Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καραμπίνης δείχνει Ζεϊμπέκ για την κατάργηση του Διδασκαλείου

Καραμπίνης δείχνει Ζεϊμπέκ για την κατάργηση του Διδασκαλείου

0
karampinis synetenteyxi

Για την κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θράκης: «Το άρθρο 14 του νομοσχεδίου που επικαλούνται άλλο λέει εκτός αν δεν ξέρουν τι ψηφίζουν»

Για τα αρνητικά δημοσιεύματα που τον στοχοποιούν: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…». Εξήγγειλε πειθαρχικά μέτρα για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Την έντονη ενόχλησή του εξέφρασε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Α. Καραμπίνης για το θέμα που ανέκυψε αναφορικά με την μειονοτική εκπαίδευση, η οποία με απόφαση του υπουργού Παιδείας μεταφέρεται στο ΑΠΘ και στον Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης, με παράλληλη κατάργηση του Διδασκαλείου που ιδρύθηκε με νόμο του 2013 και υπάγονταν στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Δ.Π.Θ. στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Καραμπίνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, κάνοντας αρχικά έναν απολογισμό δράσεων και στόχων του ΔΠΘ, ωστόσο δεν παρέλειψε να απαντήσει σ’ όλα τα «ακανθώδη» θέματα που ταλάνισαν και συνεχίζουν να ταλανίζουν το Θρακιώτικο Πανεπιστήμιο.

Παρέμβαση Ζεϊμπέκ βλέπει ο πρύτανης ΔΠΘ για την κατάργηση του Διδασκαλείου Αλεξανδρούπολης

Ειδικότερα στο θέμα του Διδασκαλείου και με αφορμή την κοινή επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Θράκης για τον τομέα μειονοτικής εκπαίδευσης μειονοτικών σπουδών ΑΠΘ, στην οποία επικαλούνται ότι: «Το ΔΠΘ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την σύσταση αντίστοιχου Τομέα» ο κ. Καραμπίνης αμφισβήτησε ευθέως ότι αυτή την δήλωση την προσυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜΘ υπονοώντας ευθέως ότι κάποιος άλλος την έγραψε: «ειδάλλως δεν ξέρουν τι ψηφίζουν» όπως είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι: «Το άρθρο 14 του νομοσχεδίου που επικαλούνται άλλο λέει εκτός αν δεν ξέρουν τι ψηφίζουν». Αναφέρθηκε δε σε συνάντηση ενημέρωσης που είχαν με όλους τους βουλευτές όπου – όπως είπε – κανείς δεν εξέφρασε αντίρρηση παρά μόνο ο κ. Ζεϊμπέκ για τον οποίο έκανε και ένα ειρωνικό σχόλιο επικαλούμενος δηλώσεις του σε ρεπορτάζ του «Ε» σε φύλλο της 14/6/2016 και μετά την συνάντηση με τον πρύτανη: «Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι ο κ. Ζεϊμπέκ στις 14/6/2016 μετά την συνάντηση που είχαμε εδώ δήλωσε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» της Ξάνθης ότι «το Διδασκαλείο ψηφίστηκε αλλά δεν θα λειτουργήσει». Ίσως να έχει μαντικές ικανότητες!». Συνέχισε δε λέγοντας: «Δε πιστεύω ότι οι βουλευτές γκρουπάρονται. Η τροπολογία που κατατέθηκε δίνει την δυνατότητα στο ΔΠΘ για μετεκπαίδευση. Μας θλίβει ότι υποχρεώνει τους μειονοτικούς να πάνε στο ΑΠΘ. Είναι βέβαιο ότι εξυπηρετεί κάποιες προσωπικές σκοπιμότητες», Τις απόψεις αυτές υπερασπίστηκαν και οι υπεύθυνοι του Παιδαγωγικού τμήματος Εκπαίδευσης κ. Τσακωνίδης και του τμήματος Παρευξείνειων Χωρών κα Τουμάση που έκαναν αναφορά στο έργο των τμημάτων εκφράζοντας την θλίψη τους που το ΔΠΘ παρακάμπτεται από την μειονοτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα η κα Τουμάση ανέφερε πως το ΔΠΘ κατέθεσε τέσσερις φορές πρόταση για τον πρόγραμμα εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων και όμως απορρίφθηκε: «Και ξέρουμε από την αρχή ότι δεν θα εγκριθεί και αυτό πρέπει να βάζει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Μοναδικός μας στόχο είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για χριστιανούς και μουσουλμάνους».

