Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Εν μέσω εντάσεων το «όχι» των συλλόγων στην Κομοτηνή

Εν μέσω εντάσεων το «όχι» των συλλόγων στην Κομοτηνή

0
organotiki komotini 1

Ομόφωνα οι πολιτιστικοί σύλλογοι στην Οργανωτική αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση συμμετοχής στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της γειτονικής πόλης

Ελήφθη απόφαση να τροποποιηθεί ο Κανονισμός του Καρναβαλιού, ώστε να υπάρξει σχετική πρόβλεψη

Σε μία άκρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, εν μέσω εντάσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ του προέδρου και συλλόγων, η Οργανωτική Επιτροπή είπε ομόφωνα «όχι» στην πρόσκληση του δήμου Κομοτηνής για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, που πραγματοποιούνται στη γειτονική πόλη. Επίσης αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ο κανονισμός, προκειμένου να υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τη συμμετοχή των συλλόγων σε εκδηλώσεις άλλων πόλεων και γι’ αυτό οι σύλλογοι θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις έως τα τέλη του Απριλίου.

Χωρίς εκρήξεις εξήγησε τη στάση του ο σύλλογος της Κομοτηνής

Νηφάλια στάση κράτησε ο πολιτιστικό σύλλογος Trel@kademy. kom από την Κομοτηνή τα μέλη του οποίου εξέφρασαν την αγάπη τους για το καρναβάλι της Ξάνθης, τον τρόπο που ο ίδιος ο σύλλογος το προβάλλει και σε εκδηλώσεις που συμμετέχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή στην Κομοτηνή δεν έχει σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικό χαρακτήρα και ότι, εν πάση περιπτώσει, ό,τι κι αν αποφασίσουν οι σύλλογοι της Ξάνθης, η Trel@kademy θα συνεχίσει να συμμετέχει και να στηρίζει το ξανθιώτικο καρναβάλι. Μάλιστα, επεσήμαναν ότι με πρωτοβουλία του συλλόγου το ΚΤΕΛ της Κομοτηνής διαθέτει 14ωρα δρομολόγια για την Ξάνθη την περίοδο του καρναβαλιού, τα οποία το 2014 ήταν 44, το 2015 έγιναν 54 και το 2016 έφτασαν τα 68.

Μέχρι και κυρώσεις στους Trelakademy ζήτησε ο σύλλογος Θάμυρις!

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους, καθώς, όπως εξήγησε ο πρόεδρος Πασχάλης Λύρατζης, αυτοί θα αναλάμβαναν και τη συμμετοχή, εφόσον αποφασιζόταν κάτι τέτοιο.

Οι Απαράδεκτοι τάχθηκαν «κατά» της συμμετοχής, τονίζοντας ότι ο θεσμός για την Ξάνθη είναι σημαντικός και απαιτεί προετοιμασία και χρόνο. Αρνητικοί ήταν και η Θρακική Σκηνή, Διόνυσος, Άνοιξη και ο σύλλογος της ΣΕΚΕ.

Με τον πιο απόλυτο τρόπο πάντως, αρνητικός ήταν ο σύλλογος «Θάμυρις», ο οποίος με επιστολή κατήγγειλε τη στάση της Trelakademy, ζητώντας μάλιστα να υπάρξουν και κυρώσεις για το σύλλογο της Κομοτηνής!

Πυροσβεστικοί οι Βίστωνες-Κατασκηνωτές

Οι Βίστωνες, πιο ήπιοι και ψύχραιμοι, σημείωσαν ότι είναι θετικό οι σύλλογοι των νέων να συμμετέχουν σε αντίστοιχες διοργανώσεις, όπως έκαναν και οι ίδιοι παλιά, ωστόσο πλέον δεν μπορούν. Άφησαν αιχμές ότι αυτό έπρεπε να αποφασιστεί σε επίπεδο δήμων και όχι να καλούνται οι σύλλογοι να αποφασίσουν και σχολίασαν πάντως, ότι η χρονική στιγμή της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων στην Κομοτηνή, λόγω της σύμπτωσης με το καρναβάλι της Ξάνθης, καθιστά άστοχη την επιλογή της πρόσκλησης της Ξάνθης.

