Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δεν …μπλοκάρονται οι αγρότες της ΑΜ-Θ

Δεν …μπλοκάρονται οι αγρότες της ΑΜ-Θ

0
agrotes

Στην καθοριστική σύσκεψη της Παρασκευής αποφάσισαν …νέα σύσκεψη και κίνηση διαμαρτυρίας την Τετάρτη αν συναινέσουν τα Δ.Σ. των συλλόγων

Συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων της περιφέρειας. Πρόθεση για ίδρυση Ομοσπονδίας Αγροτών ΑΜ-Θ

Με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους οι αγρότες της ΑΜ-Θ τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκφράζοντας διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα ως προς το να μπουν κι αυτοί στον …χορό, καθώς έκδηλη είναι η αμφισβήτηση ως προς την αποτελεσματικότητά τους έχοντας νωπή την ανάμνηση των περσινών, που θεωρούν ως «αποτυχημένες»! Παρότι θεωρούνταν καθοριστική η συνάντηση της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, που συγκέντρωσε εκπρόσωπους αγροτικών συλλόγων απ’ άκρου εις άκρον της περιφέρειας ωστόσο ..λευκός καπνός δεν βγήκε.

Μεγάλη συμμετοχή από αγροτικούς συλλόγους της ΑΜ-Θ

Μαραθώνια ήταν η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των αγροτών καθώς ξεκίνησε στις 8 μ.μ. και ολοκληρώθηκε περίπου στις 12.30. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Διδυμοτείχου, Κομοτηνής, Δράμας, Νευροκοπίου, Νέστου, Παγγαίου, Καβάλας, κι από τον νομό μας αγρότες από Άβδηρα, Κεσσάνη, Λάγος ,ενώ απών ήταν –για ανειλημμένες υποχρεώσεις όπως μας διαβεβαίωσε-ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης. Συντονιστής της συνεδρίασης ήταν ο υπεύθυνος της άτυπης Ομοσπονδίας Αγροτών ΑΜ-Θ κ. Θέμης Καλπακίδης, ο οποίος και έθεσε όλα τα θέματα προς συζήτηση με κυρίαρχο το ερώτημα: «Εμείς τι κάνουμε;»!

Αποφασίστηκε νέα σύσκεψη την Παρασκευή και κίνηση διαμαρτυρίας την Τετάρτη

Τοποθετήθηκαν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι. Υπήρξαν διάφορες απόψεις ωστόσο η συνισταμένη έτεινε προς το να: «περιμένουμε…», «να κάνουμε ακόμη μια συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή, να συνεκτιμήσουμε τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουμε τις κινήσεις μας». Ωστόσο ως …πρόγευση αποφασίστηκε μια κίνηση διαμαρτυρίας την προσεχή Τετάρτη αλλά ως προς την μορφή της εκφράστηκε επιφυλακτικότητα έως ότου αποφασίσουν τα Δ.Σ. των συλλόγων.

kalpakidisΘ. Καλπακίδης «Δεν θέλουμε να πέσουμε ξανά στην παγίδα…»

Όπως ανέφερε ο κ. Καλπακίδης μετά το πέρας της σύσκεψης οι αγρότες της ΑΜ-Θ έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ωστόσο προβληματίζονται ως προς την αποτελεσματικότητα που θα έχει να κλείσουν τους δρόμους: «Δεν θέλουμε να πέσουμε και πάλι στην παγίδα όπως πέρσι που κάποιοι μας είπαν ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πάλι φέτος στήνουν μπλόκα. Θέλουμε ότι κάνουμε να έχει αποτέλεσμα…», λέει ο κ. Καλπακίδης συνοψίζοντας το συμπέρασμα της σύσκεψης.

Αγρότης από Κεσσάνη: «Δεν βγαίνουμε…»

Πέραν αυτών ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεμονωμένες απόψεις αγροτών που κατέγραψε το «Ε» στο περιθώριο της σύσκεψης και εστιάζουν την ουσία του προβλήματος. Ενδεικτική είναι η άποψη νέου αγρότη από την Κεσσάνη ο οποίος εξέθεσε με απλότητα και με απόλυτη σαφήνεια τι είναι αυτό που οδηγεί τους αγρότες στους δρόμους: «Δεν βγαίνουμε… φέτος πουλήσαμε καλαμπόκι 15 λεπτά… οι συμβατικές καλλιέργειες είναι πεθαμένες… είπαμε να κάνουμε καινοτόμες καλλιέργειες να μπούμε σε προγράμματα …δανειστήκαμε από εδώ κι εκεί να βάλλουμε την ίδια συμμετοχή και να μπούμε σε πρόγραμμα αλλά πρέπει να περιμένουμε 3 χρόνια για να πάρουμε την επιδότηση από το πρόγραμμα και στο μεταξύ τα έξοδα τρέχουν και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Είμαστε σε απόγνωση, τι να πούμε για το ασφαλιστικό και τους φόρους που μας βάζουν να πληρώσουμε… αναγνωρίζουμε ότι και οι άλλοι κλάδοι φορολογούνται άγρια κι αυτό που θέλουμε είναι όλοι μαζί να αντιδράσουμε… να έχουμε μαζί μας όλους τους επαγγελματίες που επίσης έχουν υψηλή φορολόγηση». «Μόνο αν κόψουμε την Ελλάδα στα τέσσερα θα έχουμε αποτέλεσμα», είναι η άποψη αγρότη που θεωρεί ότι μόνο έτσι μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση ώστε να υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα για τον αγροτικό κλάδο.

Πρόθεση για ίδρυση Ομοσπονδίας Αγροτών ΑΜ-Θ

Να σημειώσουμε ότι από τους αγρότες της Ξάνθης εκφράστηκε αμφισβήτηση ως προς το κατά πόσο τους εκπροσωπεί ο κ. Δαλάτσης, συνολικά και εκφράστηκε η πρόθεση να ιδρυθεί ένα συλλογικό όργανο σε επίπεδο νομού, όπως επίσης και η πρόθεση να ιδρύσουν ένα ενιαίο συλλογικό όργανο που θα εκπροσωπεί όλους τους αγρότες της περιφέρειας μέσα από μια Ομοσπονδία Αγροτών της ΑΜ-Θ που επίσης είναι ένα ζήτημα που τίθεται σε κάθε σύσκεψη και αποτελεί το τελικό ζητούμενο, όμως ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Τέλος να σημειώσουμε πως από τους αγρότες που συμμετείχαν στην σύσκεψη εκφράστηκε η πρόθεση το δευτεροβάθμιο όργανο που θα ιδρύσουν να είναι ακομμάτιστο και ακηδεμόνευτο και η μόνη του στόχευση να είναι η προάσπιση των κλαδικών αιτημάτων των αγροτών.

Μαριάννα Ξανθoπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μάστιγα» οι κλέφτες μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ για τους αγρότες

Μιλά ο νέος αγρότης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ στην περιοχή του Αβάτου, Απόστολος…