ΣΧΟΛΙΑ 22/02/2017

0
fanari simeioma

Να τελειώσει η υπόθεση

Πρέπει να το ομολογήσουν εκεί στο δήμο Ξάνθης πως η υπόθεση του κλειστού Δημοτικού Πάρκινγκ πως έχει μεταβληθεί σε πληγή που δεν κλείνει. Χρόνια τώρα η υπόθεση καρκινοβατεί, ο δήμος έχει εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα με ιδιώτη με άγνωστο τέλος και εν τέλει το ίδιο το πάρκινγκ έχει μεταβληθεί σε Πύθο των Δαναΐδων που συνέχεια «τρώει» χρήματα και ποτέ δεν είναι έτοιμο και βεβαίως δεν αποδίδει έσοδα στα Ταμεία του Δήμου.

Οι αιτίες αυτής της άσχημης και μη ολοκληρωμένης υπόθεσης πολλές. Έχουν ήδη γίνει γνωστές από τις στήλες της Εφημερίδας μας. Εκείνο που τώρα προέχει είναι επιτέλους η υπόθεση να τελειώσει. Και αυτό να γίνει επ’ ωφελεία του Δήμου.

Οφείλει η δημοτική αρχή τις όποιες εκκρεμότητες να τις τακτοποιεί κι όχι να τις διαιωνίζει.

Γ.Δ.

Στόχος τα ψηφαλάκια

Από δω το είχαν, από κει το φέραν, τελικά τα δίγλωσσα Νηπιαγωγεία θα γίνουν. Η απόφαση έχει ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο και προχωράει σαν πρόγραμμα με τον τίτλο «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης».

Έτσι ανοίγει ο δρόμος και με τη βούλα του κράτους στο να δημιουργηθούν και λειτουργήσουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Τα οποία βέβαια θα χρησιμοποιούν δύο γλώσσες, την εξής μία, τα τουρκικά.

Κατά τα λοιπά λύσεις πάντα βρίσκονται όταν ο στόχος είναι τα… ψηφαλάκια.

Γ.Δ.

Τελικά θα γίνει

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως σύντομα η Ξάνθη, ο δήμος Τοπείρου και δι’ αυτού ο νομός Ξάνθης, θ’ αποκτήσει το Γεωλογικό Μουσείο. Ήδη σχηματίσθηκε ο πρώτος πυρήνας αυτών που έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Μια προσπάθεια που βεβαίως δεν είναι εύκολη. Θ’ απαιτήσει χρόνο αλλά και χρήματα. Η αρχή όμως έγινε με το να εξευρεθεί ο χώρος. Τ’ άλλα θ’ακολουθήσουν σιγά-σιγά κι αυτό το εγγυώνται τα άτομα που βρίσκονται πίσω από την όλη προσπάθεια όπως η ψυχή της υπόθεσης, η κυρία Χαιροπούλου.

Γ.Δ.

Περιφερειακό Ι

Είναι ένα ερώτημα: Ποιοι θα δώσουν τη μάχη το 2019 στην Περιφέρειά μας; Και εννοούμε βέβαια τους επικεφαλής των δύο μεγάλων παρατάξεων που συγκρούστηκαν για τη νίκη.

Μπορεί ο θάνατος του Γιώργου Παυλίδη να έφερε μπροστά τον κ. Μέτιο στην συντηρητική παράταξη, όμως αυτή η σημερινή θέση του Περιφερειάρχη δεν μπορεί να θεωρηθεί και ως 100% δεδομένη. Από την πλευρά του βέβαια ο Μέτιος οργανώνει ο ίδιος το ψηφοδέλτιό του με πρόσωπα αρχικά από την Ροδόπη. Ένα δε από αυτά θεωρείται ο κ. Δαμιανίδης, πρώην σύμβουλος του Γιαννακίδη. Αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Μέτιος θα δει και τους υπόλοιπους νομούς ως προς τα άτομα που θα επιλέξει ως συνεργάτες. Αυτές οι κινήσεις βέβαια του δίνουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των όποιων μνηστήρων.

