ΣΧΟΛΙΑ 17/02/2017

0
odos stathmou 1933 xanthi

Τι θυμήθηκε….

Φίλος βιοτέχνης που αντέχει ακόμη και που αγωνίζεται με νύχια και δόντια να κρατηθεί, θυμήθηκε την τέως υφυπουργό Ανάπτυξης Θεοδώρα Τζάκρη. Αυτή που θα έδινε ζωή σε πάνω από 150 βιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή και στη Θράκη. Φυσικά όλα αυτά ήταν ΄΄μούφες΄΄. Μάλιστα για να ενισχύσουν τις δηλώσεις της υπουργάρας, περιόδευαν τότε υπουργοί και βουλευτές και στελέχη του Σύριζα μιλώντας για το ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Και βέβαια δεν έγινε απολύτως τίποτε. Έμειναν τα λόγια, οι υποσχέσεις και όσοι αφελείς πίστεψαν τότε ότι θα έρθει η άνοιξη και θα λειτουργήσουν διάφορες κλειστές επιχειρήσεις. Τέλος πάντων, άλλη μια φορά οι υποσχέσεις και τα λόγια περίσσεψαν σ’ αυτόν τον τόπο.

Γ. Δ.

Τουρκικό ενδιαφέρον

Η είδηση είναι σαφής και προέρχεται από τη γειτονική Καβάλα. και λέει λοιπόν πως υπάρχει μεγάλο ρεύμα Τούρκων επενδυτών. Οι οποίοι πρωτίστως ενδιαφέρονται για ακίνητα. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες αλλά και τουριστικά ακίνητα, σπίτια και ξενοδοχεία. Μάλιστα οι περιοχές που τους ενδιαφέρουν είναι Καλαμίτσα, το Παλιό, η Πέραμος και η Ηρακλείτσα. Γενικά οι Τούρκοι που ενδιαφέρονται για ακίνητο στην Καβάλα επιθυμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους για να διασφαλίσουν και την οικογένειά τους από τις ανεξέλεγκτες και απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις της χώρας τους, ενώ παράλληλα με την αγορά ακίνητου μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής για 5 χρόνια.

Γ. Δ.

Συμβασιούχοι

Κόλπο παλιό και σύγχρονο οι Συμβασιούχοι. Πατέντα παλαιοκομματική που επιζεί διαχρονικά. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε από τους παλιούς στην εξουσία. Τώρα, σήμερα, το χρησιμοποιούν και οι Αριστεροί. Είδαν ότι έχει πέραση το κόλπο και φρέσκοι όπως είναι, είπαν να το εγκαινιάσουν. Και χωρίς καθυστέρηση, το ξεκίνησαν. Και βέβαια θα τακτοποιηθούν καμιά 25.000 συμβασιούχοι και πάλι. Κι έτσι το δημόσιο θα συνεχίσει ν’ αυγατίζει. Όπως βέβαια και οι διάφοροι δήμοι, καλοί και σωστοί μαθητές κι αυτοί της πελατειακής λειτουργίας. Ούτως εχόντων επομένως των πραγμάτων ζωή σε λόγου τους και αλί μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Γ. Δ.

Οι φόροι της ΔΕΗ

Δυο λόγια για τη ΔΕΗ και για τους λογαριασμούς που πληρώνουμε όλοι όσοι συνεχίζουμε να είμαστε πελάτες της. Τώρα λοιπόν που ο λογαριασμοί στέλνονται αναλυτικοί και μας ενημερώνουν πόσα πληρώνουμε πού, φάνηκε η αλήθεια. Λοιπόν, γύρω στο 42% του τελικού ποσού πληρωμής στον κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, πληρώνουμε για το Κοινωνικό Τιμολόγιο, για τους Πολύτεκνους και τα Νησιά. Πληρώνουμε ακόμη γι’ αυτούς που εισπράττουν από τα φωτοβολταϊκά και γενικώς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα το ποσό είναι αρκετά υψηλό. Πληρώνουμε ακόμη τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, την ΕΡΤ, τα Δημοτικά Τέλη και βέβαια το ΦΠΑ που για τα σπίτια είναι χαμένο διότι δεν υπολογίζεται σαν έξοδο όπως στις επιχειρήσεις. Συμπέρασμα; Φορτώσαν με διάφορους φόρους τον λογαριασμό της ΔΕΗ και τα πληρώνουμε θέλουμε δε θέλουμε διότι πώς να ζήσεις χωρίς ρεύμα. Γίνεται; Δε γίνεται. Για το κράτος μας όμως η φορολογία γίνεται και παραγίνεται.

