Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο καπνός έδωσε ζωή στην Ξάνθη

Ο καπνός έδωσε ζωή στην Ξάνθη

0
panel kapnos

Ημερίδα της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος με θέμα την επίδραση του καπνού στην οικονομική, κοινωνική ζωή και στην αρχιτεκτονική της πόλης μας

Το 2005 η καπνοκαλλιέργεια συρρικνώθηκε στο 25%- Κάπνιζαν και στην …αρχαία Θράκη

«Ξάνθη η πόλη του καπνού», ήταν το θέμα την ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας, ενός συλλόγου με μέλη αιρετούς από την αυτοδιοίκηση όλης της χώρας, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου το απόγευμα στην Καπναποθήκη «Π». Σκοπός της ημερίδας ήταν ν’ αναδειχθεί σ’ όλη του την διάσταση το πως η καλλιέργεια του καπνού συνέβαλλε στην οικονομική άνθηση της Ξάνθης, την εποχή του Μεσοπολέμου και πως επηρέασε την αρχιτεκτονική της, όπως αυτή απεικονίζεται στα αρχοντικά της Παλιάς Πόλης και τις Καπναποθήκες καθώς και την κοινωνική ζωή, δημιουργώντας μια μεγαλοαστική τάξη που ήκμασε και έθεσε το στίγμα και την πολιτιστική της παρακαταθήκη στην μετέπειτα ζωή της πόλης.

Ξάνθη, η πόλη του καπνού

Η προσέγγιση είχε περισσότερο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και όχι ως στόχο να αποτυπώσει την σημερινή πραγματικότητα και τα προβλήματα της καπνοκαλλιέργειας στην Ξάνθη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Όπως ανέφερε ο Νεκτάριος Καλαϊτζής πρόεδρος της Ένωσης Αυτοδιοικητικών Ελλάδος: «Ως Ε.Ν.Α. Ελλάδος προσπαθούμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Προβάλλουμε το γεγονός ότι η Ξάνθη θα μπορούσε ως μια πόλη του καπνού με εξαγωγές, με συνδυασμένες μεταφορές, με το λιμάνι Αλεξανδρούπολης και Καβάλας να παράγει περισσότερο καπνό και να κάνει εξαγωγές στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη. Αυτό που εξετάζουμε είναι τι έδωσε ο καπνός στους Ξανθιώτες και τι θα μπορούσε να δώσει». Μέλος του ΔΣ της Ε.Ν.Α. η δημοτική σύμβουλος Ξάνθης κα Αλεξία Γκιρτζίκη σημείωσε πως σκοπός της Ε.Ν.Α. είναι να προβάλει ότι καλύτερο έχει να επιδείξει κάθε περιοχή της Ελλάδας: « Η οπτική της εκδήλωσης είναι φιλοσοφικού ενδιαφέροντος. Να μιλήσει για το πως επέδρασε στην πόλης μας ο καπνός και πως επηρέασε οικονομικά, κοινωνικά, αρχιτεκτονικά».

kosmos kapnosΤο 2005 η καπνοκαλλιέργεια συρρικνώθηκε στο 25%

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και ο κ. Πέτρος Αθανασίου υπεύθυνος της Imperial Tabaco ο οποίος μίλησε στο «Ε» για την πραγματική εικόνα της καπνοκαλλιέργειας στην χώρα μας: «Πριν από 10 χρόνια η Ελλάδα ήταν η 7η εξαγωγική χώρα στον κόσμο και η 7η σε παραγωγή καπνού, όμως το 2005 αποφάσισαν να πάρουν τις επιδοτήσεις και να σταματήσουν την καπνοκαλλιέργεια και άφησαν μόνο ένα 25% των καπνοπαραγωγών . Αυτή την στιγμή έχουμε 20 εκ. καπνά ανατολικού τύπου σε Ξάνθη και Κομοτηνή και 7 -8 εκ., τα μεγαλόφυλλα, τα Βιρτζίνια που καλλιεργούνται σ’ όλη την Ελλάδα. Οι τιμές είναι υψηλές ειδικά στον μπασμά επειδή είναι πολύ ποιοτικός αλλά είναι μια καλλιέργεια που γίνεται με το χέρι και έτσι τιμές πρέπει να είναι υψηλές».

Κάπνιζαν και στην …αρχαία Θράκη

Για την εμφάνιση της καλλιέργειας του καπνού και της εμπορίας του στην περιοχή της Θράκης και της Ξάνθης μίλησε ο συγγραφέας –πρόεδρος των Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Ξάνθης κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως ο καπνός ήταν γνωστός από τα αρχαία χρόνια και πως οι αρχαίοι Θράκες τον χρησιμοποιούσαν ευρέως ως χαλαρωτικό και ως φαρμακευτικό υλικό. Για την συμβολή της παραγωγικής διαδικασίας του καπνού στην εξέλιξη της πόλης της Ξάνθης μίλησε ο Αρχιτέκτων Μηχανικός- Λέκτορας του Δ.Π.Θ. κ. Ιορδάνης Σινανίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο ειδικός εντεταλμένος τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο πρώτο βραβείο ποιότητας καπνού που έλαβε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, το 1952 ο πατέρας της πρώην δημάρχου Αβδήρων Εύας Τσακίρη, Αχιλλέας Τσακίρης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναούτογλου. Να σημειώσουμε πως ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, όμως ο αιφνίδιος θάνατος του Ευάγγελου Μπασιάκου φίλου και συνεργάτη του στο υπουργείο δεν επέτρεψε την παρουσία του στην εκδήλωση καθώς αναχώρησε για την γενέθλιο πόλη του εκλιπόντος την Θήβα για να παραστεί στην κηδεία.

Μαριάννα Ξανθόπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …