ΣΧΟΛΙΑ 03/02/2017

0
plateia xanthis palia

Αφού υπάρχουν χρήματα

Αφού λοιπόν στον δήμο Ξάνθης χρήματα υπάρχουν και πλεονάζουν 10 εκ. ευρώ στα ταμεία, ας ξεκινήσει την υλοποίηση μιας σειράς έργων που έχει ανάγκη η Ξάνθη. Έτσι, ας ξεκινήσει την υλοποίηση του μικρού κολυμβητηρίου που δεν κοστίζει  και πολλά χρήματα. Στη συνέχεια, να παρέμβει στο Άλσος Ευμοίρου και να το μετατρέψει σε ένα ΄΄πράσινο – στολίδι΄΄ που θα ξεχωρίζει και θ’ αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ξάνθη. Μπορεί εκτός όλων των άλλων παρεμβάσεων να φτιάξει έναν ποδηλατόδρομο –πεζόδρομο που θα ενώσει το Άλσος με την πόλη. Κύριε δήμαρχε, έργα χρειάζονται και πρέπει να γίνουν. Τα χρήματα στα συρτάρια δεν προσφέρουν τίποτα στην Ξάνθη, μένουν αναξιοποίητα, είναι ΄΄άχρηστα΄΄. Κι επιτέλους, τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους Ξανθιώτες και σ’ αυτούς πρέπει να επιστραφούν και κάτι ιδιαίτερο: Βιαστείτε κύριε δήμαρχε. Εάν αργήσετε να ξεκινήσετε, θα τα ολοκληρώσει κάποιος άλλος….

Γ.Δ.

4 εποχές όπως… 4 τυριά

Το θέμα του φετινού Καρναβαλιού της Ξάνθης είναι οι 4 εποχές. Θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί υπέροχα μουσικά θέματα, με πιο γνωστή σύνθεση αυτή του Βιβάλντι. Εντάξει, το ξέρουμε ότι είναι Καρναβάλι και όχι συναυλία στο Μέγαρο, εξάλλου τα μουσικά γούστα των περισσοτέρων νεοελλήνων ρέπουν προς τον Βέρτη και όχι προς τον Βέρντι. Να γλεντήσει ο κόσμος, να ξεδώσει, αφού δεν έχουν μείνει και πολλές δωρεάν διασκεδάσεις και διαχύσεις από την καθημερινότητα. Βλέποντας πάντως τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα τραγουδήσουν στις κεντρικές συναυλίες των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (μόνο στο όνομα έχει μείνει η λαογραφία), αναρωτιέται κανείς γιατί περιμέναμε τόσο καιρό να τυπώσουμε το πρόγραμμα. Φαίνεται πως τώρα που θα μάθουν οι γείτονες Βούλγαροι και Τούρκοι ότι θα τραγουδήσει η Μαλού και η Φανή Δρακοπούλου θα συρρεύσουν κατά πλήθη. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως, παρότι συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο, είναι το θέμα του Καρναβαλιού. Επιλέγεται ένα θέμα για ποιον ακριβώς λόγο; Για να έχει μια θεματική η αφίσα; Για να γίνει ένα σχετικό άρμα; Οι Σύλλογοι πάντως, που μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχαν αποφασίσει ακόμη τι στολή θα κάνουν, μόνο το θέμα δεν ακολουθούν. Από τους 29 που θα παρελάσουν είναι ζήτημα αν 5-6 έχουν επιλέξει θέμα σχετικό με κάποια εποχή του χρόνου. Τα υπόλοιπα θέματα και οι στολές θα μπορούσαν να σταθούν ακόμη και αν το θέμα του Καρναβαλιού ήταν τα… 4 τυριά. Από πολλούς λέγεται ότι έχει επέλθει μια τελμάτωση στον μεγαλύτερο θεσμό της πόλης. Όταν άνθρωποι που προσφέρουν ανιδιοτελώς δεν μπορούν να βρουν φωνή με νέες ιδέες και προτιμούν να μην μπλέξουν σε έριδες, κάτι δεν πάει καλά.

Χ.Δ.

Απορία Περιφερειάρχου… ΒΑΑ

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την οριστικοποίηση του πίνακα κατάταξης των στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης (ΒΑΑ) φαίνονται καθαρά και ξάστερα αυτά που γράφαμε εδώ και καιρό, έστω και αν από την πλευρά του δήμου Ξάνθης καλλιεργούνταν ελπίδες για καλύτερη κατάταξη μετά την ένσταση και αποκατάσταση των αδικιών. Ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του περίφημου ΒΑΑ, σχολίασε αναλυτικά και διεξοδικά τα αποτελέσματα που πέτυχε ο κάθε δήμος και τους λόγους της επιτυχίας ή αποτυχίας αντίστοιχα. Τις βαθμολογίες τις έχουμε δει: από τους 5+1 δήμους, μαζί με την Ορεστιάδα που αποκλείστηκε από το πρώτο ήδη στάδιο, ο δήμος Ξάνθης είναι τελευταίος και καταϊδρωμένος. Και εξηγεί ο Περιφερειάρχης: «Η Στρατηγική ΒΑΑ του δήμου Ξάνθης εμφανίζει πολύ χαμηλή ωριμότητα, κυρίως λόγω του κατακερματισμού των προτεινόμενων έργων. Περιλαμβάνει 19 έργα χαμηλού προϋπολογισμού και προστιθέμενης αξίας (μέσος προϋπολογισμός έργου 270.000 ευρώ). Επίσης, οι περιοχές παρέμβασης και τα προβλήματα που αναφέρονται στη Στρατηγική δεν τεκμηριώνονται επαρκώς ενώ δεν περιλαμβάνεται αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων». Αναφορικά δε με την ένσταση Ξάνθης και Κομοτηνής, η οποία καθυστέρησε χωρίς λόγο την όλη διαδικασία με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν, ο κ. Μέτιος ‘’άδειασε’’ και τους δύο Δημάρχους. Συγκεκριμένα για εμάς: «Αναφορικά με την ένσταση του δήμου Ξάνθης, ομολογώ ότι δεν κατανοώ τους λόγους για τους οποίους κατατέθηκε, πολύ περισσότερο αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι τα προτεινόμενα έργα ήταν πολλά και παρουσίαζαν χαμηλή Ωριμότητα». Και κάπως έτσι τα 8,5 εκατ. ευρώ πήγαν περίπατο.

Χ.Δ.

Είμαστε περήφανοι για την κοινωνική συνοχή που κατακτήσαμε…

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΚ κ. Βασιλακόπουλου μπορεί να ήταν ιδιαιτέρως προσβλητικές για την κοινωνία της Ξάνθης αλλά η γενικευμένη καταδίκη τους απ’ όλους του φορείς και την ίδια την τοπική κοινωνία, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε κάτι πολύ σημαντικό που έχουμε κατακτήσει. Την κοινωνική συνοχή, κι ότι η αρμονική συνύπαρξη των πολιτών με διαφορετικά θρησκεύματα δεν είναι κούφια λόγια είναι πραγματικότητα η οποία μας κάνει περήφανους. Έτσι λοιπόν τα λόγια των Βασιλακόπουλων ξέρετε που τα γράφουμε…

Μ.Ξ.

Ποιος πρέπει να βάλει μυαλό…

Δεν έχουν τον Θεό τους οι γείτονες μας οι Τούρκοι. Και παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα στήνοντας ολόκληρη παράσταση με τους όλους τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων πρωταγωνιστές και έβγαλαν τους κομάντος τους με φουσκωτά για να κάνουν τον γύρο των Ιμίων κι έρχονται τώρα και απειλούν ότι θα συμβεί ανεπανόρθωτο ατύχημα και καλούν τον υπουργό Άμυνας της χώρας μας Πάνο Καμμένο να «βάλει μυαλό»! Γιατί; Επειδή …τόλμησε να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα δικά μας Ίμια και να τιμήσει τους αεροπόρους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον στην κρίση του 1996 πετώντας ένα στεφάνι στην θάλασσα στην μνήμη τους! Μάλλον αυτοί πρέπει να βάλουν μυαλό γιατί αν καθίσουν και σκεφτούν τι μέτωπα έχουν ανοιχτά στο εσωτερικό τους και στην Συρία αλλά και σε ποια κατάσταση βρίσκεται το στράτευμά τους από τις …εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα, καλά θα’ ταν να κάνουν …τουμπεκί αντί να βγαίνουν και να απειλούν την χώρα μας και τον υπουργό της που πράττει τα αυτονόητα.

Μ.Ξ.

Τι συμβαίνει όταν αργείς

Το πρόγραμμα του καρναβαλιού κακήν κακώς και μόλις οκτώ ημέρες πριν να σημάνει η έναρξη των 52ων Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών οριστικοποιήθηκε. Αφίσες βέβαια δεν κυκλοφόρησαν ακόμη, ούτε το τυπωμένο πρόγραμμα, ούτε βέβαια και τα διαφημιστικά φυλλάδια σε βουλγάρικα και τούρκικα.

Οι δικαιολογίες πολλές. Άργησαν οι σύλλογοι, άργησαν οι καλλιτέχνες. Η ευθύνη όμως, δεν είναι σ’ αυτούς. Το Κέντρο Πολιτισμού οφείλει να θέτει προγραμματισμό και να τον τηρεί. Κάθε σοβαρή διοργάνωση αυτό κάνει. Κι αν δε μπορούμε να το διαφυλάξουμε για τον κορυφαίο θεσμό της πόλης, τότε για τι;

Δεν ασκούμε κριτική μόνο γιατί οι επισκέπτες δε θα προλάβουν να ενημερωθούν. Δεν επικρίνουμε καν τις επιλογές που έγιναν. Όταν όμως καθυστερείς, χάνεις το επικοινωνιακό πλεονέκτημα. Χάνεις την κυκλοφορία της είδησης, τη δυνατότητα ευρείας ενημέρωσης, τη δυνατότητα να κάνεις προωθητικές δράσεις που θα δείξουν ότι διοργανώνεις κάτι μεγάλο και ιδιαίτερο. Αλλιώς, απλά διεκπεραιώνεις με την «ψυχή στο στόμα».

Ε.Δ.

Γενναίες αποφάσεις

Και μια και η κουβέντα για το φετινό καρναβάλι που έφτασε, η αίσθηση που λαμβάνουμε είναι ότι κάτι λείπει. Κάτι λείπει από τη συμμετοχή, τη φρεσκάδα, τις νέες ιδέες το κάτι διαφορετικό. Αυτό που έκανε την Ξάνθη να ξεχωρίσει από το πιο «εμπορικό» καρναβάλι της Πάτρας και που τώρα γίνεται αντίστοιχο παράδειγμα προς αποφυγή για όλες τις ζωντανές και φρέσκιες διοργανώσεις που αναπτύσσονται σε Σύρο, Ρέθυμνο και αλλού.

Αυτό είναι μία πραγματικότητα που δύσκολα αμφισβητείται, αλλά αν η δημοτική αρχή νοιάζεται πρέπει να ανατρέψει αυτή την πορεία. Πώς; Να διεκδικήσει τη συμμετοχή, να ακούσει, να υλοποιήσει, να συνεργαστεί.

Με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης να γίνει ένας απολογισμός γενναίος και αποφασιστικός. Βασικά, πρώτα απ’ όλα να γίνει (όχι σαν τις Γιορτές Παλιάς Πόλης που ακόμη περιμένουμε απολογισμό στην Οργανωτική!).

Ε.Δ.

Πιο σφαιρική η φετινή τηλεοπτική κάλυψη

Στα θετικά τώρα, μάθαμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προετοιμασία φέτος, όσον αφορά στην τηλεοπτική παρουσίαση της παρέλασης. Ο φετινός παρουσιαστής Θέμης Γεωργαντάς θα είναι πιο «διαβασμένος» και κατά τη μετάδοση θα δίνει πληροφορίες για την Ξάνθη, το θεσμό, την ιστορία των ΘΛΕ και τη φετινή διοργάνωση.

Ενδιαφέρον και μακάρι να παρουσιαστεί και ωραία.

Ε.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μέρος της κεντρικής πλατείας Ξάνθης

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…