Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζει να διδάσκει ο μειονοτικός καθηγητής Νιχάτ Χότσικα

Συνεχίζει να διδάσκει ο μειονοτικός καθηγητής Νιχάτ Χότσικα

0
meionotiko

Ανανεώθηκε η προσωρινή απόφαση της προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης για συνέχιση της διδασκαλίας του μουσουλμάνου μαθηματικού, που απολύθηκε ως… γκιουλενιστής

Την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση των τελικών φακέλων και τις επόμενες μέρες η έκδοση της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα του Μειονοτικού Σχολείου απέναντι στον εκπαιδευτικό

Ολοκληρώθηκε χθες, το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, η ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης για την υπόθεση του μουσουλμάνου εκπαιδευτικού Νιχάτ Χότσικα και των ασφαλιστικών μέτρων που έχει ζητήσει η διεύθυνση του Ιδιωτικού Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης. Η υπόθεση είχε αναβληθεί από την 1η Φεβρουαρίου, παρότι η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή, ώστε ο μαθηματικός να επιστρέψει κανονικά στην τάξη και το σχολείο, και να ασκεί τα καθήκοντά του έως την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης. Η πρόεδρος αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, έδωσε παράταση μέχρι την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου προκειμένου να κατατεθούν οι τελικοί φάκελοι με τα σημειώματα, τις προσθήκες και την αντίκρουση των διαδίκων. Η απόφαση της προέδρου αναμένεται να εκδοθεί μερικές μέρες μετά την κατάθεση των φακέλων, γι’ αυτό και ανανέωσε την προσωρινή διαταγή παρουσίας του κ. Χότσικα στο σχολείο και την συνέχιση του εκπαιδευτικού του έργου μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Να θυμίσουμε ότι πριν στα τέλη Ιανουαρίου είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τον εκπαιδευτικό κόσμο η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας, η οποία ακύρωσε την καταγγελία σύμβασης του εν λόγω εκπαιδευτικού. Τον Οκτώβριο του 2016 η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος) ενημερώθηκε από τον εκπαιδευτικό Νιχάτ Χότσικα για την καταγγελία της σύμβασής του από το Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. Με βάση τις διατάξεις του Ν. 4415/2016, το σχολείο υποχρεώθηκε να αποστείλει έγγραφη αιτιολόγηση της καταγγελίας σύμβασης, ώστε αυτή να εξεταστεί στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Στην αιτιολόγηση διαπιστώθηκε ότι η καταγγελία σύμβασης δεν σχετιζόταν με τις ικανότητες, την απόδοση, τη σχέση του εκπαιδευτικού με τους μαθητές, αλλά με τα πολιτικά-θρησκευτικά του φρονήματα. Όπως ήταν φυσικό, η καταγγελία σύμβασης για λόγους «φρονηματισμού» ακυρώθηκε αποτελώντας την πρώτη εξαιρετικά σημαντική εφαρμογή των ρυθμίσεων του ‘’Νόμου Φίλη’’ για την ιδιωτική εκπαίδευση. Οι ιδιοκτήτες του ιδιωτικού εκπαιδευτήριου, αψηφώντας την απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του Υπουργείου αλλά και το νόμο, δεν επέτρεψαν στον εκπαιδευτικό να αναλάβει τα καθήκοντά του. Μάλιστα, προσέφυγαν σε δικαστήριο για να εκδοθεί εντολή μη εισόδου του εκπαιδευτικού στο κτήριο του σχολείου. Η προσφυγή απορρίφθηκε στις 16 Ιανουαρίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, ενώ το θέμα επιλύθηκε την 1η Φεβρουαρίου, έστω και προσωρινά, όταν ο εκπαιδευτικός κέρδισε την έκδοση προσωρινής διαταγής, που του επιτρέπει να επανέλθει στην τάξη, η οποία και ανανεώθηκε μέχρι την έκδοση της τελικής δικαστικής απόφασης.

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Χότσικα, Δημήτρης Σαλτούρος, αυτό που κυρίως αφορά την υπεράσπιση στην παρούσα φάση, είναι η διατήρηση της εισόδου του εκπαιδευτικού στο σχολείο, διότι η αποξένωσή του από την τάξη και τους μαθητές, διαταράσσει το κλίμα στο σχολείο. Ζητούν λοιπόν να προστατευθούν οι μαθητές, κυρίως αυτοί που σε λίγους μήνες εξετάζονται για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ο 46χρονος καθηγητής Μαθηματικών από την Μύκη διδάσκει Μαθηματικά κατεύθυνσης στην Γ’ Λυκείου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…