Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντιδράσεις για τους νέους δασικούς χάρτες φτάνουν στην Βουλή

Αντιδράσεις για τους νέους δασικούς χάρτες φτάνουν στην Βουλή

0
dasikos xanthis17

Επικαιροποιημένοι και ενημερωμένοι οι ηλεκτρονικοί δασικοί χάρτες της Ξάνθης, δηλώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης

Από την Δευτέρα ξεκινά η υποβολή ενστάσεων για τους ανηρτημένους δασικούς χάρτες – Μειώθηκε το αντίτιμο για τις ενστάσεις

Αναρτήθηκε από την Διεύθυνση Δασών Ν. Ξάνθης στις 10 Φεβρουαρίου ο Δασικός Χάρτης, στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) Α.Ε. (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx), που αφορά τη Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης του Δήμου Ξάνθης. Η Ξάνθη συμπεριλήφθηκε στην 5η και τελευταία φάση ανάρτησης, η οποία ξεκίνησε από τις 13 Ιανουαρίου 2017. Μια διαδικασία που ξεκίνησε έπειτα από τέσσερα χρόνια προαναγγελίας και προετοιμασίας, και αφορά τους πρώτους καταρτισμένους και θεωρημένους δασικούς χάρτες, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού και ξεκαθαρίσματος των χαρακτηρισμένων γαιών από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του υπουργείου είναι μέσω της οριοθέτησης των δασών να προστατευθεί το περιβάλλον, να αποκαλυφθεί η καταπατημένη δημόσια γη και να περιοριστεί η γραφειοκρατία για δόμηση και επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Προβλήματα και διαμαρτυρίες που προέκυψαν και έφτασαν στην Βουλή

Από τις πρώτες μέρες ανάρτησης των δασικών χαρτών τον Ιανουάριο υπήρξαν αντιδράσεις κυρίως από γεωργούς, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για λανθασμένο χαρακτηρισμό των εκτάσεών τους, για τις οποίες καλούνταν να καταβάλουν υψηλό αντίτιμο προκειμένου να υποβάλουν ενστάσεις. Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη από την βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αφορούν όλους όσοι έχουν προβεί σε επενδύσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, αλλά και τους γεωργούς και κτηνοτρόφους με παραγωγικές εκτάσεις, που έχουν χαρακτηρισθεί αναδασωτέες. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι οι χάρτες δεν είναι επικαιροποιημένοι και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων και εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντάς τις αναδασωτέες. Επίσης αναφέρεται ότι τα αναγκαία από το νόμο γραφεία στήριξης δεν λειτουργούν σε ωράρια που να εξυπηρετούν τους πολίτες και ειδικά τους αγρότες που έχουν τα περισσότερα προβλήματα, ενώ οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές. Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο Υπουργός σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα προκειμένου η διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών να μη μετατραπεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα και να ληφθούν τα κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα ενημέρωσης των πολιτών.

Επικαιροποιημένοι οι δασικοί χάρτες της Ξάνθης

dasikoi enstaseisΓια τον αναρτημένο δασικό χάρτη της Ξάνθης μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., μέσω της οποίας και μόνο μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του χάρτη. Η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 20ή Φεβρουαρίου 2017 ημέρα Δευτέρα και λήγει την 20ή Απριλίου 2017 ημέρα Πέμπτη. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, δηλαδή λήγει την 10η Μαΐου 2017 ημέρα Τετάρτη. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης, Παναγιώτης Μουχταρίδης, παρότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία για τον Νομό μας, αναμένεται να μην υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς στην Ξάνθη η Δασική Υπηρεσία και η Υπηρεσίες της Πολεοδομίας συνεργάστηκαν στον καθορισμό των οριογραμμών και την επικαιροποίηση των στοιχείων που υπήρχαν ήδη από το 2004. «Εκτός από κάποιες περιοχές που δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη και δεν εμφανίζονται στον χάρτη, όπως είναι η Λευκού Πύργου, κάποια τμήματα της Χρύσας και η περιοχή Πέρα Αμπέλια, για όλες τις άλλες περιοχές έχουν ενημερωθεί τα στοιχεία που υπήρχαν», τόνισε ο κ. Μουχταρίδης.

Μείωση του αντιτίμου για πιθανές ενστάσεις

Ερωτώμενος για το γεγονός ότι σε πολλές άλλες περιοχές εμφανίζεται τόσα προβλήματα, σημείωσε ότι προφανώς δεν έγινε εγκαίρως η απαραίτητη προετοιμασία από τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες. Αναφορικά δε με το ύψος του αντιτίμου των ενστάσεων, ενημέρωσε ότι το αρχικό ποσό των 50 ευρώ, που ήταν το ποσό από το οποίο ξεκινούσαν οι ενστάσεις ανάλογα με την έκταση, έχει μειωθεί στα 20 ευρώ, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν και χαρακτήρισαν το μέτρο ως εισπρακτικό. Σε περίπτωση πιθανής ένστασης, πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη, του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων, για τις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων κ.λ.π παρέχονται στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης που βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δασαρχείου Ξάνθης (Ανατολικής Ρωμυλίας 10), τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 7.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ., καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων και στο τηλέφωνο 25410 69411.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …