Σχόλια 25/02/17

0
plateia-1915
Ας το δούμε διαφορετικά
Μέρες και ώρες καρναβαλιού διανύουμε. Είναι δε αυτές, από αρχαιοτάτων ακόμη χρόνων, μέρες χαράς, κεφιού, τραγουδιού και οίνου. Όχι λίγε φορές μάλιστα, σ’ αυτό το μασκάρεμα ξεπερνώνται και τα μέτρα συμπεριφοράς και οινοποσίας. Τα δικαιολογεί αυτά η περίοδος. Εξάλλου με το μασκάρεμα «κρυβόταν» η ταυτότητα και έτσι εκφράζονταν όλοι ελεύθερα πέρα από τα κοινωνικά όρια. Πλούσιοι και φτωχοί, άρχοντες και λαϊκοί, ανακατεύονταν και αλληλοπειράζονταν χωρίς φόβο.
Βέβαια σήμερα αυτή ακριβώς η λειτουργία έχει εκλείψει και έμειναν μόνον κάποια σκωπτικά σκετς που αναβιώνουν Σωματεία και Σύλλογοι.
Γ.Δ.


Αποτελούν συνέχεια
Τούτες οι γιορτές λοιπόν που στη βάση τους είναι «ειδωλολατρικές», έγιναν αποδεκτές από την εκκλησία μας διότι ήσαν ιδιαίτερα αγαπητές από το λαό ο οποίος συμμετείχε μαζικά. Βέβαια κάποιες αρνητικές φωνές ιεραρχών συνεχίζουν να υπάρχουν και να κατηγορούν το περιεχόμενο, αλλά πρόκειται για μειοψηφία. Εξάλλου, μεταξύ μας, η μια θρησκεία συμπληρώνει, βελτιώνει και εξωραΐζει τις παλιές ιδέες και δοξασίες και προχωρά.
Ας τ’ αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά σήμερα. Τώρα είναι ημέρες χαράς, κεφιού για όλους. Εξάλλου, όλα τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα. Σύμφωνα με την Χριστιανική Ορθόδοξη δοξασία οδηγούμαστε στη νηστεία εν όψει της μεγάλης γιορτής των Χριστιανών, το Πάσχα.
Ας ζήσουμε λοιπόν με χαρά και κέφι τις ημέρες. Κι ας λειτουργούμε με το σοφό αρχαίο ρητό: «Παν μέτρον άριστον».
Αγαπητοί συμπολίτες, φίλοι αναγνώστες, να περάσετε όμορφα με Υγεία και Αγάπη.
Γ.Δ.


Ελληνοτουρκικό
Από τη μια πλευρά η κλιμακούμενη με διάφορους τρόπους ένταση από πλευράς Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας και από την άλλη Τούρκοι πολίτες (στρατιωτικοί στην περίπτωσή μας), να ζητούν πολιτικό άσυλο γιατί κινδυνεύει η ζωή τους εκεί. Ένα μείγμα ιδιαίτερα εκρηκτικό και εν γένει επικίνδυνο όπως και να το δει κανείς.
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει όλα με ψυχραιμία και χωρίς να παρασύρεται σε ακραίες αντιδράσεις. Είναι προφανές πως μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία το κλίμα έντασης θα διατηρηθεί. Κι αυτό το κλίμα δυστυχώς, δυσκολεύει και εμποδίζει την άφιξη Τούρκων επισκεπτών στην Περιφέρειά μας.
Γ.Δ.


