Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ξάνθης

Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ξάνθης

0
vasilopita ieropsalton

Προσπάθεια ανανέωσης και συσπείρωσης νέων και παλαιών ιεροψαλτών με στόχο την συμβολή στην παραδοσιακή ψαλμώδηση

Συνεχίζονται οι προσπάθειες προς ανεύρεση νέου χώρου για τις πρόβες της χορωδίας, δέσμευση του Μητροπολίτη για βοήθεια στο θέμα

Την δική του πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έκοψε το βράδυ της Δευτέρας, 13 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ξάνθης ‘’Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης’’. Η τελετή της κοπής πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Άνθιμο Κωσταράκη, έναν εκ των καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Ξάνθης. Η εκδήλωση έλαβε χώρο στην αίθουσα του Χριστιανικού Συλλόγου Ξάνθης ‘’Τίμιος Πρόδρομος’’ στην συμβολή των οδών Αρχ. Χριστοδούλου και Βλαχοπούλου, όπου φιλοξενείται προσωρινά ο Σύλλογος. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους τους ψάλτες για την προσφορά τους στην τέλεση των ιερών ακολουθιών, κάτι που δεν αμείβεται, όπως είπε, και γίνεται από μεράκι και αγάπη, υπενθυμίζοντάς τους, επίσης, ότι ανήκουν στον κατώτερο κλήρο και είναι ουσιαστικά συνεργάτες των ιερέων. Στην κοπή παραβρέθηκαν 30 περίπου μέλη του Συλλόγου, τα οποία μετά την κοπή της βασιλόπιτας και τις ευχές για το νέο έτος, δώρισαν ένα βιβλίο βυζαντινής μουσικής στον βοηθό ψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου, Παναγιώτη Συρόπουλο, μέλος της χορωδίας του Συλλόγου, ο οποίος έτυχε το φλουρί.

Προσπάθεια ανανέωσης και συσπείρωσης νέων και παλαιών ιεροψαλτών

syllogos ieropsaltonΟ Μητροπολίτης ζήτησε επίσης την βοήθεια των μελών του Συλλόγου στον καταρτισμό έστω και πρακτικών ψαλτών που θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ενορίες των χωριών της Ξάνθης, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Συζητήθηκε για μια ακόμη φορά το θέμα εξεύρεσης ενός μόνιμου χώρου για την στέγαση του Συλλόγου, όπου θα μπορεί να φιλοξενηθεί με ασφάλεια και το μουσικό αρχείο, αλλά θα πραγματοποιούνται και οι πρόβες της χορωδίας. Οι προσπάθειες που δεσμεύθηκαν να κάνουν τόσο ο Δήμαρχος Ξάνθης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης δεν απέδωσαν καρπούς. Ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Μέτιο του ζήτησε να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης στο Leader της ανάπλασης του χώρου πέριξ του ναού του Αγίου Βλασίου, απέναντι από τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην οδό Βενιζέλου. Ο Περιφερειάρχης είδε θετικά την πρόταση και αναμένει από πλευράς της Μητρόπολης μια επίσημη έκθεση με το τι προτίθεται να γίνει στον χώρο. Τα παλαιά κτήρια που περιστοιχίζουν τον ναό είναι όμορφα αρχιτεκτονικά και θα μπορέσουν να στεγάσουν διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες της Μητρόπολης, όπως και τον Σύλλογο Ιεροψαλτών. Το ΔΣ του Συλλόγου Ιεροψαλτών, στελεχωμένο πλέον με νέα σε ηλικία μέλη, έχει δείξει την διάθεση να ανοίξει μία νέα σελίδα στην ιστορία και την προσφορά του Συλλόγου και για τον λόγο έχει απευθύνει κάλεσμα για την συμβολή και την συμπαράσταση με την συμμετοχή όλων των τοπικών ιεροψαλτών. Επιθυμία των μελών είναι η συμβολή στην πληρέστερη κατά το δυνατόν κατάρτιση των ιεροψαλτών, καθόσον η πόλη της Ξάνθης διαθέτει καταρτισμένους μουσικούς, από τους οποίους μπορεί να προκύψει κοινή ωφέλεια.

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Ξάνθης ‘’Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης’’ ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την διάσωση και διάδοση της Ψαλτικής Τέχνης και την συσπείρωση των ιεροψαλτών της περιοχής. Μέλη του είναι Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι και βοηθοί ψάλτες του νομού Ξάνθης. Η χορωδία αποτελείται από μέλη του Συλλόγου και έχει λάβει μέρος σε πανηγυρικές ακολουθίες και συναυλιακές εκδηλώσεις. Από το 2015, νέα σε ηλικία μέλη του Συλλόγου, επιχειρούν μια νέα αρχή σε βάσεις συνεργασίας και προσφοράς όλων, με πρωταρχικό στόχο την εμβάθυνση στην παραδοσιακή τέχνη της ψαλτικής και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της περιοχής μας. Ως σκοποί του Συλλόγου έχουν τεθεί, αφενός, η συσπείρωση των ιεροψαλτών του Νομού για την διασφάλιση της ομαλής συνεργασίας τους με την Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και των ιερατικώς προϊσταμένων των ενοριών της, αφετέρου, η διάσωση και παράδοση της Ψαλτικής Τέχνης στους νέους, η γνωριμία από το ευρύ κοινό του υπερχιλιετούς πλούτου της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιΐας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …