Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δύσκολη χρονιά για τους μελισσοκόμους της Ξάνθης

Δύσκολη χρονιά για τους μελισσοκόμους της Ξάνθης

0
melissokomos

Μειωμένη η παραγωγή, αλλά και μεγάλες απώλειες σε πληθυσμό μελισσών λόγω καιρού – Προσπαθούν για επανασύσταση του Σωματείου τους στην Ξάνθη

Ευρεία σύσκεψη υπό τον αν. υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και δεσμεύσεις για ενίσχυση της μελισσοκομίας

Με πρόσκληση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευρεία σύσκεψη, με συμμετοχή όλων των φορέων μελισσοκομίας, με αφορμή τη διαβούλευση επί του σχεδίου ΚΥΑ για το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας ετών 2017-2019. Ο κλάδος της μελισσοκομίας εκπροσωπήθηκε από διάφορους φορείς, όπως η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), πολλούς Μελισσοκομικούς Συλλόγους και Κέντρα Μελισσοκομίας, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μελιού, ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προϊόντων Κυψέλης και η Εθνική Διεπαγγελματική Μελιού. Η Ξάνθη δεν εκπροσωπήθηκε, καθώς δεν έχει ανασυσταθεί ακόμη το Σωματείο Μελισσοκόμων.

Δεσμεύσεις για περισσότερα κονδύλια στην μελισσοκομία και την έρευνα και επαναλειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας

tsironis syskepsiΣτην σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ένας πλούσιος και γόνιμος διάλογος, με συντονισμό από τον κ. Τσιρώνη, όπου συζητήθηκε με λεπτομέρεια το σχέδιο της ΚΥΑ και οι προτάσεις των φορέων επί των άρθρων της απόφασης. Συγκεκριμένα, το νέο Μελισσοκομικό Πρόγραμμα είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου κατά 3 εκ. ευρώ (21 εκ. έναντι 18 εκ.), έχουν προβλεφθεί νέες δράσεις και αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, τη νομαδική μελισσοκομία και την εφαρμοσμένη έρευνα. Στη σύσκεψη λύθηκαν επίσης θέματα όπως οι λειτουργικές δαπάνες των κέντρων μελισσοκομίας των δικαιούχων του προγράμματος, της νομαδικής μελισσοκομίας, της καταπολέμησης των ασθενειών των μελισσών, του Ηλεκτρονικού Δικτύου Μελισσοκομίας και γενικότερα συζητήθηκε η ανάπτυξη του μελισσοκομικού κλάδου. Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε το σχέδιο της Υπουργικής απόφασης για τα όρια της διάθεσης μικρών ποσοτήτων μελιού από τους μελισσοκόμους. Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν ο Ξανθιώτης μελισσοκόμος, Νίκος Καραπαναγιωτίδης, σημείωσε ότι το Κέντρο Μελισσοκομίας που υπήρχε για την περιοχή στην Αλεξανδρούπολη έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια, ενώ τόνισε ότι και ενόσω λειτουργούσε δεν παρείχε ιδιαίτερες υπηρεσίες στους μελισσοκόμους. «Τα Κέντρα Μελισσοκομίας δεν βοήθησαν ουσιαστικά τον μελισσοκόμο. Ακόμη και στις επιδοτήσεις για πετρέλαιο και κάποια έγγραφα που χρειαζόμασταν, δεν έκαναν κάτι και έπρεπε να τα ετοιμάζουμε όλα εμείς. Αντιθέτως, με την Γεωργική Υπηρεσία που λειτουργεί στην πόλη μας έχουμε άριστη συνεργασία και είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικοί για οτιδήποτε αφορά τον κλάδο μας», τόνισε ο ίδιος.

Μια δύσκολη χρονιά για την παραγωγή μελιού

Για μια μέτρια χρονιά κάνουν λόγο κάποιοι μελισσοκόμοι, ενώ για άλλους η χρονιά εξελίχθηκε πολύ αρνητικά λόγω των καιρικών συνθηκών. Σε κάποιες περιοχές και σε ορισμένους παραγωγούς η περσινή παραγωγή μελιού ήταν μειωμένη κατά 30-40%, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ισχυρών βοριάδων που ξέραναν τα φυτά, τα οποία δεν απέδωσαν γύρη. Τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκε μειωμένη παραγωγή, κάτι που συνεχίστηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλη την χρονιά (βροχή, κρύο, αέρας). Η τιμή του μελιού κυμάνθηκε στα 7 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρουν μελισσοκόμοι της περιοχής μας, τα μελίσσια συμπεριφέρονταν περίεργα τους τελευταίους μήνες της χρονιάς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Όπως μας εξήγησε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, οι παρατεταμένες υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι τα Χριστούγεννα δεν επέτρεψαν στις μέλισσες να συλλέξουν γύρη και να δημιουργήσουν γόνο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειωθεί η παραγωγή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να μην ανανεωθεί ο πληθυσμός, ώστε να αντέξει τον χειμώνα. «Αν πριν τα κρύα του χειμώνα δεν υπάρξει νέο μελίσσι, δυνατό, ώστε να αντέξει το κρύο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον πληθυσμό της κυψέλης. Υπήρξαν παραγωγοί που έχασαν μέχρι και 50 μελίσσια μέσα στον χειμώνα, που ήταν ιδιαίτερα βαρύς», ανέφερε ο ίδιος.

Προσπάθειες για σύσταση φορέα – Προβλήματα στην συνεργασία με τους αγρότες

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης μας γνωστοποίησε ότι επιχειρείται το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια ανασύστασης του Σωματείου των Μελισσοκόμων. «Έχουμε πραγματοποιήσει κάποιες συναντήσεις και μετά το Καρναβάλι θα γίνει άλλη μία, ώστε να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Σωματείου. Η προσπάθεια γίνεται κυρίως από νέους μελισσοκόμους, γιατί δυστυχώς σνομπάρεται από κάποιους. Σε κάθε συνάντηση είμαστε 20-25 παραγωγοί, αλλά διαφορετικοί κάθε φορά. Και αυτό παρότι όλοι γνωρίζουν πως θα ωφεληθούν από την ύπαρξη οργανωμένου Σωματείου για οποιοδήποτε θέμα αφορά τον κλάδο μας». Τόνισε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής είναι η χρήση φυτοφαρμάκων, κάτι για το οποίο επανειλημμένα έχουν συζητήσει με αγρότες, όχι όμως σε επίσημο επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν πολλά φυτοφάρμακα που είναι ιδιαίτερα δυνατά και σκοτώνουν τις μέλισσες. Ιδιαίτερα με το βαμβάκι έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Και ενώ και οι ίδιοι οι γεωπόνοι τονίζουν στους γεωργούς να μην ραντίζουν μεσημέρι, αλλά βραδινές ώρες, κάτι που ωφελεί και εμάς, καθώς η μέλισσα τότε είναι στην κυψέλη και όχι στον ανθό, επιμένουν να κάνουν ψεκασμούς πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και σε πολλά χωριά που παίρνουν βυτία νερού σε διάφορα μέρη. Ενώ υπάρχουν ειδικά καλάθια για να πετούν εκεί τα φυτοφάρμακα και τις συσκευασίες, κάποιοι επιμένουν να τα ρίχνουν κάτω, μολύνοντας το νερό που πίνουν οι μέλισσες, αλλά και κατ’ επέκταση την περιοχή όπου αυτά απορροφούνται».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…