2,5 χρόνια θητείας
Δεν είναι επέτειος βέβαια, αλλά είναι κομβικό σημείο η συμπλήρωση 2,5 χρόνων θητείας των δημοτικών μας αρχόντων και συμβούλων εν γένει. Ελπίζουμε να θυμούνται τα χρόνια που έχουν περάσει ήδη. Και να αναλογίζονται τα υπόλοιπα που απομένουν. Τα οποία επίσης θα περάσουν σαν μια μέρα που λέει και ο λαός μας.
Δεν γνωρίζουμε εάν οι δήμαρχοί μας θα προγραμματίσουν να υλοποιήσουν κάποιον απολογισμό του έργου τους αυτά τα 2,5 χρόνια. Πιστεύουμε πως θα έπρεπε να το κάνουν ενημερώνοντας τους δημότες τους για όσα υλοποίησαν και όσα έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν, πάντα σύμφωνα με τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις.
Αλλού πάντως αυτόν τον απολογισμό τον έκαναν. Και με ευθύτητα ομολόγησαν ό,τι υλοποίησαν αλλά και όσα ακόμη δεν ξεκίνησαν καν.
Για να δούμε ποιος από τους τέσσερις δημάρχους θα προχωρήσει στο να μιλήσεις στους δημότες του, πρόσωπο με πρόσωπο.
Γ.Δ.


Και με συνέντευξη
Βέβαια, για να ελαφρύνουμε κάπως τους δημάρχους μας, τους προτείνουμε τον απολογισμό αυτόν να τον πραγματοποιήσουν μέσω συνέντευξης στα Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής. Μπορούν εκεί να καταθέσουν το τι έκαναν και τι όχι και να δεχτούν ερωτήσεις και εξηγήσεις. Έτσι θα γίνει ένας διάλογος από τον οποίο θα υπάρξει ενημέρωση των δημοτών για τη δραστηριότητα του κάθε δήμου.
Εν αναμονή λοιπόν κύριοι δημοτικοί άρχοντες.
Γ.Δ.


Άποψη της κεντρικής πλατείας Ξάνθης το 1915. Αριστερά γαϊδουράκια φορτωμένα με χόρτα. Δεξιά πάγκοι, στο βάθος το κτίριο του Εβραίου Δανιέλ ενώ μπροστά δεσπόζει το γνωστό Μουσουλμανικό συντριβάνι.
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)
Όλα πάνε καλά!!!
Πλημμύρισε νιάτα η κεντρική πλατεία χθες το μεσημέρι στην συναυλία του νεανικού συγκροτήματος Kings. Κέφι , χορός , τραγούδι και αποκριάτικη διάθεση κυριαρχεί παντού στην πόλη. Όλες αυτές τις ημέρες η πόλη μας ζει το καρναβάλι ενώ από την Πέμπτη άρχισαν να έρχονται οι επισκέπτες με όλα τα μεταφορικά Μέσα. Παντού βλέπεις να κυκλοφορούν άνθρωποι με βαλίτσες που είτε θα φιλοξενηθούν σε σπίτια γνωστών και φίλων είτε έχουν κλείσει σε ξενοδοχεία. Μέχρι στιγμής όλα πάνε πολύ καλά και υπάρχει ικανοποίηση από την προσέλευση στον δήμο. Ας ελπίσουμε να μην τα χαλάσει ο καιρός …κυρίως να μην βρέχει για να μπορέσουν οι καρναβαλιστές και ο κόσμος να διασκεδάσει.
Καλό Καρναβάλι!!!
Μ.Ξ.


Ο Γιάννης φέρνει Τουρισμό!
«Πόλος έλξης» για τους Αμερικανούς γίνεται η Ελλάδα, ελέω Αντετοκούνμπο. Τα κέρδη από την ιστορική πρώτη ελληνική συμμετοχή σε All Star Game του ΝΒΑ δεν τα… εξαργυρώνει μόνο το μπάσκετ της χώρας, αλλά και ο τουρισμός καθώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην πρόσφατη «γιορτή» του ΝΒΑ όπου συγκεντρώθηκαν τα μεγαλύτερα αστέρια του μπάσκετ και συνέπεσε με την εποχή που γίνονται οι αμερικανικές κρατήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Δύο ημέρες από την ολοκλήρωση του All Star Game τα ΜΜΕ των ΗΠΑ ακόμα καταγράφουν τα… κατορθώματα του «Greek Freak», ένα παρατσούκλι που έχει… καρφωθεί για τα καλά στο μυαλό των Αμερικανών. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όλος αυτός ο ντόρος που γίνεται με τον Αντετοκούνμπο από την αρχή της εφετινής αγωνιστικής περιόδου, με αποκορύφωμα το All Star Game, έχει δώσει στην Ελλάδα μεγάλο πλεονέκτημα μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, που «στοχεύουν» να απολαύσουν τις διακοπές τους οι Αμερικανοί. Έτσι λοιπόν, ο «Giannis», τον οποίο απήλαυσαν τηλεοπτικά και οι απανταχού λάτρεις του ΝΒΑ, χρίστηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στην τουριστική αγορά των ΗΠΑ, αφού με τα πολλά ρεκόρ που έσπασε αυξάνει τις μέχρι τώρα κρατήσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα που θέλουν να γνωρίσουν το μέρος που μεγάλωσε ο «Greek Freak».


