Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναμένεται ‘’λευκός καπνός’’ απόψε στο ΤΕΕ Θράκης

Αναμένεται ‘’λευκός καπνός’’ απόψε στο ΤΕΕ Θράκης

0
tee thrakis

Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές και ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί η διοικούσα επιτροπή – Πολλά τα προβλήματα αλλά και τα όσα περιμένουν οι μηχανικοί από τον φορέα

Πρόταση της ΔΗΣΥΜ για συγκρότηση προεδρείου από τις τρεις πρώτες σε ψήφους παρατάξεις – Θετικά το βλέπουν η ΔΚΜ και οι Ανεξάρτητοι Μηχανικοί, αλλά ακόμη δεν υπήρξε συμφωνία

Μια σχετική αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΕ Θράκης αναφορικά με την συγκρότηση της διοικούσας επιτροπής του περιφερειακού παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Από τις 20 Νοεμβρίου που πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές και τα τέλη Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καταλήξουν στις συνεργασίες που απαιτούνται, αφού καμία παράταξη δεν συγκέντρωσε τα απαιτούμενα ποσοστά για αυτοδυναμία. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη διοίκηση προήλθε από συνεργασία της ΔΚΜ που πρόσκειται στην ΝΔ και της ΔΗΣΥΜ που πρόσκειται στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι οποίες μοιράστηκαν την τριετία στο τιμόνι του ΤΕΕ Θράκης. Μετά από αρκετές άκαρπες διαβουλεύσεις και αναβολές, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει αποτέλεσμα στην 11η επί τούτου συνεδρίαση. Σε όλο αυτό το διάστημα το ΤΕΕ Θράκης λειτουργεί με υπηρεσιακή διοίκηση.

Προβλήματα του ΤΕΕ Θράκης

Η απερχόμενη διοίκηση και συγκεκριμένα η παράταξη της ΔΗΣΥΜ παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΤΕΕ Θράκης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται στην υποστελέχωση (1 μόνιμο στέλεχος διοίκησης, 1 καθαρίστρια), στην ανάγκη λήψης βοηθητικών υπηρεσιών (2 άτομα με ειδίκευση γραμματείας και πληροφορικής), στα ελλείμματα που έχουν προκύψει από την μη τήρηση της τακτικής επιχορήγησης του κεντρικού ΤΕΕ, στην ανάγκη μείωσης των λειτουργιών του ΤΕΕ Θράκης στο ελάχιστο δυνατόν στην παρούσα φάση. Υπάρχουν μάλιστα οικονομικές υποχρεώσεις που αφορούν στην εξόφληση των Ομάδων Εργασίας (διοικητικός μηχανισμός) ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης (για την υποστελέχωση τονίζεται ότι υπάρχει αναγνώριση από το ΤΕΕ), στην εξόφληση λοιπών Ομάδων Εργασίας, στην εξόφληση προμηθευτών, στην εξόφληση εξόδων παραστάσεως Προέδρου (περίοδος Ν. Παπαθανασίου), στην εξόφληση μετακινήσεων.

Πρόταση συγκρότησης διοίκησης τριών παρατάξεων από την ΔΗΣΥΜ

Θέση της ΔΗΣΥΜ είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση συγκρότηση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης που θα προέλθει από συνεργασία των τριών πρώτων σε ψήφους παρατάξεων. Όπως αναφέρουν: «Με βάση τις παραπάνω υποχρεώσεις που έχει καταγράψει η ΔΗΣΥΜ, του δυσχερούς περιβάλλοντος, της ειδικότερης δυσχερούς θέσεως του Τμήματος αλλά και για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορέα προς την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, προτείνουμε την συγκρότηση του Προεδρείου της Δ.Ε. με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση των δυνάμεων που συμμετείχαν στις εκλογές. Θέση της ΔΗΣΥΜ ήταν και είναι η συμμετοχή όλων των τάσεων που εκφράζονται στο σώμα των μηχανικών, εκπροσώπηση που συνήθως παρουσιάζεται στην Διοικούσα Επιτροπή, ενώ το Προεδρείο της θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Με βάση τα παραπάνω προτείνεται η συμμετοχή των Ανεξάρτητων Μηχανικών Θράκης, της ΔΗΣΥΜ και της ΔΚΜ στην συγκρότηση του Προεδρείου με κυκλική εναλλαγή κατά την διάρκεια της θητείας της νέας διοίκησης. Κατά τον ίδιο τρόπο προτείνεται η συγκρότηση και του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης».

