Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ξέφραγο αμπέλι» οι φοιτητικές εστίες της Ξάνθης

«Ξέφραγο αμπέλι» οι φοιτητικές εστίες της Ξάνθης

0
kimeria esties

2 δράστες λήστεψαν φοιτητή μέσα στο δωμάτιό του και στην συνέχεια υπό την απειλή μαχαιριού του «ξάφρισαν» τον λογαριασμό του από το ΑΤΜ. Συνελήφθη 32χρονος δράστης – Αναζητείται ο 22χρονος

1 φύλακας για τις εστίες και τις 3 σχολές καταγγέλλουν οι φοιτητές. Δεν έχει αρμοδιότητα για την φύλαξη το ΔΠΘ αλλά το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Στην Κομοτηνή έγινε διαγωνισμός για την φύλαξη στην Ξάνθη όχι

Θύμα θρασύτατης ληστείας έπεσε 20χρονος φοιτητής την Παρασκευή 24 Μαρτίου μέσα στο χώρο διαμονής του στις Φοιτητικές Εστίες στην πανεπιστημιούπολη στα Κιμμέρια. Οι δύο δράστες όμως δεν αρκέστηκαν στο μικροποσό που βρήκαν πάνω του αλλά του άδειασαν και τον τραπεζικό του λογαριασμό υπό την απειλή μαχαιριού!

Τον πήγαν στο ΑΤΜ με την απειλή μαχαιριού και του άδειασαν τον τραπεζικό λογαριασμό

Όπως κατήγγειλε την επόμενη μέρα στις Αστυνομικές Αρχές της Ξάνθης, ο φοιτητής δυο άγνωστοι το βράδυ της Παρασκευής εισέβαλλαν στο δωμάτιό του και του πήραν 35 ευρώ που είχε πάνω του και προσωπικά του αντικείμενα. Στην συνέχεια τον απείλησαν με μαχαίρι και τον οδήγησαν στο ΑΤΜ της Εθνικής επί την οδού 40 Εκκλησιών και χρησιμοποιώντας την κάρτα και τον κωδικό του που τους παρέδωσε φοβούμενος για την ζωή του, του αφαίρεσαν από τον λογαριασμό του άλλα 350 ευρώ και αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Συνελήφθη 32χρονος δράστης – Αναζητείται ο 22χρονος. Είναι και οι δυο Ξανθιώτες και σεσημασμένοι

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας και από τις αστυνομικές έρευνες που ακολούθησαν, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών. Πρόκειται για δυο Ξανθιώτες έναν 32χρονο και έναν 22χρονο και οι δυο σεσημασμένοι που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα όπως κλοπές, ληστείες και ναρκωτικά. Οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 32χρονο το μεσημέρι της Κυριακής 26 Μαρτίου ενώ αναζητείται ο 22χρονος. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία και παράνομη κατακράτηση. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

1 φύλακας για τις εστίες και τις 3 σχολές

Με αφορμή την ληστεία η Επιτροπή Αγώνα Οικοτρόφων Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ελλιπή φύλαξη στις εστίες και συγκεκριμένα αναφέρει πως: « Υπάρχει μόλις ένας φύλακας που κάνει περίπολο παράλληλα στο χώρο των εστιών και στις 3 σχολές που βρίσκονται έξω από την πόλη». Επίσης αποκαλύπτει και ένα άλλο περιστατικό πριν λίγες μέρες όταν: «ένας εξωεστιακός άνοιξε την πόρτα μιας κοπέλας στο Δ1, χωρίς να χτυπήσει και ζητούσε να φάει. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος με έναν ακόμη εξωεστιακό γυρνάνε στο κτίριο και προσπαθούν να μπουν στα δωμάτια, ελέγχοντας αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες». Ζητά δε μεταξύ άλλων, επαρκή φύλαξη στην ευθύνη του κράτους και ανακοινώνει κινητοποίηση στην Σύγκλητο την μέρα που θα συνεδριάσει!

Δεν έχει αρμοδιότητα για την φύλαξη το ΔΠΘ αλλά το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Για ένα «θλιβερό γεγονός» έκανε λόγο ο κ. Νίκος Αγγελούσης, Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων, επισημαίνοντας πως έχει κινητοποιηθεί η ψυχοκινητική υπηρεσία του πανεπιστημίου για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στον φοιτητή. Ωστόσο, αναφορικά με το ζήτημα της φύλαξης σημείωσε πως δεν είναι υπεύθυνο το Πανεπιστήμιο καθώς το Υπουργείο Παιδείας την έχει αναθέσει στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) πρώην (Ε.Ι.Ν.): «Ως Πανεπιστήμιο δεν έχουμε λόγο στην διαχείριση της φύλαξης και της συντήρησης των εστιών. Αυτά είναι ευθύνη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που παίρνει και τις ανάλογους πόρους γι αυτό. Ωστόσο μας ενδιαφέρει άμεσα το ζήτημα γιατί αφορά την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών μας και επειδή έχουν διαπιστωθεί προβλήματα έχουμε ζητήσει να αναλάβουμε εμείς αυτές τις αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους πόρους. Ωστόσο το αίτημα μας δε έγινε δεκτό», επισημαίνει ο κ. Αγγελούσης. Να σημειωθεί πως στην Κομοτηνή το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έχει κάνει διαγωνισμό και υπάρχει ανάδοχος για την φύλαξη των εστιών. Το ίδιο ζητήθηκε να γίνει και στην Ξάνθη ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί. Ο μοναδικός φύλακας που υπάρχει είναι από το προσωπικό που απέμεινε από το πρώην Ε.Ι.Ν. και όπως είναι φυσικό δεν επαρκεί για να παρέχει φύλαξη στις εστίες με επακόλουθο οι φοιτητικές εστίες της Ξάνθης στις οποίες διαμένουν 500 φοιτητές να είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε»!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …