ΣΧΟΛΙΑ 01/02/2017

0
masa

Εν αναμονή των έργων

Πολλές οι καλές ειδήσεις για το νοσοκομείο Ξάνθης. Από τη μια θα δοθούν 2,2 εκ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού και από την άλλη για την πρόσληψη προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού. Αυτά και άλλα πολλά ελέγχθησαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας. Ο οποίος δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία και στο νομό μας Τοπικών Μονάδων Υγείας. Θετικά βεβαίως όλα αυτά! Τα κρατάμε όμως ως υποσχέσεις. Κι αυτό διότι οι υποσχέσεις είναι εύκολες και δεν κοστίζουν και τίποτε. Κι επειδή πολλά ακούσαμε χρόνια τώρα από υπουργικά χείλη, μένουμε σε στάση αναμονής μέχρι να διαπιστώσουμε των λόγων το αληθές.

Γ. Δ.

Απαιτείται μελέτη

Βέβαια, τα λόγια και οι υποσχέσεις για τον χώρο της Υγείας είναι πολλά τελευταία. Τα οποία λόγια δε συμβαδίζουν καθόλου με το τι πραγματικά συμβαίνει στα Νοσοκομεία όλης της χώρας. Ας είμαστε ειλικρινείς κι ας μην κρύβουμε τα προβλήματα. Τα οποία είναι πολλά και σοβαρά. Και τα οποία δε λύνονται ούτε θεραπεύονται με δηλώσεις και υποσχέσεις. Απαιτούνται μέτρα. Λήψη μέτρων βέβαια μετά από σοβαρή μελέτη και προγραμματισμό για τη σωστή διαχείριση τόσο του προσωπικού όσο και του υλικού και των μηχανημάτων.

Γ. Δ.

Περί ΠΑΣΟΚ

Το πρόβλημα του σημερινού ΠΑΣΟΚ έγκειται στο ότι ελάχιστοι πλέον πιστεύουν πραγματικά σε αυτό. Το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα αυτή τη στιγμή έχει χωριστεί σε φατρίες. Σε ομάδες οπαδών που υποστηρίζουν τον έναν ή τον άλλον πολιτικό.

Αν δεν αλλάξει κάτι, το ΠΑΣΟΚ έχει ημερομηνία λήξης. Ένα κόμμα που αλληλοσπαράσσεται πάνω στις δάφνες τους παρελθόντος και εξακολουθεί να ποντάρει στην επιστροφή των παλιών ψηφοφόρων του από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως η σαλεμένη γυναίκα που κάθεται μόνη της κάθε βράδυ φορώντας το νυφικό της στην ακτή περιμένοντας τον αγαπημένο της που πνίγηκε σε κάποιο ναυάγιο δεν έχει κανένα μέλλον. Και φοβάμαι πως έτσι θα πάει. Ήδη το αφήγημα «Τι θα πει νέοι; Κι ο Τσίπρας νέος ήταν», κερδίζει έδαφος ανάμεσα στα παραδοσιακά «πράσινα στελέχη», τα οποία μάλιστα τονίζουν την «ανάγκη πλαισίωσης των ψηφοδελτίων με καταξιωμένα πολιτικά πρόσωπα». Πιθανότατα στις επόμενες εκλογές το ιστορικό κόμμα θα εκπροσωπήσουν οι κ. Επαμεινώνδας Βροντόσαυρος, Χάρης Διπλοδόκος, Στέλιος Τρικεράτωψ, Κική Τυρανοσαύρου-Ρεξ και δε συμμαζεύεται. Όπως τραγουδούσε και ο σύντροφος Νίκος Καρβέλας: «Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει».

Θ.Χ.

Στον έβδομο ουρανό αδέρφια!

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την πορεία του ελληνισμού κι ενώ οι ανάλγητοι τοκογλύφοι μάς πιέζουν ξεδιάντροπα για την ψήφιση νέων μέτρων, ο σύντροφος Νίκος Παππάς τους θύμισε ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε! Όταν εμείς μετράγαμε την απόσταση γης – σελήνης, εκείνοι δεν είχαν καν μετρικό σύστημα. Περιστολή δαπανών ζητούν οι Ούννοι; Διαστημική υπηρεσία ιδρύουμε εμείς. Ποιος είναι αυτός ο Σόιμπλε που θέλει να μας ταπεινώσει και ονειρεύεται το Grexit; Νομίζει ότι μπορούν τα στενά όρια της Ευρώπης να μας κρατήσουν φυλακισμένους; Θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στο πεδίο της ζωής. Όταν αυτοί θα μετράνε τόκους, εμείς θα ανακαλύπτουμε νέους κόσμους στην απεραντοσύνη του διαστήματος.

– Στο διάστημα εκτοξεύεται ο Ελληνισμός με ΣΥΡΙΖΑ!

Θ.Μ.