Γ. Δ.

Υπάρχει μνήμη

Φίλος της στήλης με άποψη και γνώμη, στην τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας, μας τόνισε κάτι πολύ σημαντικό. Είπε: Καλό θα είναι να γνωρίζουν κάποιοι ότι στην πόλη μας υπάρχουν ακόμη άνθρωποι – φύλακες της μνήμης και της ιστορίας της. Γι’ αυτό όταν μιλούν να σκέφτονται τι λένε. Προφανώς δεν τους συμφέρει διότι όλοι δε σκέφτονται και κυρίως δε συμπεριφέρονται σαν αυτούς. Τους ανεμοδείκτες.

Γ. Δ.

Σταράτα λόγια…

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ των πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ και των κυβερνητικών βουλευτών, με αφορμή την απόφαση Γαβρόγλου για κατάργηση του Διδασκαλείου Αλεξανδρούπολης που υπάγονταν στο Παιδαγωγικό του ΔΠΘ και ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, και την ίδρυση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ. Κυρίως αυτό που ενοχλεί τις πρυτανικές αρχές είναι γιατί φεύγει το κομμάτι της μειονοτικής εκπαίδευσης από ένα Πανεπιστήμιο μιας περιοχής που έχει μουσουλμανική μειονότητα και μεταφέρεται στην Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας μια διάσταση πιο καθολική, μ’ ότι σημαίνει αυτό από κοινωνική άποψη για τους φοιτητές αλλά και για το Θρακιώτικο πανεπιστημίου που αποδυναμώνεται.

Ως προς αυτό έχουν δίκιο αλλά και απ’ την άλλη αδικεί τον εαυτό του το Δ.Π.Θ. όταν αντιμετωπίζει με τοπικιστική λογική τέτοια θέματα. Το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης και λίγο ενδιαφέρει από πού παρέχεται.

Μ.Ξ.

Θα μας τρελάνουν εντελώς…

Σκληρή παρτίδα πόκερ παίζουν στην πλάτη μας ΔΝΤ και Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί! Κυριολεκτικά όλοι μας παρακολουθούμε με την ψυχή στο στόμα για άλλη μια φορά, αυτό το κακοπαιγμένο σίριαλ της αξιολόγησης. Μέχρι τώρα οι Γερμανοί διά στόματος Σόιμπλε απειλούσαν ότι χωρίς ΔΝΤ ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει και επανέφεραν το σενάριο του Grexit, τώρα το αλλάζουν το μουχαμπέτι και το σκέφτονται… Σήμερα τα γερμανικά Μέσα αναφέρουν ότι αν επιμείνει το ΔΝΤ να φύγει …ας πάει στο καλό κι αυτό γιατί είναι υπέρ του κουρέματος του χρέους, πράγμα που δεν θέλει η γερμανική κυβέρνηση και εν’ όψει εκλογών. Παίζουν δηλαδή όλοι τα παιχνίδια τους και σύμφωνα με τα εσωκομματικά τους εκλογικά συμφέροντα, εις βάρος ενός λαού που τόσο έχει υποφέρει και συνεχίζει να υποφέρει.

Αλλά τι μας εκπλήσσει… Έτσι δεν γινόταν πάντα;

Μ.Ξ.