Καραμπίνης για τα αρνητικά δημοσιεύματα: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…»

Ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε με καθηγητή υπεύθυνο ερευνητικού προγράμματος για τον οποίο εκκρεμεί εισαγγελική δίωξη καθώς και για τα αρνητικά δημοσιεύματα αθηναϊκού έντυπου που τον στοχοποιεί για ατασθαλίες: «Η λογική της διοίκησης είναι όλα στην δικαιοσύνη. Όλα τα έχω στείλει στην εισαγγελία και είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει καμία δίωξη για τον πρύτανη. Μας λασπώνει αθηναϊκό έντυπο, τους απαντάμε όπως στην ταινία «Λόλα»: «…Είναι πολλά τα λεφτά Άρη… Για όλους όμως τους καθηγητές που έχουμε καταγγείλει έχουν ασκηθεί διώξεις για 4 κακουργήματα. Ελπίσουμε να βρεθεί σε δυσμενή θέση να επιστρέψει 2.5 εκ. ευρώ….», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν: Υπάρχει έλεγχος σ’ αυτούς που χειρίζονται τα ερευνητικά προγράμματα;», εξήγησε πως: «Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας έχει λογιστηριακή ευθύνη. Την ευθύνη της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου την έχει ο επιστημονικός υπεύθυνος όχι το Πανεπιστήμιο. Δυστυχώς όμως το πανεπιστήμιο είναι υπόλογο σ’ όλες τις συμβάσεις με την Ε.Ε. καθώς είναι εγγυητής. Έτσι αν ένας συνάδελφος κοροϊδέψει την Ε.Ε. κοροϊδεύει και το Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να απεμπλακεί».

Πειθαρχικά μέτρα για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Αναφορά έγινε και στο θέμα των επεισοδίων στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων μεταξύ ενός καθηγητή και μιας ομάδας φοιτητών και η απάντηση του πρύτανη ήταν: «Διατάξαμε ΕΔΕ η οποία ολοκληρώθηκε και εστάλη στον εισαγγελέα Ξάνθη. θα λάβει μέτρα. Θα πάρουμε και πειθαρχικά μέτρα για να αποκατασταθεί η ηρεμία σ’ αυτό το τμήμα».

Καραμπίνης: «Να πάψει η πολιτεία να μας βλέπει σαν φτωχούς συγγενείς. Το ΔΠΘ είναι ένα δυναμικό Πανεπιστήμιο»

Σ’ ότι αφορά τον απολογισμό δράσεων ο κ. Καραμπίνης σημείωσε πως το ΔΠΘ είναι ένα δυναμικό πανεπιστήμιο και πως το στίγμα του είναι να είναι παρών και στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο: «Θέλουμε ανοιχτές πανεπιστημιουπόλεις, ανοίγουμε τα κάμπους στον κόσμο ξεκινώντας από το κάμπους της Κομοτηνής». Σημείωσε πως στον τομέα των υποδομών έχει γίνει ένα σημαντικό έργο: « Ολοκληρώθηκε το πρότυπο κτήριο πολιτικών Μηχανικών που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. στην Ξάνθη. Στην Ορεστιάδα κάναμε ανακαίνιση τις εγκαταστάσεις του πρώην ΕΛΓΟ Δήμητρα. Θα γίνουν δύο έργα σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Θα ολοκληρώσουμε την Ιατρική Σχολή. Για τα Παιδαγωγικά υπάρχει πλήρης μελέτη και θα ενταχθούν τέλος του 2018. Ιδρύσαμε 53 μεταπτυχιακά, υπογράψαμε 63 μνημόνια συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια έρευνας και 200 συμβάσεις Εράσμους. Με δικούς μας πόρους ιδρύσαμε μια ψυχολογική δομή για να στηρίζουμε τους φοιτητές μας αλλά και τους μαθητές, Αναλάβαμε την Προεδρία της Συνόδου των πρυτάνεων, λειτουργούμε την Ανοιχτή Ακαδημία σε συνεργασία με την Περιφέρεια, διοργανώνουμε σεμινάρια για τους ιεροδιδασκάλους. Το Δ.Π.Θ. έχει πάψει να είναι ένα μικρό πανεπιστήμιο αλλά είναι ένα δυναμικό πανεπιστήμιο. Και πρέπει να πάψει η πολιτεία να μας βλέπει σαν φτωχούς συγγενείς. Ζητάμε ότι ισχύει για όλα τα πανεπιστήμια να ισχύει και για μας», τόνισε με έμφαση ο πρύτανης του Δ.Π. κ. Καραμπίνης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…