Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν στην Βουλή την αναφορά του Συλλόγου Ρομά Γυναικών Δροσερού για διαγραφή των υπέρογκων προστίμων σε Ρομά πλανόδιους μικροπωλητές της περιοχής
5.000 ευρώ για ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα – Οι ισχύουσες διατάξεις δεν επιτρέπουν μικροεπιχειρηματική δραστηριότητα, που ζητούν λόγω των ειδικών συνθηκών οι κάτοικοι
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν μέσω αναφοράς τους στη Βουλή την επιστολή του Μορφωτικού Συλλόγου Ρομά Γυναικών Δροσερού – Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», με την οποία ζητείται η διαγραφή των υπέρογκων προστίμων που έχουν επιβληθεί σε Ρομά πλανόδιους μικροπωλητές της περιοχής, καθώς αδυνατούν να τα πληρώσουν.
Σε απελπιστική κατάσταση πολλοί κάτοικοι μικροπωλητές
Η επιστολή των Γυναικών του Δροσερού Ξάνθης αναφέρει: «Πολλοί κάτοικοι του Δροσερού είναι σε απελπιστική κατάσταση και έχουν καταφύγει στο Σύλλογό μας προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Οι κάτοικοι αυτοί αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που οφείλουν από τα πρόστιμα και τις άλλες χρηματικές ποινές που τους επιβάλλονται για μικρό-παραβάσεις, ενώ πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν ακόμα και με την ποινή της φυλάκισης εξαιτίας της αδυναμίας τους να τα πληρώσουν. Εντωμεταξύ, συνεχίζουν την ίδια βιοποριστική δραστηριότητα (αφού δεν έχουν άλλη διέξοδο) με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να πληθαίνουν. Το μόνο που θέλουν αυτοί οι Ρομά είναι να πουλάνε την πραμάτειά τους με τίμιο τρόπο, για να μπορούν να συντηρούν την οικογένεια τους». Όπως αναφέρεται, οι ισχύουσες διατάξεις στο πεδίο αυτό δεν λαμβάνουν υπόψη τις υφιστάμενες συνθήκες και ανάγκες τους, ούτε τις δυνατότητές τους να αναπτύξουν μικρό-επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού η πρόσβαση σε άλλες θέσεις εργασίας, όπου αυτές υπάρχουν, είναι αδύνατη λόγω έλλειψης των τυπικών προσόντων.
Τι ζητείται από το Προεδρείο της Βουλής
Αυτού που αιτούνται οι κάτοικοι του Δροσερού μέσω του Συλλόγου είναι αφενός να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα προς τους Ρομά πλανόδιους μικροπωλητές που έχουν μέχρι σήμερα επιβληθεί, και τα οποία αποδεδειγμένα οι περισσότεροι από αυτούς αδυνατούν παντελώς να καταβάλλουν, και αφετέρου να δοθούν οριστικές και πρακτικές λύσεις στο ζήτημα αυτό. Όπως σημειώνεται: «Λύσεις που θα είναι βιώσιμες για όλους τους Ρομά για να μπορέσουν να φτιάξουν την ζωή τους. Τα πρόστιμα και ο κίνδυνος ή η απειλή φυλάκισης δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα». Μια πρόταση που κρίνεται θετική είναι η αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε τα πρόστιμα που επιβάλλονται να είναι αναλογικά της παράβασης (όπως σημειώνεται: όχι 5.000 ευρώ για την πώληση ενός πακέτου λουλουδιών), ενώ παράλληλα να προβλέπεται η χορήγηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος πλανόδιου μικροπωλητή με όρους και προϋποθέσεις στους οποίους μπορούν να ανταπεξέλθουν οι Ρομά. Ο Σύλλογος προσφέρεται να συμβάλλει ακόμη και στη διατύπωση σχετικής τροποποίησης του νόμου εφόσον του ζητηθεί. Σημειώνεται επίσης ότι απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών από το 2003 προέβλεπε την τροποποίηση της Υγειονομικής Διάταξης για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων, με την οποία θα ρυθμίζονταν θέματα οργανωμένων χώρων εγκατάστασης πλανοδίων, στα οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνονται και η εργασία-απασχόλησή τους, κάτι που δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την Ελληνική Πολιτεία.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