Αυτάρκεις ή αδιάφοροι;

 

Βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν το τριήμερο του Καρναβαλιού, που ως συνήθως στην πόλη μας γίνεται το αδιαχώρητο. Συρρέουν εδώ και χρόνια επισκέπτες από πολλές πόλεις της Ελλάδας, τα τελευταία κυρίως από πιο κοντινές, άνθρωποι που πέρασαν από δω κάποια στιγμή της ζωής τους και έζησαν τον παλμό του Καρναβαλιού, φοιτητές, φαντάροι, με οικογένειες πλέον, φίλοι και συγγενείς Ξανθιωτών που το συνδυάζουν με μια επίσκεψη στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το Καρναβάλι για την Ξάνθη μεταφράζεται και σε χρήματα από όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα διανυκτερεύσουν εδώ, θα φάνε, θα πιούνε, θα ψωνίσουν έστω κάτι μικρό. Είναι μια κίνηση αναγκαία για την οικονομία της αγοράς. Τα τελευταία 2-3 χρόνια καταγράφηκε αύξηση των επισκεπτών από Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία, και λόγω των ενεργειών και επαφών της Περιφέρειας. Φέτος φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο, τουλάχιστον από την εικόνα που έχουμε από τα ξενοδοχεία της πόλης. Αν πράγματι συμβεί αυτό, πέρα από το θέμα του πραξικοπήματος στην Τουρκία και τις αλλαγές που επήλθαν, σίγουρα θα φταίει και η έλλειψη προβολής. Την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη τυπώνονταν τα ενημερωτικά φυλλάδια στην τουρκική γλώσσα. Για να το μάθει κάποιος, να δει το πρόγραμμά του και να κανονίσει ταξίδι και διαμονή. Για πότε; Ίσως για το επόμενο Καρναβάλι. Εκτός αν κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για επισκέπτες πλέον, αφού και τα καταλύματα της Ξάνθης είναι περιορισμένα. Είτε ‘’πιάσαμε ταβάνι’’ λοιπόν και πάμε στον αυτόματο, είτε απλά αδιαφορούμε και σιγά-σιγά θα αρχίσει να φθίνει και ο θεσμός και η εικόνα του προς τα έξω.

Χ.Δ.

 

Μας βολεύεις; Σε βραβεύουμε

Τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων της Ε.Ε. κ. Pierre Moscovici. Γιατί; Γιατί έχει συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενότητα και είχε θετική στάση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εντάξει, είπε μερικές καλές κουβέντες ο άνθρωπος, που βολεύουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και τον τιμήσαμε με την υψηλότερη τιμή της χώρας. Το θέμα είναι ότι αλλιώς περιγράφει τα πράγματα ο πρωθυπουργός και αλλιώς τα βιώνει καθημερινά ο ίδιος ο λαός. Τα στοιχεία, λέει η κυβέρνηση, δείχνουν βελτίωση, ενώ το ΔΝΤ δεν παραδέχεται την βελτίωση αυτή. Μήπως ορθώς δεν την παραδέχεται; Διότι το Δημόσιο, με εντολή της κυβέρνησης, κρατά σε εκκρεμότητα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μεταξύ εργασίας και σύνταξης. Εκατοντάδες χιλιάδες μελλοντικές υποχρεώσεις δεν έχουν λογιστικοποιηθεί προκειμένου να ομορφαίνουν τα αποτελέσματα. Αυτά τα εικονικά πλεονάσματα σε βάρος της πλειονότητας των πολιτών, οι οποίοι στύβονται με έμμεσους και άμεσους φόρους, ήταν κατακριτέα για την σημερινή κυβέρνηση πριν 2-3 χρόνια. Τώρα έχουν γίνει το καύχημά μας.

Χ.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Άποψη της Ξάνθης σε καρτ- ποστάλ του 1933 με ευχές για τη νέα χρονιά 1934 από τον Γιώργο Κεσσίνη προς τον Αντ. Τζαμάλα. Το σημείο είναι οι οδοί Σταθμού και Σμύρνης σήμερα. Στο βάθος αριστερά το ρολόι της πλατείας.

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…