Ο σύλλογος του Ιάσμου που συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στο καρναβάλι αναρωτήθηκε έως πού φτάνει η αυτονομία των συλλόγων και κράτησε ουδέτερη στάση.

Μετριοπαθή στάση κράτησαν επίσης, οι Κατασκηνωτές τονίζοντας ότι οι σύλλογοι διατηρούν την αυτονομία τους, όσο δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον Κανονισμό. Ο εκπρόσωπός τους κ. Χρηστίδης εξέφρασε πάντως και την άποψη ότι λόγω της γειτνίασης των δήμων και της χρονικής σύμπτωσης δε θα πρέπει να συμμετέχει ο σύλλογος σε άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις, υπογραμμίζοντας την αποδεδειγμένη ζωηρή συμμετοχή του συλλόγου σε καρναβάλια άλλων περιοχών, στο παρελθόν. Ακόμη, σχολίασε καταληκτικά ότι και για την υπογραφή του μνημονίου και τη συμμετοχή στο καρναβάλι του Ωραιοκάστρου οι σύλλογοι δεν ρωτήθηκαν.

Επιφύλαξη και κάθετη αντίθεση από το σύλλογο των καφέ-μπαρ

Ο πρόεδρος των καφέ-μπαρ Ανδρέας Ιντζές σημείωσε ότι τα 70 καφέ της Ξάνθης και τα 150 καταστήματα εστίασης ευχαριστούν όλους τους συλλόγους, χάρη στους οποίους υπάρχει έντονη κίνηση στην πόλη την περίοδο του καρναβαλιού. Εξέφρασε ωστόσο το φόβο ότι σε μερικά χρόνια μπορεί η διοργάνωση της Κομοτηνής να γιγαντωθεί κι έτσι να στερηθεί αυτά τα οφέλη η Ξάνθη. Πάντως, προκάλεσαν την αντίδραση των συλλόγων, οι αιχμές του για υπέρογκα ποσά που συγκεντρώνουν ορισμένοι σύλλογοι.

Υπέρ της συμμετοχής οι Βάτραχοι, που υποχώρησαν στο τέλος

Οι Απίθανοι χαρακτήρισαν θετική και την πρόθεση και την πρωτοβουλία του συλλόγου της Κομοτηνής, εξηγώντας ότι πέρυσι συμμετείχαν και οι ίδιοι, αλλά φέτος δε θα πάνε λόγω συμμετοχής στο καρναβάλι του Ωραιοκάστρου.

Θετική στάση κράτησαν και οι Βάτραχοι που ανέφεραν ότι «μας στηρίζουν και τους στηρίζουμε» και αναρωτήθηκαν γιατί αντιμετωπίστηκε διαφορετικά η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Κομοτηνής και του Ωραιοκάστρου. Ανέφεραν πάντως, ότι αν το σύνολο των συλλόγων θεωρεί ότι η συμμετοχή είναι επιβλαβής για το ξανθιώτικο καρναβάλι, τότε και ο σύλλογος των Βατράχων δε θα πάει.

Πάντως, δέχθηκε ως σύλλογος και προσωπικές αιχμές από τον πρόεδρο για οικονομικά οφέλη μελών, τις οποίες τελικά ο Πασχάλης Λύρατζης απέσυρε ως μη τεκμηριωμένες από στοιχεία, διευκρινίζοντας ότι του μεταφέρθηκαν μόνο ως φήμες.

Απόλυτα αρνητικός ο Λύρατζης

Θέση κατά της συμμετοχής πήρε και ο πρόεδρος Πασχάλης Λύρατζης, ο οποίος δεν απόφυγε τις κόντρες, δυναμιτίζοντας το κλίμα και αφήνοντας και αιχμές προς το σύλλογο της Κομοτηνής ότι ουσιαστικά στηρίζει πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων της γειτονικής πόλης. Εξήγησε πάντως, ότι είναι αντίθετος γιατί αυτή η συμμετοχή μπορεί να αποδυναμώσει τον κορυφαίο θεσμό της Ξάνθης και ότι η συνεργασία με το Ωραιόκαστρο βασίζεται σε μνημόνιο, που μάλιστα βοηθάει την προβολή του ξανθιώτικου καρναβαλιού στη Θεσσαλονίκη.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…