Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κανονικά στην τάξη του ο μειονοτικός καθηγητής Νιχάτ Χότσικα

Κανονικά στην τάξη του ο μειονοτικός καθηγητής Νιχάτ Χότσικα

0
meionotiko

Προσωρινή απόφαση της προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης για συνέχιση της διδασκαλίας του μουσουλμάνου μαθηματικού, που απολύθηκε ως… γκιουλενιστής

Αναβλήθηκε για τις 15 Φεβρουαρίου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του Μειονοτικού Σχολείου απέναντι στον εκπαιδευτικό

Δεν εκδικάστηκε χθες το πρωί η υπόθεση του μουσουλμάνου εκπαιδευτικού Νιχάτ Χότσικα και των ασφαλιστικών μέτρων που έχει ζητήσει η διεύθυνση του Ιδιωτικού Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης, καθώς αναβλήθηκε για τις 15 Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου εξέδωσε προσωρινή διαταγή, ώστε ο μαθηματικός να επιστρέψει κανονικά στην τάξη και το σχολείο και να ασκεί τα καθήκοντά του έως την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, όταν θα εκδοθεί και η τελική απόφαση στο θέμα. Στις 15 Φεβρουαρίου θα αποφασιστεί οριστικά αν είναι έγκυρη η απόλυση στην οποία βασίζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το σχολείο, αλλά θα ζητηθεί και προσωρινή εντολή για συνέχιση της διδασκαλίας, έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου. Να θυμίσουμε ότι πριν μία εβδομάδα είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τον εκπαιδευτικό κόσμο η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας, η οποία ακύρωσε την καταγγελία σύμβασης του εν λόγω εκπαιδευτικού.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Τον Οκτώβριο του 2016 η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος) ενημερώθηκε από τον εκπαιδευτικό Νιχάτ Χότσικα για την καταγγελία της σύμβασής του από το Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. Με βάση τις διατάξεις του Ν. 4415/2016, το σχολείο υποχρεώθηκε να αποστείλει έγγραφη αιτιολόγηση της καταγγελίας σύμβασης, ώστε αυτή να εξεταστεί στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Στην αιτιολόγηση διαπιστώθηκε ότι η καταγγελία σύμβασης δεν σχετιζόταν με τις ικανότητες, την απόδοση, τη σχέση του εκπαιδευτικού με τους μαθητές, αλλά με τα πολιτικά-θρησκευτικά του φρονήματα. Όπως ήταν φυσικό, η καταγγελία σύμβασης για λόγους «φρονηματισμού» ακυρώθηκε αποτελώντας την πρώτη εξαιρετικά σημαντική εφαρμογή των ρυθμίσεων του ‘’Νόμου Φίλη’’ για την ιδιωτική εκπαίδευση. Οι ιδιοκτήτες του ιδιωτικού εκπαιδευτήριου, αψηφώντας την απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του Υπουργείου αλλά και το νόμο, δεν επέτρεψαν στον εκπαιδευτικό να αναλάβει τα καθήκοντά του. Μάλιστα, προσέφυγαν σε δικαστήριο για να εκδοθεί εντολή μη εισόδου του εκπαιδευτικού στο κτήριο του σχολείου. Η προσφυγή απορρίφθηκε στις 16 Ιανουαρίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, ενώ το θέμα επιλύθηκε χθες, έστω και προσωρινά, όταν ο εκπαιδευτικός κέρδισε την έκδοση προσωρινής διαταγής, που του επιτρέπει να επανέλθει στην τάξη. Και οι δύο δικαστικές αποφάσεις εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του Ν. 4415/2016.

Όλοι στο πλευρό του καθηγητή μετά την απόφαση του ΚΥΣΔΕ

Από την πρώτη στιγμή ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛΒΕ (Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βορείου Ελλάδος) στάθηκαν στο πλευρό του εκπαιδευτικού. Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και ο πρόεδρος του ΣΙΕΛΒΕ ήρθαν δύο φορές στην Ξάνθη πραγματοποιώντας συναντήσεις με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, με την διεύθυνση του σχολείου και με εκπαιδευτικούς. Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εργάστηκαν συστηματικά για την υπεράσπιση των θέσεων του κ. Χότσικα στο υπηρεσιακό συμβούλιο, αφού θεωρήθηκε μία απροκάλυπτη επίθεση σε ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα λόγω πολιτικών φρονημάτων και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η απόφαση που εξέδωσε το ΠΥΣΔΕ Ξάνθης (Περιφερειακό Συμβούλιο) στις 8 Ιανουαρίου, μετά την συνεδρίαση με τους αιρετούς της ΟΙΕΛΕ. Εκτός των άλλων, αποφασίστηκε ομόφωνα να τηρηθεί η απόφαση του ΚΥΣΔΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) σχετικά με την απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού από το Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης και να γίνουν σεβαστές οι διατάξεις του Ν. 4415/2016.

Αρχικά τον άφηναν να πηγαίνει στο σχολείο αλλά μετά από κάποια ώρα τον έδιωχναν με τρόπο

saltourosΌπως ανέφερε στο «Ε» ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Χότσικα, Δημήτρης Σαλτούρος, παρότι η απόφαση ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ ήταν ξεκάθαρη, δεν έγινε σεβαστή από το σχολείο, αφού άφηναν μεν τον εκπαιδευτικό να μεταβαίνει στο σχολείο και κάποιες φορές να διδάσκει μερικές ώρες, αλλά με παρέμβαση της ιδιότυπης διεύθυνσης των ιδιοκτητών του σχολείου, μετά από κάποια στιγμή τον απομάκρυναν με τρόπο. Πολλές φορές αναγκάστηκε να μεταβεί το τελευταίο διάστημα στο σχολείο ο ίδιος ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Παπαθανασίου, προσπαθώντας να συμμορφώσει την διεύθυνση. Όπως σχολίασε μάλιστα ο ίδιος στο «Ε», εξαρχής έπραξε αυτό που ο νόμος προέβλεπε και το οποίο ήταν δεσμευμένος να εφαρμόσει, μετά και την απόφαση του ΚΥΣΔΕ. Ο 46χρονος καθηγητής Μαθηματικών από την Μύκη εργαζόταν από το 2000 έως το 2004 στο Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής, ενώ από το 2004 υπηρετεί στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. Διδάσκει Μαθηματικά κατεύθυνσης στην Γ’ Λυκείου έχοντας καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο σχολείο, κρίνοντας από την ανησυχία μαθητών και γονέων στο ενδεχόμενο απομάκρυνσής του. Μετά από σκληρό αγώνα τεσσάρων μηνών, στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθεί τέλος στην περιπέτεια του Ξανθιώτη εκπαιδευτικού.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…