Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πυρ και μανία» οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης

«Πυρ και μανία» οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης

0
pyrosvestes pentaetous

Αν και ο νόμος προβλέπει τη μονιμοποίησή τους μετά τη λήξη της 5ετίας, τρεις ημέρες πριν τη λήξη των συμβάσεών τους βρίσκονται «στον αέρα»

Σχεδόν τη μισή πυροσβεστική δύναμη της Ξάνθης αποτελούν οι πενταετείς. Μαζική συμμετοχή και από την ΑΜΘ στην κινητοποίηση της Τετάρτης στην Αθήνα

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους του Πυροσβεστικού Σώματος, εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι δεν ξέρουν κατά πόσο, πώς και αν θα δουλεύουν από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.

Στην Ξάνθη, η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς οι πυροσβέστες πενταετούς φοίτησης αποτελούν σημαντική δύναμη της Π.Υ. Ξάνθης. Συγκεκριμένα, από τα 55 άτομα της Πυροσβεστικής Ξάνθης (και του σταθμού της Σταυρούπολης), όπου συμπεριλαμβάνεται το σύνολο της δύναμης, σε όλη την ιεραρχία, οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης είναι 22 άτομα!

Εμπίπτουν στον περιορισμό 1 προς 4 στις προσλήψεις και δεν μονιμοποιούνται

Το πρόβλημα που προκύπτει για το σύνολο των 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υπηρεσίας, αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα εν γένει είναι ότι, ενώ ο Ν. 3938/2011 προβλέπει ότι με τη λήξη της 5ετίας, όσοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα πρέπει να μονιμοποιηθούν και οι υπόλοιποι να ανανεώσουν την 5ετή σύμβαση, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και τους περιορισμούς στις προσλήψεις, δεν προχωρά η διαδικασία των μονιμοποιήσεων.

Παρόλα αυτά, ο θεσμός που είναι κοινός στα σώματα ασφαλείας δεν συναντά εμπόδια σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. ειδικοί φρουροί).

Στο πλαίσιο των συζητήσεων των συνδικαλιστικών εκπροσώπων με τα συναρμόδια υπουργεία, έχει τεθεί προς συζήτηση η ψήφιση τροπολογίας για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος (αν και τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά), αλλά και η ανανέωση της σύμβασης από το σύνολο των πυροσβεστών 5ετούς φοίτησης. Οι τελευταίοι ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, αφού με την υπογραφή νέας σύμβασης περιορισμένης χρονικής διάρκειας απεμπολούν δικαιώματα που έχουν κατοχυρώνει μέσω του νόμου και συμβάλλουν σε μία διαδικασία που δεν προβλέπεται πουθενά ρητά.

Για χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για να διαφανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κώλυμα τίθεται από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που υιοθετεί τη θέση ότι, αφού δεν εντάχθηκαν στο τακτικό προσωπικό, υπόκεινται στον περιορισμό της μίας πρόσληψης, ανά τέσσερις αποχωρήσεις.

Οι πενταετείς πυροσβέστες συντονίζουν τον τρόπο αντίδρασης και πραγματοποιούν πορεία την Τετάρτη στην Αθήνα, όπου η συμμετοχή προβλέπεται να είναι μαζική και από την ΑΜΘ.

22 από τους συνολικά 55 είναι οι πενταετείς της Π.Υ. Ξάνθης

Όπως είναι εύλογο, την ανησυχία για το μέλλον τους, αλλά και για τη λειτουργία της Π.Υ. Ξάνθης συμμερίζονται και οι πυροσβέστες της περιοχής, καθώς ο φυσικός πλούτος της Ξάνθης, καθιστά την παρουσία ισχυρής πυροσβεστικής δύναμης ιδιαίτερα σημαντική .

Μάλιστα, σύμφωνα με το νόμο που προβλέπει τη μονιμοποίησή τους, οι πενταετείς πλέον βρίσκονται ακόμη περισσότερο στη διάθεση της υπηρεσίας, αφού δεν θα έχουν τον περιορισμό εργασίας (ώρες και μέρες) που έχουν με το σημερινό καθεστώς.

Να σημειωθεί ότι 19 από τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης Ξάνθης, έχουν κριθεί ήδη υπηρεσιακά ότι πληρούν τις προϋποθέσεις (ηλικία, μόρφωση κλπ) για να μονιμοποιηθούν.

«Είναι σαφές ότι χωρίς τους πυροσβέστες πενταετούς φοίτησης η Π.Υ. Ξάνθης δεν μπορεί να λειτουργήσει», σημειώνει ο Διοικητής της υπηρεσίας Αντώνης Σπανός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Πολιτεία γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θα δρομολογήσει κάποια λύση. Ο ίδιος εξηγεί ακόμη ότι το μεγάλο πρόβλημα στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι η τριχοτόμηση των εργασιακών καθεστώτων των πυροσβεστών, που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των υπηρεσιών. Κι αυτό γιατί οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης έχουν περιορισμούς σε σχέση με τους μόνιμους, όπως περιορισμούς έχουν και οι εποχικοί που εργάζονται μόνο τους πέντε μήνες της αντιπυρικής περιόδου. «Η ομοιογένεια στο Σώμα θα συνέβαλε σημαντικά στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του», επισημαίνει ο κ. Σπανός.

Κατηγορούν την κυβέρνηση και κινούνται ήδη δικαστικά

Το Πανελλήνιο Σωματείο Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου εκφράζει τη διαμαρτυρία της, μεταφέρει την αίσθηση των πυροσβεστών που νιώθουν εμπαιγμό και ενημερώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της δικαστικής διεκδίκησης από την πλευρά των ενδιαφερομένων.. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει: «η κυβέρνηση παραβαίνει νόμους που η ίδια θέσπισε για να ηρεμήσει τα πνεύματα των ιερών

“θεσμών”. Η ανθρωποφαγία και η υποδούλωση κάθε εργασιακού φορέα φαίνεται πως δεν σταματάει ούτε στην πυροσβεστική, που τα τελευταία πέντε έτη εκπλήρωνε τις υπηρεσιακές της υποχρεώσεις στις πλάτες των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Οι αριβιστικές τους τακτικές για να πολλαπλασιάζουν νούμερα και να πετυχαίνουν στόχους, έρχονται αντιμέτωπες με την έννοια της επιβίωσης και της εργασιακής αξιοπρέπειας. Για άλλη μια φορά θα βρεθούμε σε έναν γνώριμο χώρο για να διεκδικήσουμε ότι επιτηδευμένα έχει ξεχαστεί ως συνταγματικά δίκαιο».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…