Αργ. Πλέσιας: «Με τις δυνάμεις που ανέδειξαν οι εκλογές απαιτείται μια τριπαραταξιακή διοίκηση»

Όπως τόνισε στο «Ε» ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Αργύρης Πλέσιας, ένα από τα σημαντικά στοιχεία για την δημιουργία συναντίληψης και ενιαίας πολιτικής έκφρασης της νέας διοίκησης είναι η λειτουργία του Προεδρείου της Δ.Ε. με τακτικές συνεδριάσεις για την προετοιμασία – επεξεργασία των θεμάτων που τίθενται αλλά και των θεμάτων που πρέπει να εισαχθούν προς απόφαση στην Δ.Ε., καθώς η διαδικασία αυτή αυξάνει την δημοκρατία και την συμμετοχή των δυνάμεων που έχουν συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. «Η ΔΗΣΥΜ είναι η παράταξη που εφάρμοσε το παραπάνω μοντέλο διακυβέρνησης του ΤΕΕ Θράκης σε προηγούμενη θητεία, στην οποία υπήρχε τριμερής συγκρότηση με πολύ θετικά αποτελέσματα για το ΤΕΕ, αποτελέσματα που θεωρούμε ότι θα υπάρξουν και τώρα εφόσον ακολουθηθεί η προταθείσα συγκρότηση. Η ΔΗΣΥΜ θεωρεί ότι το μοντέλο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για την διοίκηση στην παρούσα κρίσιμη φάση για τους συναδέλφους μηχανικούς επιβάλει την σύνθεση όλων των δυνάμεων του ΤΕΕ Θράκης με ενιαίο και ομογενοποιημένο τρόπο, ξεπερνώντας προσωπικές αντιπάθειες, προσωπικές πολιτικές και προκαταλήψεις συστρατευόμενοι σε ένα στόχο και όραμα: Να κρατήσουμε το ΤΕΕ Θράκης όρθιο και δυνατό, αναδεικνύοντάς το ως το ανοιχτό σπίτι των μηχανικών», σημείωσε σύμφωνα και με την ανακοίνωση της παράταξης.

Κ. Δέλκος: «Ευχής έργον μια σύγκλιση όσο το δυνατόν περισσότερων παρατάξεων»

Ο Ξανθιώτης μηχανικός Κώστας Δέλκος, που στις τελευταίες εκλογές κατήλθε με τους Ανεξάρτητους Μηχανικούς Θράκης οι οποίοι αναδείχθηκαν σε δεύτερη δύναμη στις τελευταίες εκλογές αποτελώντας και την έκπληξη, δήλωσε στο «Ε» για την επόμενη μέρα στο ΤΕΕ Θράκης: «Το κύριο πρόβλημα που απασχολεί τους μηχανικούς σήμερα είναι τα εργασιακά ζητήματα. Υπάρχουν κάποια οικονομικά χρέη προηγούμενων διοικήσεων, αλλά λύνονται εύκολα αυτά τα οργανωτικά θέματα. Υπάρχει σαφώς μια παθολογία στο ΤΕΕ γενικότερα, το οποίο θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και όχι να λειτουργεί με την λογική περασμένων δεκαετιών. Έχουμε δει πολλά παραδείγματα που το ΤΕΕ έγινε όχημα προσωπικών συμφερόντων. Ως θεσμός πρέπει να ενδυναμωθεί, καθώς οι νέοι μηχανικοί βλέπουν ζοφερό το μέλλον τους και δεν θεωρούν ότι μπορεί να τους εκπροσωπήσει αυτό το όργανο όπως λειτουργεί». Για το θέμα της συγκρότησης της διοικούσας επιτροπής ανέφερε ότι είναι ευχής έργον να προκύψει σύγκλιση όσο το δυνατόν περισσοτέρων παρατάξεων και ευελπιστεί ότι στην αποψινή σύσκεψη θα υπάρξει λύση και νέα διοίκηση.

Υπονόμευση λειτουργίας της νέας εκλεγμένης αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης

Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει ένα μικρό ποσοστό τοπικά στις τελευταίες εκλογές, διαμαρτυρήθηκε εγγράφως για το γεγονός ότι: «σχεδόν τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, κληθήκαμε να προσέλθουμε στην πρώτη ειδική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης, διαδοχική της ακυρωθείσας σύγκλησης που ήταν προγραμματισμένη για τις 28.02.2017 και ενώ είχαν προηγηθεί άλλες 8 προσπάθειες σύγκλησης οι οποίες ακυρώθηκαν για αδιευκρίνιστους λόγους. Η απαράδεκτη δικαιολογία που επικαλέστηκε η ΔΚΜ ήταν ότι 5 από τα 21 εκλεγμένα μέλη της δεν μπορούσαν να παραβρεθούν για λόγους συνδικαλιστικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς και υγείας». Διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση αυτή, καλούν τις τρεις πρώτες παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Β. Ασημίδης: «Πιστεύουμε ότι θα προκύψει διοίκηση στην σημερινή συνεδρίαση»

Ο πρώτος σε ψήφους μηχανικός της ΔΚΜ, της πρώτης παράταξης τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, Βασίλης Ασημίδης, αρκέστηκε να δηλώσει στο «Ε» ότι είναι προτιμότερο να αναμένουμε την αποψινή συνεδρίαση, από την οποία εκτιμά ότι θα προκύψει τελικά διοίκηση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…