Γ.Δ.

Περιφερειακό ΙΙ

Τώρα ως προς τις εξελίξεις στον Δημοκρατικό χώρο στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το ποιος θα ηγηθεί των εκλογών του 2019, υπάρχουν μόνον ενδείξεις. Κι αυτές προέρχονται από την άτυπη «αρχηγία» του Φ. Καραλίδη μετά την αποχώρηση του Γιαννακίδη. Στο κενό που δημιουργήθηκε και τις ανάγκες της λειτουργίας του Συνδυασμού, προθυμοποιήθηκε να τις καλύψει, προς ώρας τουλάχιστον ο Καραλίδης. Εάν θα ηγηθεί του συνδυασμού το 2019, εάν θα υφίσταται ο συνδυασμός και δεν διασπαστεί, αυτά είναι γεγονότα που δεν μπορούν να προβλεφτούν. Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση ασκείται από ένα πρόσωπο χωρίς να δημιουργούνται εμφανή προβλήματα μη αποδοχής. Εξάλλου ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι άχαρος και σ’ αυτήν την περίπτωση.

Γ.Δ.

Το ‘’μπαλάκι’’ στους δήμους και για τις Αποκριές

Μετά τις περσινές αντιδράσεις και την αβεβαιότητα μέχρι την τελευταία μέρα σχετικά με τον αν θα κλείσουν τα σχολεία της Ξάνθης την Παρασκευή πριν το Καρναβάλι, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης βγήκε από την δύσκολη θέση. Όπως και στην περίπτωση των χιονοπτώσεων δεν πήρε ο ίδιος την ευθύνη, αλλά οι κατά τόπους Δήμαρχοι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, κάπως έτσι πέταξε το ‘’μπαλάκι’’ στους Δημάρχους και για το περίφημο θέμα της Παρασκευής πριν το Καρναβάλι. Φέτος συντρέχει ένας λόγος, είναι η αλήθεια, αφού λόγω της κακοκαιρίας την περασμένη Κυριακή η παιδική παρέλαση αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για ευνόητους λόγους την συγκεκριμένη Παρασκευή το μεσημέρι. Λόγω ολοήμερων προγραμμάτων, αλλά και μαθημάτων που θα τελειώσουν λίγο πριν την παρέλαση στα σχολεία της περιφέρειας του νομού, το Κέντρο Πολιτισμού διαμήνυε ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά. Ο κ. Ζαγναφέρης πάντως ‘’πάτησε’’ στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει, βάσει του οποίου οι δήμοι κρίνουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων κατόπιν εισηγήσεων των διευθύνσεων εκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής αποφάσεις για μη λειτουργία των σχολικών μονάδων έχουν ανακοινώσει ο δήμος Ξάνθης και ο δήμος Τοπείρου. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο δήμος Ξάνθης: «Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές είναι ένας θεσμός βαθειά θεμελιωμένος στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας και σ’ αυτές συμμετέχουν μαζικά όλοι οι πολίτες. Η συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη τόσο για τις γιορτές όσο και για τους ίδιους τους μαθητές ως εμπειρική διδαχή στα κοινωνικά – πολιτιστικά δρώμενα του τόπου».

Χ.Δ.

Εκτός λειτουργίας

Κάποια ίσως θυμούνται παλιότερα την επιγραφή ‘’Εκτός λειτουργίας’’ σε ασανσέρ ακόμη και αποχωρητήρια, ώστε να προειδοποιήσουν τον επίδοξο χρήστη τους. Κάποιος Ξανθιώτης, μάλλον από τα γύρω καταστήματα, είτε για να διακωμωδήσει το θέμα, είτε απλά για να ενημερώσει όσους αμήχανοι στέκονταν μη ξέροντας τι να κάνουν, έγραψε στον φωτεινό σηματοδότη στην αρχή της 28ης Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία: «Το φανάρι δεν λειτουργεί» και κρέμασε το χαρτόνι στην κολώνα του σηματοδότη. Τις τελευταίες μέρες φυσικά οι φωτεινοί σηματοδότες στην πλατεία είναι… σκοτεινοί και αυτό δημιουργεί μια κάποια σύγχυση. Ιδίως όταν οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν την ύπαρξη και την έννοια των διαβάσεων. Και έτσι οι μεν πεζοί κοιτούν τους οδηγούς, οι δε οδηγοί τους πεζούς και περιμένουν από κάποιον να κάνει την πρώτη κίνηση σ’ αυτό το ιδιότυπο… φλερτ.

