Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πολλές περγαμηνές φέρει ο νέος Μουφτής Διδυμοτείχου

Πολλές περγαμηνές φέρει ο νέος Μουφτής Διδυμοτείχου

0
moyftis 2

Ο κ. Οσμάν Χαμζά ανεβάζει ψηλά τον πήχη για αντίστοιχες επιλογές προσώπων στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής

Μιλά στο «Ε» και δηλώνει ικανοποιημένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν στα τεμένη του Έβρου

Ανεβάζει ψηλά τον πήχη ο νέος μουφτής Διδυμοτείχου κ. Χαμζά Οσμάν που ανάλαβε καθήκοντα ως προσωρινός τοποτηρητής της Μουφτείας Έβρου, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 29 Δεκεμβρίου 2016 μετά την παύση του προκατόχου του Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου. Οι περγαμηνές που φέρει από τις Θεολογικές σπουδές του, η διδακτική του εμπειρία στο χώρο, στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η θήτευσή του ως υπάλληλος στην Μουφτεία Κομοτηνής καθώς και η ηπιότητα του χαρακτήρα του αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας στο έργο του ως θρησκευτικού ηγέτη των μουσουλμάνων του Έβρου και επιβάλλουν την επικράτηση των ίδιων υψηλών στάνταρ στην επιλογή νέων μουφτήδων για τις Μουφτείες Ξάνθης – Κομοτηνής. Είναι άλλωστε μια ειλημμένη απόφαση της πολιτείας η αντικατάσταση του Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και Μέτσο Τζεμαλή αντίστοιχα από νέα πρόσωπα που θα έχουν την αποδοχή από το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας που εκπροσωπούν σε θρησκευτικό επίπεδο.

moyftis 1Ένας Μουφτής με πολλές περγαμηνές

Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1969 ο νέος Μουφτής Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής και στο 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής, και στη συνέχεια αποφοίτησε από την ΕΠΑΘ. Έχει σπουδάσει Θεολογία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μεδίνα και Τουρκικές Σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακών Αθηνών ενώ έχει κάνει Μεταπτυχιακό στην Νομική του Δ.Π.Θ. Δίδαξε στο Τμήμα Παρευξείνειων Σπουδών του Δ.Π.Θ. ενώ επί 23 χρόνια διατέλεσε Ιμάμης σε χωριό της Κομοτηνής. Παράλληλα δούλεψε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πήρε μετάταξη στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής. Στην Μουφτεία Κομοτηνής διατέλεσε υπάλληλός της στην Διαχειριστική Επιτροπή επί 13 χρόνια.

40 μέρες Μουφτής Διδυμοτείχου – Δηλώνει ικανοποιημένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν στα τεμένη

Άνθρωπος χαμηλών τόνων όπως αρμόζει σε θρησκευτικό λειτουργό με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας ο κ. Οσμάν μίλησε στο «Ε» για τα νέα του καθήκοντα που του εμπιστεύτηκε η ελληνική πολιτεία την οποία και ευχαρίστησε: «Είναι μόνο 40 μέρες από τότε που έγινε η επίσημη παράδοση – παραλαβή και ανέλαβα καθήκοντα προσωρινού τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου. Είμαι λοιπόν σε μια προσπάθεια ενημέρωσης παρότι έχω σχετική εμπειρία. Επισκέφτηκα δύο τεμένη την περασμένη εβδομάδα του Διδυμοτείχου και την Αγριάνηςόπου έτυχα πολύ καλής υποδοχής από τους πιστούς και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πρόσφατα επίσης συμμετείχα σε συνέδριο θρησκευτικών λειτουργών από 57 Ισλαμικές χώρες στην ιερή πόλη Μάσχα του Ιράν με την αφορμή της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017 για τον Ισλαμικό κόσμο. Αυτό που θα επιδιώξω και θα προσπαθήσω να επιτύχω είναι να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου, να είμαι κοντά στους ανθρώπους και να εφαρμόζω με σύνεση και δικαιοσύνη το Ιερό Ισλαμικό Δίκαιο, όπως μου εμπιστεύτηκε η ελληνική πολιτεία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…