Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ξάνθη: άνθρωποι, αστικός χώρος και πολιτισμοί στο ημερολόγιο της ΦΕΞ

Ξάνθη: άνθρωποι, αστικός χώρος και πολιτισμοί στο ημερολόγιο της ΦΕΞ

0
laografiko mouseio

Οι εκδηλώσεις και δράσεις της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης για αυτή την εβδομάδα

Ξάνθη: άνθρωποι, αστικός χώρος και πολιτισμοί. 2017 – μια σπουδή για τις πόλεις στο φετινό ημερολόγιο της ΦΕΞ. Ξάνθη – δώδεκα μήνες, δώδεκα προσεγγίσεις μιας πόλης.

«Μπορεί κανείς να γράφει για την πόλη, να την ονειρεύεται, να τη βιώνει ή να τη θυμάται, να την ακούει ή να ακούει τους άλλους να μιλούν για αυτή και όλες μαζί αυτές οι καταστάσεις –πραγματικές ή φαντασιακές- να διαμορφώνουν το νόημα της πόλης που είναι διαφορετικό για κάθε ιστορική εποχή και διαφορετικό για τον καθένα, ντόπιο ή επισκέπτη, στα πολλά συνυπάρχοντα και μεταβαλλόμενα παρόντα.

Βασικό τρίπτυχο σε μια τέτοια σύνθετη αντίληψη του αστικού φαινομένου είναι: οι άνθρωποι, ο χώρος και οι πολιτισμικές πρακτικές που βρίσκονται σε μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Οι χρήστες της πόλης με ποικίλες ταυτότητες δρουν στο χώρο, διαπραγματεύονται και κατασκευάζουν τις πολιτισμικές αξίες και πρακτικές διαμέσου του δομημένου χώρου. Γειτονιές, εμπορικοί δρόμοι, αγορές, πάρκα πλατείες, κτίρια, μνημεία, σύμβολα, ιεροί χώροι, είναι πολύ περισσότερο από υλικές πραγματικότητες. Είναι και κοινωνικά προϊόντα τα οποία συμμετέχουν ενεργητικά στη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων προσδιορίζοντας, μάλιστα, τη μορφή και το είδος των σχέσεων. Η πόλη αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου επιτελείται τόσο η κοινωνική και οικονομική δράση όσο και η πολιτική μέσω των θεσμοθετημένων λόγων και των σχέσεων εξουσίας προσφέροντας τη δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής ή θέτοντας περιορισμούς στην παραγωγή και αναπαραγωγή της αστικής κουλτούρας.

Η ίδια η πόλη στη χωρο-κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική της διαλεκτική συγκροτεί ένα κείμενο. Δομημένος χώρος, δομές εξουσίας, οικονομικές ανταλλαγές και άνθρωποι εμπλέκονται ενεργά, γράφουν το κείμενο της πόλης, παράγουν πολιτισμό και ταυτόχρονα ο καθένας από εμάς γίνεται αναγνώστης του κειμένου. Αν ποτέ μπορέσουμε να συνδέσουμε μεταξύ τους αυτές τις αναγνώσεις ίσως τότε μπορέσουμε να έχουμε μια πληρέστερη κατανόηση και γνώση για την πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση, ας γίνουμε εραστές της περιπλάνησης στο αστικό τοπίο ως μια άσκηση καθημερινής πρακτικής εγγράφοντας τις δικές μας διαδρομές και αφήνοντας τα δικά μας χνάρια στην πόλη».

Αικατερίνη Μάρκου

Ιστορική-κοινωνική ανθρωπολόγος

Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ

Οι δράσεις της εβδομάδας

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεχίζει τον κύκλο προβολών «Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών». Εκείνων των σκηνοθετών που σφράγισαν την τέχνη του κινηματογράφου. Τα έργα τους είναι σύνθετα δημιουργήματα που μέσα από την κατανόηση της γλώσσας τους μπορούμε όχι απλώς να δούμε μια ταινία, μα να νιώσουμε μια κινηματογραφική εμπειρία. Να γοητευτούμε και να συγκινηθούμε κρυφά.

Είσοδος ελεύθερη

Τις Τρίτες 17-24 και 31 Ιανουαρίου 2017 [21.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν

O Woody Allen γεννήθηκε το 1935 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κωμικός, συγγραφέας και μουσικός του οποίου ο μεγάλος όγκος των έργων και το εκφραστικό ύφος τους τον κατέστησαν έναν από τους πιο διάσημους και δημιουργικούς παραγωγούς ταινιών με περισσότερες από 50 ταινίες στο ενεργητικό του. Στην πλειοψηφία τους οι ταινίες του Γούντι Άλεν διακρίνονται για το έξυπνο σενάριο τους και τους αξιομνημόνευτους διαλόγους τους, χαρακτηριστικό γνώρισμα σε όλα αυτά τα χρόνια της πλούσιας καριέρας του.

Ακόμη: κάθε Τρίτη στις 17.00 από την συχνότητα του Ράδιο Ξάνθη στους 93,5 θα «ακούμε» τις ταινίες του αφιερώματος.

2-3 πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις

Οι προσκεκλημένοι παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση «των πόλεων».

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

«Λαϊκά έθιμα του Δωδεκαημέρου, των γιορτών και του Γενάρη»

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Υποψ. Διδάκτορα Λαογραφίας ΔΠΘ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

«Αρχαία Ρώμη: πόλη του έρωτα, της ποίησης, της ζωγραφικής»

Με τον Χάρη Μιχαλόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 21.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης

Περισσότερες πληροφορίες στο http://elmexanthis.blogspot.gr/ και στα τηλ. 25410 25421 – 6932451755

Είσοδος ελεύθερη

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Καλεσμένος αυτόν τον μήνα ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Ο συγγραφέας και οι πόλεις: Αθήνα – Βιέννη – Κωνσταντινούπολη» με τον καλεσμένο Πέτρο Μάρκαρη. Θα ακολουθήσει και η παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Offshore» εκδ. Γαβριηλίδης, 2016.

Τα Σάββατα του Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου» οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική. Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς και μουσικούς, προβολές και αφιερώματα.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδηλώσεις για το 7ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην Κομοτηνή

Θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2022 με ομιλία για το μοναστηριακό …