Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Θα διαπραγματευτεί σκληρά την παραίτησή του ο Σινίκογλου

Θα διαπραγματευτεί σκληρά την παραίτησή του ο Σινίκογλου

0
mouftis 3

Συμφώνησαν οι ΑΝΕΛ στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει

Χ. Ζεϊμπέκ: «Ο διορισμός κάποιου άλλου Μουφτή δεν είναι λύση …Πρέπει να εκλέγεται…»

Την αλλαγή του Μουφτή Ξάνθης κ. Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και την αντικατάστασή του από ένα νέο πρόσωπο ως τοποτηρητού της Μουφτείας αρχικά και έως ότου προκηρυχθεί η θέση σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Μουφτεία Ξάνθης και σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Ε» υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση των αρμόδιων υπουργείων να τελεσφορήσει σύντομα η υπόθεση αυτή. Ο ασκός του Αιόλου για την αλλαγή προσώπων στην Μουφτείες της Θράκης άνοιξε με την αντικατάσταση του Μουφτή Διδυμοτείχου Μεχτέτ Σερίφ Δαμάδογλου, με αφορμή την καταδικαστική υπόθεση εις βάρος του. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως «σταγόνα στο ποτήρι» για ανακατατάξεις στο θέμα των Μουφτήδων που πυροδοτούν εντάσεις μέσα στους κύκλους της μειονότητας και ως κίνηση εκ μέρους της κυβέρνηση εντάσσεται στο πλαίσιο να επιχειρήσει ανανέωση του θεσμού και νέο πλαίσιο διαδικασιών διορισμού τους με αξιοκρατικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αλλαγή προσώπου στην Μουφτεία Ξάνθης – τουλάχιστον – θεωρείται ως αναπόφευκτη παρά το γεγονός ότι με Προεδρικό Διάταγμα του 2011 ανανεώθηκε η θητεία του Μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου μέχρι το 2021.

Αντιδρά ο Σινίκογλου – Δεν δέχεται να παραιτηθεί

Παρά το γεγονός ότι ο κύβος ερρίφθη για τον κ. Σινίκογλου και σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του έχει ζητηθεί η παραίτησή του ωστόσο ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να μην παράσχει διευκόλυνση με την παραίτησή του. Μετά από αυτό εικάζεται – από τους ίδιους αξιωματούχους – ότι θα επέλθει κάποιος συμβιβασμός των δύο μερών μετά από διαπραγμάτευση. Να σημειώσουμε πως από την πλευρά των ΑΝΕΛ – σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Ε» – δεν υπάρχουν αντιρρήσεις και ήδη έχει επέλθει συμφωνία ως προς το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

zeybek5Χ. Ζεϊμπέκ: «Ο διορισμός κάποιου άλλου Μουφτή δεν είναι λύση …Πρέπει να εκλέγεται…»

Αντίθετος με τον διορισμό άλλου Μουφτή δηλώνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ εξηγώντας πως δεν λύνει το πρόβλημα ο διορισμός κάποιου άλλου Μουφτή και θέτοντας μετ’ επιτάσεως το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων από την μειονότητα: «Το να διορίσεις άλλο Μουφτή δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει ο μουφτής να εκλέγεται από την μειονότητα, αυτή είναι η προσωπική μου θέση», τονίζει με ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Χ.Ζειμπέκ. Μια θέση που άλλωστε έχει υποστηρίξει δημόσια και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν. Παράλληλα όμως δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει συνάφεια της απόφασης αυτής της κυβέρνησης για αντικατάσταση του Μουφτή με πιθανή αναγνώριση του ψευδομουφτή.Αντίθετα υποστηρίζει σθεναρά ότι πρέπει να υπάρξει ένα εκτενής διάλογος για το θέμα και να τεθεί ένα πλαίσιο κανόνων και κριτηρίων που θα διέπουν την διαδικασία εκλογής των μουφτήδων, το όριο της θητεία τους καθώς και των προσόντων τους. Στην υπενθυμητικό ερώτημα που του τέθηκε από το «Ε» ότι στην Τουρκία οι μουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται απάντησε πως η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος και πως ο μουφτής εκεί είναι ένα δημόσιος υπάλληλος ενώ στην χώρα μας έχει δικαστικές αρμοδιότητες που ορίζονται από την Συνθήκη της Λωζάννης. Σημείωσε δε: «Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αρμοδιότητες εφαρμογής της Σαρία να μην υπάρχουν. Συμφώνησα εξ’ αρχής με την θέση αυτή. Η χώρα μας έχει βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση εξαιτίας της Σαρία για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο με ένα ουσιαστικό διάλογο σε βάθος μπορούμε να βρούμε βιώσιμη λύση», κατέληξε ο κ. Ζεϊμπέκ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …