Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μέσω Σωματείου θα διεκδικήσει η Δημοτική Αγορά την ‘’ανάστασή’’ της

Μέσω Σωματείου θα διεκδικήσει η Δημοτική Αγορά την ‘’ανάστασή’’ της

0
dimotiki mesa

Πρώτες σκέψεις και συσκέψεις για ίδρυση Σωματείου όλων των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς υπό την σκέπη της ΟΕΒΕ

Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι νομικά εφικτό και καταγράφεται ενδιαφέρον ώστε να περάσει σε μια νέα εποχή η Δημοτική Αγορά»

«Μιλούσε μιαν άλλη γλώσσα, την ιδιάζουσα διάλεκτο μιας λησμονημένης, τώρα πλέον, πόλεως, της οποίας και είτανε, άλλωστε, ο μόνος νοσταλγός». Το απόσπασμα αυτό του Νίκου Εγγονόπουλου θα μπορούσε να βρει εφαρμογή μεταφορικά και στην Δημοτική Αγορά της Ξάνθης. Ένα διατηρητέο μνημείο της εποχής του μεσοπολέμου, που είδε στους χώρους του να περιδιαβαίνουν και να ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες αμέτρητοι Ξανθιώτες στα σχεδόν 80 χρόνια ζωής του. Οι εργασίες για την κατασκευή της Δημοτικής Αγοράς ολοκληρώθηκαν το 1939, η λειτουργία της όμως διακόπηκε με την είσοδο των βουλγαρικών στρατευμάτων στην πόλη. Μετά το 1944 υποχρεώθηκαν να στεγαστούν στο κτήριο όλα τα κρεοπωλεία της πόλης και σταδιακά πήρε την μορφή που έχει τις τελευταίες δεκαετίες, συστεγάζοντας βάσει κανονισμού κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και οπωρολαχανοπωλεία.

Άδεια καταστήματα και διάδρομοι με λιγοστούς πελάτες

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εικόνα εγκατάλειψης της Δημοτικής Αγοράς από πλευράς δήμου, αλλά και απαξίωσης από το αγοραστικό κοινό της πόλης. Οι πάγκοι γεμάτοι σπαρταριστά ψάρια, τα καφάσια ξεχειλίζουν με ολόφρεσκα και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα ψυγεία και τα τσιγκέλια προκαλούν με τα εύγεστα ντόπια κρέατα. Κι όμως, οι ενδιαφερόμενοι λίγοι. Η ήδη μειωμένη αγοραστική κίνηση των τελευταίων χρόνων έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο στην Δημοτική Αγορά. Δεν είναι λίγοι οι Ξανθιώτες, κυρίως νεώτεροι, που δεν έχουν διαβεί ούτε μία φορά τις μεγάλες πόρτες του κτηρίου. Η εικόνα των άδειων καταστημάτων που συνεχώς αυξάνονται, άλλων απλά με κατεβασμένα ρολά και άλλων να μοιάζουν με βομβαρδισμένα, αποθαρρύνει κάθε επισκέπτη αλλά και επίδοξο επιχειρηματία. Οι καταστηματάρχες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς δήμου για στήριξη της Δημοτικής Αγοράς, αφού από την μέρα που ανακαινίστηκε το κτήριο το 1998, επί Δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη, δεν βάφτηκε ούτε μία φορά, παρά μόνον με ιδιωτική πρωτοβουλία των ίδιων των ενοικιαστών των καταστημάτων. Σε αυτές τις ενέργειες εντάσσεται και η προπέρσινη αισθητική ανανέωση μέρους της Αγοράς, όπου, εκτός από τους ελαιοχρωματισμούς εντός και εκτός της νότιας πλευράς, τοποθετήθηκαν στις ‘’τυφλές’’ καμάρες των τοίχων μεγάλες φωτογραφίες παλαιών κρεοπωλών της Ξάνθης με αρκετά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία. Υπάρχουν κι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι αισθητικές παρεμβάσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα, καθώς χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην δομή και λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς.

Ξεκίνησε η προσπάθεια για ίδρυση σωματείου καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς

dimotiki eksoΗ δημοτική αρχή έχει παραδεχθεί την διαχρονική αδικία απέναντι στην Δημοτική Αγορά, για την οποία έχει εκπονηθεί μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου. Η μελέτη δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2014 και ήταν προγραμματισμένη να ενταχθεί και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με την γνωστή εξέλιξη. Στο «Ε» μίλησε η νέα πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μαίρη Τσιακίρογλου, η οποία είχε μια πρώτη εικόνα της διάθεσης συνεργασίας με επιχειρηματίες της Δημοτικής Αγοράς. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο επαφής με τους ιχθυοπώλες της Ξάνθης, οι οποίοι προσπαθούν να ανασυστήσουν το ανενεργό σωματείο τους, εξετάστηκε το κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση Σωματείου που θα εκπροσωπεί όλους τους καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς. «Σκοπός είναι να συνενώσουμε τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς σε ένα σωματείο. Το ψάξαμε και είναι εφικτό από νομικής άποψης να γίνει. Μέχρι στιγμής υπήρχε μια άτυπη επιτροπή, η οποία συνερχόταν για να εκπροσωπήσει την Αγορά σε επιτροπές και δημόσιους φορείς», τόνισε η κα Τσιακίρογλου, σημειώνοντας ότι από τις μέχρι τώρα επαφές φάνηκε να υπάρχει ενδιαφέρον και αποδοχή της πρότασης.

«Η μελέτη είναι περιεκτική, έστω και αν υλοποιηθεί εν μέρει»

tsiakiroglou maryΗ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης ήρθε σε επαφή με μελετητές που έχουν ασχοληθεί με παρόμοιες κλειστές αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι χαρακτήρισαν την μελέτη που ήδη έχει εκπονηθεί περιεκτική, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν αυτά που περιγράφονται. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει τεθεί, είναι η αλλαγή χρήσης πολλών καταστημάτων, ώστε να αλλάξει και ο χαρακτήρας της Αγοράς. «Η Δημοτική Αγορά μπορεί να γίνει στολίδι για την Ξάνθη, όχι μόνο σαν κτήριο, αλλά σαν μια κλειστή αγορά με πλήθος παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων. Πρέπει να αλλάξει η χρήση και να μην μείνουμε μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να προσελκύει ντόπιους καταναλωτές αλλά και επισκέπτες της πόλης», δήλωσε η κα Τσιακίρογλου. Η ίδια είναι αισιόδοξη για την έκβαση της πρωτοβουλίας, καθώς μέσω Σωματείου και με την συνεργασία με την ΟΕΒΕ οι επιχειρηματίες της Δημοτικής Αγοράς θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ομαδικά και να ‘’ακουστούν’’ πιο δυναμικά.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι αλλαγές στην κυκλοφορία για τη διεξαγωγή του 10ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου

Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή …