Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντιδρά δικαστικά ο πρώην Μουφτής Διδυμοτείχου

Αντιδρά δικαστικά ο πρώην Μουφτής Διδυμοτείχου

0
damadoglou

Παρότι το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε την άρση της παύσης του, με γνωμοδότησή του το Νoμικό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας τη διατηρεί, αφού παρέλαβε την υπόθεση το ΣτΕ

Η παύση του πρώην μουφτή από τα καθήκοντά του, θα διατηρηθεί έως την έκδοση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου

Δεν αποδέχεται την παύση από τα καθήκοντά του ο πρώην Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου Σερίφ Δαμάδογλου Μεμέτ, ούτε αναγνωρίζει τον νέο τοποτηρητή Οσμάν Χαμζά, παρά το γεγονός ότι έγινε επίσημη τελετή παραλαβής – παράδοσης, που γίνεται για πρώτη φορά, και επιπρόσθετα ότι είναι γνωστό πως η παύση του σχετίζεται άμεσα και με το γεγονός ότι υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση εναντίον του. Παρόλα αυτά κινείται δικαστικά εναντίον της Απόφασης του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας – Θράκης που του επιδόθηκε στις 22/12/2016 και με την οποία του γνωστοποιήθηκε η παύση του από τα καθήκοντά του.

Δικαστικά εναντίον της Αποκεντρωμένης κινείται ο πρώην τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου Σερίφ Δαμάδογλου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Δαμάδογλου το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όπου προσέφυγε με Προσωρινή Διαταγή που εξέδωσε αναστέλλει την εκτέλεση απόφασης της Αποκεντρωμένης. Συγκεκριμένα ο κ. Δαμάδογλου αναφέρει: «Την 22/12/2016 μου επιδόθηκε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, με την οποία μου γνωστοποιήθηκε η παύση μου από τα καθήκοντά μου. Κατόπιν, άσκησα αίτηση ακύρωσης και αναστολής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης κατά της πράξης παύσης μου. Επί των αιτήσεών μου, εκδόθηκε από τον Πρόεδρο του Β’ Ακυρωτικού Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης προσωρινή διαταγή, με την οποία διατάχθηκε η αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης μέχρι να επιληφθεί της αίτησης αναστολής το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο παρέπεμψε την υπόθεση. Στη συνέχεια, η Διοίκηση κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε την αίτηση ακύρωσης ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκκρεμεί προς εκδίκαση. Επίσης εκκρεμεί προς εκδίκαση η αίτηση αναστολής ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέχρι και σήμερα, η Διοίκηση αρνείται να συμμορφωθεί με την Προσωρινή Διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να προβώ την 09/02/2017 σε επίδοση εξώδικης δήλωσης-γνωστοποίησης προς τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης γνωστοποιώντας του εκ νέου το περιεχόμενο της Προσωρινής Διαταγής του Προέδρου του Β’ Ακυρωτικού Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, καλώντας τον να προβεί στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες για την επάνοδό μου στα καθήκοντα του Τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου».

Διατηρείται η παύση του μέχρι την απόφαση του ΣτΕ

Οι εξελίξεις ωστόσο, στη συνέχεια ήταν ραγδαίες, αφού άμεσα γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας, αποφαινόμενο ότι αφού παρέλαβε το φάκελο το καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν εφαρμόζονται τα έννομα αποτελέσματα της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου από της προσωρινής διαταγής, και άρα η παύση του συνεχίζει να ισχύει. Επομένως, και ο Γ.Γ. της ΑΔΜΘ δεν προέβη σε νέα απόφαση με βάση την αναστολή που όρισε το Διοικητικό Εφετείο και πλέον η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, μέχρι την έκδοση της απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο.Πάντως, από την πλευρά της Πολιτείας, περισσότερο καλωσορίζεται παρά καταδικάζεται η επιλογή του πρώην μουφτή να κινηθεί δικαστικά, αφού με αυτό τον τρόπο δίνεται το μήνυμα ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και άρα ορθώς ο κ. Δαμάδογλου απευθύνεται στην Δικαιοσύνη για να υπάρξει η εγγύηση της τήρησης της νομιμότητας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …