ΣΧΟΛΙΑ 06/02/2017

0
plateia xanthis 1953

Και πάλι η διανομή

Μια συγγνώμη είναι απαραίτητη. Από μας προς τους αγαπητούς αναγνώστες μας. Οι οποίοι κάθε φορά πρωί έπαιρναν την εφημερίδα τους στο γραφείο, το κατάστημα, ή στο σπίτι τους. Δυστυχώς απρόβλεπτα γεγονότα ανθρώπινης φύσης, μπέρδεψαν τη διανομή της Εφημερίδας. Προσωρινά, καταφεύγουμε στη διανομή μέσω ΕΛΤΑ μέχρι τη λύση του προβλήματος οριστικά. Για μας όπως έχουμε αποδείξει σαράντα χρόνια τώρα, η ουσία της εφημερίδας είναι, βρίσκεται, όταν αυτή φτάνει στα χέρια του αναγνώστη. Δυστυχώς υπήρξε μια μικρή εμπλοκή που σύντομα θα τακτοποιηθεί και όλα θα επιστρέψουν στην ομαλότητα. Και πάλι ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Γ. Δ.

Ποιο από τα δυο;

Κυπριακό και Αξιολόγηση, Αξιολόγηση και Κυπριακό. Το ερώτημα είναι καίριο και απλό. Ποιο από τα δύο θα κλείσει πρώτο; Χαμογελάσατε; Δικαιολογημένα, διότι όπως όλα δείχνουν και τα δυο σοβαρά θέματα θ’ αργήσουν να ολοκληρωθούν.

Γ. Δ.

Ο αθλητισμός (πρέπει να) είναι και πολιτισμός

Μεγάλος ντόρος, πανελλαδικός, για τον Τελικό Κυπέλλου μπάσκετ. Προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε την διοργάνωσή του στο Αμοιρίδειο και όχι απλά ‘’φάγαμε πόρτα’’ αλλά ακούσαμε και τις απίστευτες δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΟ Καλαθοσφαίρισης. Εκτός από εμάς όμως έθιγε και τους φιλάθλους. Και αυτοί μαζί με τις διοικήσεις τους κατάφεραν και ξεχώρισαν θετικά, σε αντίθεση με την Ομοσπονδία. Μετά από συναίνεση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ο τελικός θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, στο ‘’Παλέ’’ στις 18 Φεβρουαρίου. Κάτι που έχει να γίνει από το 1998, όταν και πήρε το Κύπελλο ο Άρης. Ο Παναθηναϊκός γιόρτασε έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα 109 χρόνια του. Μπράβο στους δύο Συλλόγους (Άρη-Παναθηναϊκό) που έκατσαν και τα βρήκαν μεταξύ τους, δίνοντας τέλος στο πιο κακόγουστο σίριαλ όλων των εποχών από πλευράς ΕΟΚ. Το ιστορικό και δοξασμένο Αλεξάνδρειο θα φιλοξενήσει ένα μεγάλο ντέρμπι στο παρκέ και στην κερκίδα, από ανθρώπους που λατρεύουν αυτό το άθλημα και όχι μόνο την ομάδα τους, που δόξασαν πάμπολλες φορές αυτή τη χώρα και δεν είναι ούτε στρατοί, αλλά ούτε και πρόβατα να πηγαίνουν στην σφαγή.

Χ.Δ.

