Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μια Ομοσπονδία Αγροτών – Κτηνοτρόφων ΑΜΘ γεννιέται

Μια Ομοσπονδία Αγροτών – Κτηνοτρόφων ΑΜΘ γεννιέται

0
agrotes

Ελήφθη απόφαση να ξεκινήσουν διαδικασίες σύστασης Ενώσεων ανά περιφερειακές Ενότητες και διενέργεια εκλογών στις υφιστάμενες

Δόθηκε το χρονικό περιθώριο του ενός μηνός. «Στα σκαριά» 3 Αγροτοκτηνοτροφικές Ενώσεις για τον νομό μας. Σε Άβδηρα – Ξάνθη – Τόπειρο

Δύο θέματα έθεσαν στο τραπέζι και μία σημαντική απόφαση που προδιαγράφει τις επόμενες κινήσεις τους έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιφέρειας, που συναντήθηκαν και πάλι την Τετάρτη το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Τι θα πουν στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο

Το ένα θέμα αφορούσε ένα πλάνο σχεδιασμού εν’ αναμονή της πρόσκλησης για το έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο που πρόκειται να συνέλθει, ένα αίτημά τους που αποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κατά το πρόσφατο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Κυρίως αυτό που θα επιδιώξουν οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι να ενημερώσουν αφ’ ενός για τα αιτήματά τους, κυρίως για το ασφαλιστικό και φορολογικό και να πείσουν τους περιφερειακούς συμβούλους για το δίκιο τους, ζητώντας τους να συνδράμουν ασκώντας πιέσεις στα κέντρα αποφάσεων ώστε να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό θα ζητήσουν την παρουσία όλων των βουλευτών της περιφέρειας στο περιφερειακό συμβούλιο και ει δυνατό και την παρουσία εκπρόσωπων από τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση και να ενημερωθούν άπαντες για την κατάσταση των αγορών και των κτηνοτρόφων καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα τους. Για τον καλύτερο συντονισμό σχηματίστηκε μια 11μελής συντονιστική επιτροπή με 2 εκπροσώπους (1 αγρότη – 1 κτηνοτρόφο) από κάθε περιφερειακή ενότητα. Από την Ξάνθη στο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν οι κύριοι Δαλάτσης από τους αγρότες και Λουκμακιάς από τους κτηνοτρόφους.

Ξεκινά η διαδικασία σύστασης Ομοσπονδίας Αγροτών – Κτηνοτρόφων ΑΜΘ

Από τις περσινές κινητοποιήσεις η ίδρυση μιας Ομοσπονδίας Αγροτών και Κτηνοτρόφων στην περιφέρεια ΑΜΘ, σ’ ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, θεσμοθετημένο και με θεσμικό ρόλο που θα ενώσει όλο τον πρωτογενή τομέα της περιφέρειας και θα δώσει δύναμη και φωνή, αποτελούσε στόχο. Απ’ την σύσκεψη της Τετάρτης όμως αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» να κινηθούν οι διαδικασίες που προαπαιτούνται για την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Κι αυτές δεν είναι άλλες από την σύσταση της κρίσιμης μάζας σε πρωτοβάθμια βάση, 12 συλλόγων, των συλλόγων δηλαδή που απαιτούνται για την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας.

Ένας μήνας περιθώριο για την σύσταση συλλόγων

Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να δοθεί το χρονικό περιθώριο του ενός μηνός ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση συλλόγων ή στην διενέργεια εκλογών στους ήδη υφιστάμενους με εκλογή και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία. Ο υπεύθυνος που εκπροσωπεί άτυπα την Ομοσπονδία πρόεδρος του στου συλλόγου αγροτών Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο αριθμός των συλλόγων θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 12 καθώς ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας που θα προασπίζει τα συμφέροντα των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην ΑΜΘ. Κι αυτή η κοινή πεποίθηση οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση.

«Στα σκαριά» 3 Αγροτοκτηνοτροφικές Ενώσεις για τον νομό μας

Αγώνα δρόμου ξεκινούν οι αγρότες του νομού για να ιδρύσουν τις πρωτοβάθμιες Αγροτοκτηνοτροφικές Ενώσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται να ιδρυθούν στον δήμο Αβδήρων μετά από πρωτοβουλία του αγρότη Φώτη Σταυρακάρα και στον δήμο Ξάνθης με πρωτοβουλία του Στράτου Λαχανά. Στον δήμο Τοπείρου που ήδη υπάρχει και στην οποία πρόεδρος είναι ο Κώστας Δαλάτσης θα διενεργηθούν εκλογές για να εκλεγεί νέος πρόεδρος καθώς ο κ. Δαλάτσης εξέφρασε την επιθυμία να δώσει τόπο στους νεώτερους αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία.

Δαλάτσης: «Βάλαμε τα θεμέλια για μια Ομοσπονδία….»

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Δαλάτσης σημείωσε: «Βάλαμε τα θεμέλια για μια Ομοσπονδία. Αυτό αποτελούσε ζητούμενο για μας. Να αφήσουμε κάτι στους νεώτερους που πρέπει να πάρουν την σκυτάλη. Από τότε που διαλύθηκαν η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ όλοι οι αγρότες είμαστε σκόρπιο βασίλειο. Υπάρχουν παντού άτυπα όργανα αλλά πουθενά ένα θεσμοθετημένο με την ευθύνη και το κύρος ενός θεσμικού φορέα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε για την περιφέρειά μας και ίσως να γίνει η αρχή για να ξεκινήσει από εδώ μια Πανελλήνια Ομοσπονδία, ένα ισχυρό αγροτικό συνδικάτο που θα μας ενώσει όλους αγρότες και κτηνοτρόφους», τόνισε ο κ. Δαλάτσης. Σημείωσε πως το κλίμα είναι πολύ καλό και ενωτικό και πως οτιδήποτε αντίθετο ειπώθηκε οφείλεται σε παρεξήγηση που λύθηκε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…