Της Άρτας το… Eurogroup

Και αυτή η αξιολόγηση όλο κλείνει και όλο ανοιχτή είναι. Αυτοί που από πέρυσι τον Νοέμβριο έλεγαν ότι έχει ήδη κλείσει, τώρα λένε ότι θα γίνει άμεσα. Αυτό είπε και ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός προχθές κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο: «Η αξιολόγηση όντως έχει καθυστερήσει, είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, δεν είναι ευθύνη της ελληνικής πλευράς, θεωρούμε ότι έχουμε υλοποιήσει τις δικές μας δεσμεύσεις, έχουμε τηρήσει τους όρους και τα προαπαιτούμενα και πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ισχυρή πολιτική βούληση από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία θα επιτρέψει να αρθούν οι εσωτερικές αντιπαλότητες και διαφωνίες ανάμεσα στους Θεσμούς και το ΔΝΤ, και να προχωρήσει μία λύση η οποία συμφέρει όλους, και την ευστάθεια του ευρωσυστήματος, προφανώς όμως και την ελληνική κοινωνία, που θέλει μια περίοδο κανονικότητας, ομαλότητας και προβλεψιμότητας για το μέλλον, που θα βοηθήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του κράτους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε στο επόμενο Eurogroup να κλείσει οριστικά αυτή η εκκρεμότητα». Ξέρουμε ότι ο Πρωθυπουργός έλκει την καταγωγή του από την Άρτα, αλλά δεν χρειάζεται να εφαρμόζουμε την ιστορία με το γεφύρι σε ό,τι κάνουμε.

Χ.Δ.

Τετραετία βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ‘’πηγαδάκια’’ κατά την αναμονή των υπουργών που επισκέφθηκαν την πόλη μας και την Θράκη τις τελευταίες μέρες σχολιάστηκε το γεγονός της έντονης κινητικότητας υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών το τελευταίο διάστημα. Κάτι που δεν παρατηρείται συνήθως σε περιόδους ομαλότητας, αλλά προσιδιάζει σε προεκλογική περίοδο. Οι υπουργοί της κυβέρνησης πάντως δεν βλέπουν εκλογές, όσο και αν η αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρουν κατά διαστήματα το θέμα. Ερωτηθείς ο κ. Ξανθός στο νοσοκομείο επ’ αυτού, απάντησε: «Στα σοβαρά, κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν επενδύει σε πολιτική αποσταθεροποίηση, σε εκλογές και σε πολιτική ανατροπή. Οι πολίτες αυτό που ζητούν από ‘μας είναι να κλείσουμε γρήγορα τις εκκρεμότητες, διασφαλίζοντας και το κοινωνικό συμφέρον, χωρίς εκπτώσεις στις συμφωνίες που έχουμε κάνει και στηρίζοντας τους αδύναμους σ’ αυτή την χώρα, τα κοινωνικά αγαθά. Αυτό είναι το μέλημά μας και νομίζω ότι οι πολίτες περιμένουν να ολοκληρωθούν αυτές οι παρεμβάσεις και όταν θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης της συνολικής προσπάθειας, τότε θα μπορούμε να πάμε σε εκλογές στο τέλος αυτής της τετραετίας». Αισιοδοξία; Κεκαλυμμένη ανησυχία; Ο χρόνος θα δείξει.

Χ.Δ.

Συνάντηση αγροτών του νομού μας με τον Βίτσα

Εμμένουν στην απόφαση τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης αλλά και άλλων 14 συλλόγων από την Περιφέρεια πλην κάποιων της Ροδόπης και του Έβρου να μην κλείσουν δρόμους και να μην συναινέσουν μ’ αυτή την μορφή των κινητοποιήσεων. Τα είπαν και στον αν. υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα την Δευτέρα με τον οποίο είχαν συνάντηση οι εκπρόσωποί τους  και όπως έμαθα άκουσε με κατανόηση τα προβλήματα και τα αιτήματα έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος σε καλό κλίμα και ο υπουργός συμφώνησε με την ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας δεσμεύτηκε δε να μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό κ. Αποστόλου τα αιτήματα αλλά και τις θέσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων που έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε άλλες περιφέρειες. Για παράδειγμα οι αγρότες των Σερρών έκλεισαν τον Προμαχώνα δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και προκαλώντας την αντίδραση των Βουλγάρων και της Ε.Ε.

Μ.Ξ.

Και το Γηροκομείο Ξάνθης όπως το Ψυχολογικό Ξάνθης

Δυσκολίες στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων του έχει το Γηροκομείο Ξάνθης. Έτσι τους αφήνει απλήρωτους για μεγάλο διάστημα γεγονός που τους δημιουργεί προβλήματα. Το ίδιο συνέβαινε παλιότερα και στο Ψυχολογικό απ’ ότι θυμόμαστε πριν μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Και ερωτώ: Μήπως θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και με το Γηροκομείο Ξάνθης μιας και είναι ένα Κοινωφελές Ίδρυμα και να μην εξαρτάται από δωρεές και χορηγίες αλλά να έχει μια σταθερή χρηματοδότηση γεγονός που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του;

Έχει κανείς αντίρρηση επ’ αυτού;

Μ.Ξ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

vasilissis sofias 1960

Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας, Ξάνθη έτος 1960.

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…