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

Η ελπίδα που ερχόταν, η ρήξη με το παλιό, η κατακεραύνωση του κατεστημένου και το κυνήγι της διαπλοκής είχαν δημιουργήσει πριν δύο χρόνια βάσιμες υποψίες ότι θα άλλαζαν κάποια από τα πολλά κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης. Όσο περνούσε ο καιρός φαινόταν ότι θα γίνονταν πράξη πολύ λιγότερα από αυτά που είχαν εξαγγελθεί, αλλά κάποιοι έλεγαν ‘’έστω τα μισά να κάνουν’’. Δύο χρόνια μετά σχεδόν τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, οι κομματικοί ‘’στρατοί’’ συνεχίζουν να διορίζονται και να τοποθετούνται σε κομβικές θέσεις για να διασφαλίσουν τον έλεγχο. Μάλιστα, κάποιες κινήσεις γίνονται πολύ πιο γρήγορα και άγαρμπα, γιατί όταν βλέπεις ότι έχεις μικρό διάστημα μπροστά σου στην εξουσία, κάνεις ό,τι προλάβεις. Και εκεί που μιλάμε για αύξηση όσων δουλεύουν με μισθούς κάτω από 600 ευρώ, όταν υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που δουλεύουν για 300 ευρώ, ακούς για κάτι πενταψήφια ποσά και ζαλίζεσαι. Ο νόμος 4354/16.12.2015 περί απελευθέρωσης αποδοχών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση δύο στελεχών του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), οι οποίοι φρόντισαν να ανεβάσουν τους μισθούς τους στα 20.000 ευρώ τον μήνα, εγκρίνοντας αναδρομικά την εφαρμογή του νόμου, οπότε τους χρωστάμε και καμιά 200.000 ευρώ. Επίσπευση, καθώς οι Κινέζοι επενδυτές απέκτησαν πρόσφατα το ¼ της εταιρείας, οπότε το φαγοπότι θα γίνεται δύσκολα. Αυτά αποκάλυψε ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση των αρμόδιων υπουργών.

Χ.Δ.

Φτάνει πια με τις δηλώσεις κατά Βασιλακόπουλου

Μπορεί η δήλωση του προέδρου της ΕΟΚ κ. Βασιλακόπουλου να ήταν απαράδεκτη και καταδικαστέα ωστόσο νομίζω ότι κι απ’ την πλευρά μας το παρακάναμε σε σημείο που πραγματικά να καταντά γραφικό (έτσι και αλλιώς για γέλια και για κλάματα ήταν η δήλωση). Και η απάντηση στην γραφικότητα με γραφικότητα δεν έχει κύρος και αξία. Βρήκε την ευκαιρία κάθε ξεχασμένος και πικραμένος πολιτικός παράγων ή επίδοξος, να πει την άποψή του, να καταδικάσει, να ρίξει το ανάθεμα. Εδώ βγήκαν με ανακοινώσεις άτομα που είναι εξαφανισμένα και άλλοι που δεν έχουμε ακούσει τη φωνή τους σε συμβούλια φορέων όπου συμμετέχουν. Και βέβαια όλα αυτά έχουν την εξήγησή τους και σχετίζονται άμεσα με τις πολιτικές τους φιλοδοξίες του καθένα. Βρήκαν έδαφος πρόσφορο για αδράξουν μια στιγμή δημοσιότητας, να δώσουν παρών. Αλλά φτάνει πια…

Όπως είπαμε δεν θέλει πολύ το πράγμα τνα καταντήσει γελοίο…

Μ.Ξ.

Έρχονται αλλαγές στον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αλλαγές στον Καλλικράτη προτίθεται να φέρει με νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, και στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές και συγκεκριμένα η καθιέρωση της απλής αναλογικής και του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο ο δήμαρχος εκλέγεται απευθείας από τους δημότες καθώς επίσης και το δημοτικό συμβούλιο από ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Ήταν μια συζήτηση που είχε ανοίξει και παλαιότερα αλλά δεν προχώρησε ο διάλογος. Το «Ε» είχε βολιδοσκοπήσει τότε τις διαθέσεις των δημάρχων του νομού μας σε μια τέτοια προοπτική και η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι δεν θα είναι λειτουργικό ένα δημοτικό συμβούλιο όπου ο δήμαρχος μπορεί και να μη έχει την πλειοψηφία με το μέρος του.

Αν μη τι άλλο είναι πιο δίκαιο και πιο δημοκρατικό και θα συμβάλλει σε μια ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι κι ο λόγος που αμφιβάλλουμε αν θα επιλεγεί τελικά…

Μ.Ξ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Πλατεία της Ξάνθης το 1953

(αρχείο Κ. Μαυρομάτης)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…