Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναταραχή στα σχολεία από την «θεματική εβδομάδα»

Αναταραχή στα σχολεία από την «θεματική εβδομάδα»

0
sxoleia pinakas

Ένα πρόγραμμα μαθημάτων που αφορά ζητήματα «διατροφής, εθισμού – εξαρτήσεων, ομοφοβίας και έμφυλων ταυτοτήτων

Το χαιρετίζουν αλλά ζητούν χρόνο για να προετοιμαστούν οι καθηγητές – Έντονος προβληματισμός στους Γονείς και Κηδεμόνες για τις «έμφυλες ταυτότητες»

Αναταραχή και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα η υλοποίηση της «Θεματικής Εβδομάδας» στα Γυμνάσια που καθιέρωσε το υπουργείο Παιδείας, ένα πρόγραμμα μαθημάτων που αφορά ζητήματα «διατροφής, εθισμού – εξαρτήσεων, ομοφοβίας και έμφυλων ταυτοτήτων». Οι καθηγητές (ΟΛΜΕ) εκφράζουν τις ενστάσεις τους γιατί πρόκειται για μια καινοτομία που τους βρίσκει απροετοίμαστους και θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να ενημερωθούν για να ανταποκριθούν οι δε γονείς προβληματίζονται για το κατά πόσο το υπουργείο θέτει ως προτεραιότητα παιδιά 13-15 ετών να ενημερωθούν για την ομοφοβία και τις έμφυλες ταυτότητες ενώ δεν έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης! Επίσης από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχουν αντιδράσεις που ζητούν την ακύρωση των θεματικών εβδομάδων, ως προς το σκέλος των έμφυλων ταυτοτήτων, και δεν αποκλείεται να φέρουν το θέμα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 8 και 9 Μαρτίου ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έκανε μια έμμεση αναφορά στο θέμα κρατώντας χαμηλούς τόνους.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται στην αυτενέργεια των καθηγητών

Μιλώντας στο «Ε» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παπαθανασίου τόνισε ότι κάθε τι καινούργιο παρουσιάζει δυσκολίες στην αρχή: «Είναι θετικό αλλά χρειάζεται προετοιμασία. Βασίζεται κυρίως στην αυτενέργεια των καθηγητών που πρέπει μέσα από τις γενικές κατευθύνσεις να συλλάβουν και να πραγματώσουν και να διαχειριστούν ένα πρόγραμμα με εξειδικευμένες θεματικές ενότητες. Θα έχουν βέβαια και την βοήθεια των σχολικών συμβούλων αλλά την κύρια ευθύνη θα την αναλάβουν οι καθηγητές».

Το χαιρετίζουν αλλά ζητούν χρόνο για να προετοιμαστούν οι καθηγητές

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κα Μαρία Λουκοπούλου καθιστά σαφές πως οι καθηγητές δεν έχουν θέμα με τις θεματικές αλλά ότι χρειάζονται χρόνο για να προετοιμαστούν: «Στηρίζουμε το πρόγραμμα και τις θεματικές. Δεν θέλουμε όμως να γίνει κάτι πρόχειρο. Χρειαζόμαστε χρόνο για να προετοιμαστούμε. Γι αυτό η Ομοσπονδία μας ζητά να το αποσύρει ο υπουργός για ένα χρόνο ή να το υλοποιήσει σε εθελοντική βάση και να το επαναφέρει του χρόνου. Εξάλλου δεν έχουμε τις υποδομές για να το στηρίξουμε . Δεν έχουμε υπολογιστές, WiFi, οι βιβλιοθήκες στα σχολεία υπολειτουργούν. Αναφορικά με τις θεματικές δεν έχουμε κανένα προβληματισμό. Μας ενδιαφέρει το σχολείο να βγάζει πολίτες που θα είναι ενημερώνει σωστά και υπεύθυνα και θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα . Γι αυτό θέλουμε να πετύχει το πρόγραμμα και για να γίνει αυτό θέλουμε να το οργανώσουμε σωστά».

Έντονος προβληματισμός στους Γονείς και Κηδεμόνες για τις «έμφυλες ταυτότητες»

Το θέμα αφορά και τους γονείς και Κηδεμόνες και απευθυνόμαστε στον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης κ. Γιάννης Ιατράκη, ο οποίος μεταφέρει τον προβληματισμό που εξέφρασαν οι γονείς στο έκτακτο και Διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποίησαν προχθές για να συζητήσουν αυτό το θέμα: «Δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση ωστόσο ανησυχούμε ως γονείς και αυτή ήταν η κυρίαρχη άποψη στο Διοικητικό μας, θεωρούμε ότι γίνεται βιαστικά. Δεν είμαστε κατά του καινούργιου αλλά αμφιβάλλω αν είναι πρωτεύον να ενημερωθούν τα παιδιά του Γυμνασίου για την διεμφυλική βία – έννοιες που είναι άγνωστες και σε μας – χωρίς προηγουμένως να μάθουν για το φυσιολογικό σεξ σε μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Έπειτα πιστεύω ότι αυτό το εγχειρίδιο είναι απλά μεταφρασμένο από το αγγλικό πρωτότυπο και μπορεί μεν να είναι καλό για τα αγγλόπουλα ή τα γερμανόπουλα, δεν έχει όπως εναρμονιστεί με βάση το μαθησιακό επίπεδο των ελληνόπουλων. Θέλουμε να ενημερωθούν τα παιδιά μας αλλά να γίνει οργανωμένα και από καταρτισμένους καθηγητές για να γίνει κάτι σωστό. Γι αυτό το λόγο θα καταθέσουμε τις απόψεις μας με διαβήματα διαμαρτυρίας στους Διευθυντές των σχολείων, στην περιφέρειά μας και στο υπουργείο».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…