Ας ανοίξουμε μερικά πανεπιστήμια ακόμη
Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρ. πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Αργύρης Πλέσιας, σχολίασε τις ρουσφετολογικές πρακτικές που συνεχίζει και η τωρινή κυβέρνηση στο θέμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν κάθε υπουργός ή βουλευτής ζητούσε και από ένα τμήμα στην εκλογική του περιφέρεια, ένα ΤΕΙ, κάτι βρε αδελφέ να βρίσκεται, να φανεί ότι κάνει έργο και ότι έφερε ανάπτυξη στην περιοχή του. Γι’ αυτό και γέμισε όλη η Ελλάδα με σχολές, γι’ αυτό και υπάρχουν ΤΕΙ που λειτουργούν με 3 φοιτητές και 10 καθηγητές. Τραγελαφικές καταστάσεις που μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συναντήσει κανείς ανάμεσα στα θεωρούμενα αναπτυγμένα κράτη. Στην ανάρτηση περιέλαβε μεταξύ άλλων το παρακάτω: ‘’Σε ισχυρή τροχιά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων φαίνεται ότι έχει εισέλθει εκ νέου η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι ερμηνεύουν πανεπιστημιακοί τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου «για ενίσχυση της ακαδημαϊκής και αναπτυξιακής πορείας της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής», αφήνοντας ανοικτή την προοπτική ίδρυσης Αρχιτεκτονικής εκεί. Και όλα αυτά ύστερα από τη συνάντηση με τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου από τον νομό Καστοριάς. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο Δημήτρης Σεβαστάκης μιλάει για Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου’’. Και σχολιάζει: «Το αναρτώ γιατί αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των διαχρονικών λαθών. Ενέργειες χωρίς σχεδιασμό μόνο με την λογική του χαϊδέματος των αυτιών των ψηφοφόρων οι οποίοι “ευπειθώς” ανταποκρίνονται σε ψήφους. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ».
Χ.Δ.


Και το Καρναβάλι… χριστιανικό;
Είχε σχολιαστεί από πολλούς η γραμμή που υπήρξε για μη συμμετοχή των μουσουλμάνων της περιοχής μας στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου, όπως η Γειτονιά του Αη-Βασίλη. Και μπορεί κάποιος να πει ότι είναι λογικό, γιατί είναι γιορτές που απορρέουν από μία θρησκευτική εορτή, έστω και αν έχει πάρει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, πολλοί μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν στέρησαν από τα παιδιά τους την χαρά να συναντήσουν τα ξωτικά και τον Αη-Βασίλη και να παίξουν όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Το να θες να αποκλείσεις όμως τον κόσμο, και μάλιστα τα παιδιά, από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, δεν έχει καμιά εξήγηση. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η απόφαση του δήμου Τοπείρου να μην παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για χθες, ενώ αυτό συνέβη σε όλη την υπόλοιπη Ξάνθη. Φίλος οδηγός του ΚΤΕΛ που κάνει δρομολόγιο στην περιοχή, άκουσε παράπονα γονιών και παιδιών, τα οποία αναγκάστηκαν να πάνε σχολείο, ενώ ήθελαν να βρεθούν στην παρέλαση. Κάποια παιδιά, βέβαια, δεν πήγαν στο σχολείο, κάνοντας κοπάνα, και παίρνοντας τις ανάλογες απουσίες.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…