Χ.Δ.

Όταν τα μέτρα ισούνται με τις μεταρρυθμίσεις

Ένα ερώτημα θέλω να διατυπώσω, όντας αδαής στα οικονομικά αλλά διαθέτουσα – ακόμη – λογική (θέλω να πιστεύω). Η κυβέρνηση λέει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα αλλά με μεταρρυθμίσεις. Ένα το κρατούμενο. Λέει επίσης δια στόματος του υπουργού κ. Παπά πως για κάθε μέτρο που ζητάνε οι δανειστές, όπως για παράδειγμα μείωση του αφορολόγητου, αμέσως θα ενεργοποιείται ο «δότης», δηλαδή θα δίνεται αντισταθμιστικό π.χ. μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ. Δύο τα κρατούμενα. Και ερωτώ: Αφού για κάθε μέτρο (που δεν είναι μέτρο αλλά μεταρρύθμιση) θα υπάρχει αντισταθμιστικό και στο τέλος ο λογαριασμός θα είναι ισοσκελισμένος, ποιος ο λόγος να γίνεται όλο αυτό; Ποιος ο λόγος δηλαδή να καλείται να πληρώσει ο συνταξιούχος των 350 ευρώ και ο ιδιωτικός υπάλληλος των 400 ευρώ φόρο για να μειωθεί το ΕΝΦΙΑ για κάποιους άλλους που έχουν ακίνητα και ο ίδιος μπορεί να μην έχει;

Είναι αντισταθμιστικό αυτό;

Μ.Ξ.

Έσπασε το «απόστημα» της ΑΕΠΙ

moraitis eve

Έσπασε το «απόστημα» της ΑΕΠΙ με το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Πραγματικά πρόκεται για σκάνδαλο μεγατόνων αφού βρήκε «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ μόνο σε 4 χρόνια. Κι όλα αυτά από μια οικογένεια που πλούτιζαν σε βάρος των επιχειρήσεων και ευθύνεται για πολλά λουκέτα αλλά και των καλλιτεχνών αφού απέδιδαν ψίχουλα σε σχέση μ’ αυτά που εισέπρατταν και κατά το δοκούν σ’ όποιους ήθελαν χωρίς κανένα έλεγχο από πουθενά. Είχαν «δέσει» δε με τον νόμο που διακαώς θέλουν τα επιμελητήρια να τροποποιηθεί τόσο καλά την δουλειά τους που χρησιμοποιούσαν την αστυνομία που έκανε ελέγχους στα μαγαζιά, τους δήμους που αφαιρούσαν από τους καταστηματάρχες και την δικαιοσύνη με σωρεία υποθέσεων. Τα φώναζε ο Στέλιος Μωραΐτης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης που εργάστηκε όσο κανείς για να σταματήσει αυτή τη αδικία και αυτή η ασυδοσία της εταιρείας. Τώρα ξεσηκώθηκαν και οι καλλιτέχνες που κατάλαβαν τι παίζονταν εις βάρος τους. Το ζήτημα όμως είναι να επιλυθεί νομικά το ζήτημα με την τροπολογία που έφερε προς ψήφιση ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Μπαλτάς τον Ιούνιο του 2016 που ήταν προϊόν εθνικού διαλόγου και την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε.

Μ.Ξ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

mixail-karaoli-1916

Άποψη της Ξάνθης το 1916. Πιθανότατα πρόκειται για την οδό Κωνσταντινουπόλεως τότε, σημερινή Μ. Καραολή.

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…