Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ούτε ευρώ στο κεφάλαιο της ΑΝ.ΡΟ από την αύξηση Μ/Κ

Ούτε ευρώ στο κεφάλαιο της ΑΝ.ΡΟ από την αύξηση Μ/Κ

0
leader1

Το αποφάσισαν μεν, δεν το κατέβαλλαν δε δήμοι και φορείς της Ξάνθης και της Ροδόπης

Απρίλιο με Μάιο οι πρώτες Προσκλήσεις για υποβολή επενδυτικών Σχεδίων στο Leader, εκτιμά ο Διευθυντής της ΑΝ.ΡΟ. Ζωηρό ενδιαφέρον για τουριστικά καταλύματα από τον νομό μας

Ούτε …σεντ δεν μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Αναπτυξιακής Ροδόπης, αφού οι συμμετέχοντες δήμοι και φορείς Ξάνθης και Ροδόπης –νέοι μέτοχοι και μέτοχοι αντίστοιχα – παρότι πέρασαν τις σχετικές αποφάσεις από τα δημοτικά και διοικητικά τους συμβούλια επιδεικνύουν κωλυσιεργία στο να καταβάλλουν τα ποσά προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 100.000 ευρώ και να επικυρωθεί κατά την γενική συνέλευση της εταιρείας. Η κωλυσιεργία αυτή μετακυλύετε όπως είναι άλλωστε φυσικό στην εξελικτική διαδικασία καθώς μπορεί μεν η διαδικασία υλοποίησης του Leader να μην εξαρτάται άμεσα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο έμμεσα ανακόπτει την δυναμική της εταιρείας να επιταχύνει την προσπάθεια αφού είναι σε εκκρεμότητα ένα βασικό κομμάτι της διαδικασίας έστω και διαδικαστικού χαρακτήρα.

Το αποφάσισαν μεν, δεν το κατέβαλλαν δε

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αιτιολογία που προβάλλουν οι δήμοι τουλάχιστον, για το γεγονός ότι δεν καταβάλλουν τα 10.000 ευρώ έκαστος – τόσο μερίδιο τους αντιστοιχεί – είναι ότι είχαν το περιθώριο μέχρι τέλος Γενάρη του 2017 να κλείσουν και να κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει – για όσους γνωρίζουν πόση… δυσκαμψία υπάρχει γενικότερα στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ότι θα φύγει κι ο Φεβρουάριος μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΡΟ γεγονός που θα της δώσει νέο σχήμα και θα της επιτρέψει να προγραμματίσει τις περαιτέρω κινήσεις της με νέα δυναμική.

Σε διαπραγμάτευση με το ΥΠΑΑΤ για επικαιροποίηση των δράσεων

Ανεξάρτητα απ’ αυτό ο μηχανισμός του Leader όπως μας πληροφόρησε ο Διευθυντής της ΑΝ.ΡΟ. κ. Στάθης Κεφαλίδης προχωρά και βρίσκεται στην φάση της διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα όπως είναι γνωστό η ΑΝ.ΡΟ που ανέλαβε την υλοποίηση των Leader δύο νομών διεκδικούσε 16 εκ. ευρώ και κατέθεσε προτάσεις και δράσεις που αντιστοιχούν σ’ αυτό το ποσό χρηματοδότησης. Ωστόσο όπως επίσης είναι γνωστό στην πρώτη κατανομή έλαβε 9,4 εκ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπροσαρμόσει και να επικαιροποιήσει τις προτάσεις και τις δράσεις της σ’ αυτό το ποσό και αυτός ο νέος σχεδιασμός θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο αφού προηγηθεί εθνική κωδικοποίηση των δράσεων. Όπως εκτιμά ο κ. Κεφαλίδης αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί της επόμενες 10 – 15 ημέρες.

Απρίλιο με Μάιο οι πρώτες Προσκλήσεις για υποβολή επενδυτικών Σχεδίων στο Leader

Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η εκτίμηση του κ. Κεφαλίδη είναι πως οι πρώτες Προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς υποψήφιους επενδυτές θα προκηρυχθούν Απρίλιο έως Μάιο και ότι θα υπάρξει προηγουμένως σχετική ενημέρωση.

Στόχος άλλα 10 εκ. ευρώ από το αποθεματικό των 50 εκ. ευρώ που έχει το πρόγραμμα

Όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλίδης για πρώτη φορά φέτος υπάρχει αποθεματικό 50 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα στις Αναπτυξιακές που θα έχουν μεγάλη απορρόφηση και θα καλύψουν το ποσό της α’ κατανομής να το διεκδικήσουν. Εξήγησε δε ότι αυτό δεν γινόταν παλαιότερα καθώς δίνονταν μεγάλα ποσά εξ αρχής.

Ζωηρό ενδιαφέρον για τουριστικά καταλύματα από τον νομό μας

Δήλωσε δε αισιόδοξος πως η ΑΝ.ΡΟ θα καλύψει το ποσό των 9,4 εκ. ευρώ και θα διεκδικήσει ακόμη 10 εκ. ευρώ, καθώς όπως έχει διαπιστώσει υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα ή ανανέωση εξοπλισμού ιδιαίτερα από τον νομό μας τόσο στην παραλιακή όσο και στην ορεινή ζώνη γεγονός που το απέδωσε το ότι Ξάνθη ήταν αποκλεισμένη από το προηγούμενο Leader και το βλέπουν σαν ευκαιρία οι επιχειρηματίες είτε να επενδύσουν στον τουριστικό τομέα που είναι ανερχόμενος στην περιοχή μας είτε να ανανεώσει τον εξοπλισμό με χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει έως και 70%.

Αξιολόγηση ηλεκτρονική και χωρίς …πολιτικές παρεμβάσεις

Εκτός από το αποθεματικό των 50 εκ. ευρώ άλλες δύο καινοτομίες παρουσιάζει το νέο Leader. Συγκεκριμένα η πρώτη αφορά την πρώτη φάση της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα και δη …πολιτικού και η δεύτερη ότι σε δεύτερη φάση και αφού εγκριθεί η πρόταση ελέγχεται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας και όχι του υπουργείου όπως ήταν παλαιότερα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …