Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μαϊμού» σύμβουλοι παραπλανούν επιχειρηματίες και στην Ξάνθη

«Μαϊμού» σύμβουλοι παραπλανούν επιχειρηματίες και στην Ξάνθη

0
maimou symvouloi

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προειδοποιεί υποψήφιους επενδυτές για επιτήδειους δήθεν συμβούλους επενδύσεων που ζητούν προκαταβολές για ανύπαρκτα προγράμματα

Κρούσματα και στην Ξάνθη γνωστοποίησε η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης Ξάνθης

Θύματα εξαπάτησης από επιτήδειους δήθεν συμβούλους βρέθηκαν και στην Ξάνθη, καθώς συμπολίτες μας, υποψήφιοι επενδυτές, εμπιστεύτηκαν συμβούλους επενδύσεων που τους προσέγγισαν τηλεφωνικά, ζητώντας τους προκαταβολή, ώστε να προχωρήσουν την υποβολή της πρότασής τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι είναι επιλέξιμοι για προγράμματα τα οποία ουδέποτε ‘’έτρεξαν’’.

Προειδοποιήσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Στις 10 Φεβρουαρίου, η Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εξέδωσε σύσταση για την αποφυγή παραπλάνησης των υποψήφιων επενδυτών. Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση: «Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν μια σειρά δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων, είτε ως β’ κύκλοι των δράσεων της προηγούμενης χρονιάς, είτε ως νέες δράσεις, για τις οποίες θα προηγηθούν οι σχετικές προδημοσιεύσεις στους δικτυακούς τόπους www.antagonistikotita.gr και www.espa.gr. Ωστόσο, την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν υπάρχει κάποια ανοικτή δράση του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020), για την οποία μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις. Συστήνουμε στους ενδιαφερόμενους, να αποφεύγουν κάθε επαφή ή συναλλαγή με επιτήδειους που φέρονται ως εκπρόσωποι συνεργαζόμενων εταιρειών του Υπουργείου και οι οποίοι ζητούν προκαταβολικά χρηματικά ποσά για υποβολή αιτήσεων σε δράσεις. Επιπροσθέτως, προτείνουμε να καταγγέλλουν τις συγκεκριμένες πιθανές ενέργειες εξαπάτησης στις αρμόδιες αρχές».

Η Ξανθιώτικη εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης γνωστοποίησε κρούσματα στην Ξάνθη

Όπως δήλωσε στο «Ε» η κα Εύη Βοϊβατοπούλου, στέλεχος της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, η τακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2016 συμπολίτισσά μας κατέφυγε στην εταιρεία, αναφέροντας ότι την είχαν προσεγγίσει τηλεφωνικά, τις απέστειλαν έγγραφα, τα οποία όπως αποδείχθηκε αφορούσαν προγράμματα που δεν ‘’έτρεξαν’’ ποτέ. Η εταιρεία, προκειμένου να ενημερώσει και να διαφυλάξει τους ενδιαφερόμενους, συνέταξε ένα κείμενο για το θέμα. Μάλιστα, την Τρίτη που ανήρτησε το κείμενο στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εμφανίστηκε και άλλος Ξανθιώτης, που έπεσε θύμα της ίδιας απάτης. Αφού τον έπεισαν ότι ήταν επιλέξιμος και του απαντούσαν ‘’ναι’’ σε ό,τι και αν τους ρωτούσε ότι δικαιούται, του ζήτησαν να καταβάλει 250 ευρώ και δεν εμφανίστηκαν ξανά. Όπως τονίζει η κα Βοϊβατοπούλου, για οποιαδήποτε πράξη, κυρίως για υποβολή εγγράφων και κατάθεση ποσού, εκδίδεται και αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο αποδεικτικό της πληρωμής αλλά και αντίγραφο της μελέτης. «Πέρα από την υποβολή της επενδυτικής πρότασης, ως σύμβουλοι βρισκόμαστε κοντά στον επενδυτή σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας και του προγράμματος, το οποίο μπορεί να διαρκέσει δύο ή και τρία χρόνια, χρειάζεται πολλές φορές άμεσες παρεμβάσεις και εξειδικευμένες συμβουλές», εξηγεί η ίδια. Ξεκαθάρισε δε ότι την περίοδο αυτή δεν ‘’τρέχει’’ κανένα επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά αναμένονται ανακοινώσεις για όσα κατατέθηκαν παλιότερα, σημειώνοντας επίσης ότι δεν είναι αληθείς οι φημολογίες που κυκλοφορούν ότι ‘’τα προγράμματα δεν πληρώνουν’’.

Υπάρχουν αξιόπιστοι σύμβουλοι και στην Αθήνα, αλλά δεν είναι όλοι αυτό που ισχυρίζονται

Το κείμενο της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης περιγράφει την διαδικασία και ενημερώνει για το τι ισχύει: «Προσοχή, οι επιτήδειοι έχουν κάνει προσπάθειες να παραπλανήσουν και επιχειρηματίες στην περιοχή της Ξάνθης. Προσεγγίζουν τηλεφωνικώς τους επιχειρηματίες και παρουσιάζονται ως επενδυτικοί σύμβουλοι με έδρα την Αθήνα και τους ενημερώνουν για υποτιθέμενα πρόγραμμα με σκοπό την εξαπάτηση τους. Τα επιδοτούμενα προγράμματα στα οποία αναφέρονται είναι ανακριβή και αφορούν παλιότερες προκηρύξεις οι οποίες δεν είναι πλέον σε ισχύ. Παρουσιάζουν ψευδώς στον επιχειρηματία ότι η επιχείρηση τους είναι επιλέξιμη και τους ζητούν χρηματική αμοιβή έως και 250€. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν πέσει θύματα των επιτηδείων, οι οποίοι κακοβούλως μετά την καταβολή του χρηματικού ποσού εξαφανίζονται και δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια υποβολής επενδυτικού φακέλου. Η διαδικασία με την οποία προκηρύσσονται τα προγράμματα είναι συγκεκριμένη και αποτελείται από την “προδημοσίευση” και την “προκήρυξη”, τα οποία πάντα αναρτώνται στις επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο για την έγκυρη ενημέρωση και την ασφάλεια των επενδυτικών σας επιλογών».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …