όμως θέλω να επισημάνω ότι αυτό που επιβάλλεται είναι και το μέτωπο από την πλευρά μας να είναι ενιαίο. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση που δίνει μια μάχη υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της χώρας, η αντιπολίτευση να της τραβάει το χαλί. Αυτό είναι ακατανόητο».

«Πράσινο φως» για ιδιωτικά Αποτεφρωτήρια δίνει το ΥΠΕΣ αφού οι δήμοι δεν τολμούν

Τέλος, τέθηκε το ζήτημα των Κέντρων Αποτέφρωσης και αν θα δοθεί η δυνατότητα και σε ιδιώτες. Ο Υπουργός απάντησε πως: «Η πολιτεία με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει επί της δικής μας κυβέρνησης έχει καταθέσει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο στους δήμους για να μπορούν να συστήσουν κέντρα αποτέφρωσης. Και πραγματικά είναι απορίας άξιον, καθώς αποτελεί δικαίωμα ο καθένας να επιλέγει το τύπο της κηδείας του, γιατί οι δήμοι δεν προχωρούν σε κάτι τέτοιο. Εμείς σκεφτόμαστε να δώσουμε την δυνατότητα και σε ιδιώτες να δημιουργούν Κέντρα Αποτέφρωσης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…