Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στιγμές των Θεοφανείων στην Ξάνθη

Στιγμές των Θεοφανείων στην Ξάνθη

0
porto lagos17

Ο χιονιάς και το κρύο δεν πτόησαν τους τολμηρούς βουτηχτές, που έπιασαν τον σταυρό μέσα στα παγωμένα νερά

Από την ορεινή μέχρι την παραθαλάσσια Ξάνθη το έθιμο του αγιασμού των υδάτων τηρήθηκε και φέτος απαρέγκλιτα στην Ξάνθη

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στο νομό μας. Παρά το τσουχτερό κρύο πολλοί ήταν αυτοί που το αψήφησαν και έπεσαν στα παγωμένα νερά ποταμών, λιμνών και θαλασσών για να πιάσουν τον Σταυρό και να έχουν μια ευλογημένη χρονιά, σύμφωνα με την εκκλησιαστική και λαϊκή παράδοση. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις τελετές, ενώ στην ρίψη του Σταυρού στον Κόσυνθο και στο Πόρτο Λάγος χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Θεοφάνεια στον Κόσυνθο

kosynthos anamoni17Η τελετή ξεκίνησε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου. Τον Σταυρό και την εικόνα των Θεοφανείων συνόδευσε η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του τόπου σε μια πομπή που ξεκίνησε στις 11 το πρωί από την Μητρόπολη και κατέληξε στην γέφυρα του Κοσύνθου. Προπορεύονταν παιανίζοντας οι μπάντες του στρατού και του δήμου και συνόδευαν ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης, και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Στην γέφυρα του Κόσυνθου βρέθηκε και ο βουλευτής Ξάνθης κ. Στογιαννίδης. Στα παγωμένα νερά του Κόσυνθου έπεσαν πέντε άντρες, ενώ ‘’νικητής’’ αναδείχτηκε ο νεαρός Αναστάσης, που φόρεσε στον λαιμό του έναν σταυρό από τα χέρια του Μητροπολίτη. Η έντονη βροχόπτωση της προηγούμενης νύχτας έκανε τον Κόσυνθο ελαφρώς ορμητικό, αλλά κυρίως λασπωμένο. Σε δηλώσεις του ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε ότι πέρα από τις καθιερωμένες ευχές, προσωπικά ευελπιστεί και εύχεται «όλοι να εργαστούμε αυτή την νέα χρονιά με ένα σκοπό, να βγει η χώρα μας από την κρίση και να βρει η Ελλάδα τον δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης». Ο Δήμαρχος Ξάνθης ευχήθηκε με την σειρά του να έρθουν καλύτερες μέρες, φωτεινές και ευλογημένες, και με σύνεση όλοι, αλλά κυρίως όσοι διαχειρίζονται τα διοικητικά των πολιτών, να ξεπεράσουμε τις δύσκολες αυτές μέρες που ζούμε.

Θεοφάνεια στο Πόρτο Λάγος

kosynthos anastasios17Συννεφιασμένο και παγερό και το σκηνικό στο επίνειο του Πόρτο Λάγος με τον αέρα να κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα. Η τελετή ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι και παραβρέθηκαν εκτός από τον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη, τον Δήμαρχο Ξάνθης και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, οι βουλευτές κ. Στογιαννίδης και Γιαννακίδης και ο κ. Φίλιππος Τσαλίδης. Λιγότεροι φέτος αυτοί που αψήφησαν το κρύο, ενώ από τους πέντε βουτηχτές τον σταυρό έπιασε ο Χαράλαμπος Κυριακίδης από την Διομήδεια. Μάλιστα, κατά την παράδοση, περιέφεραν τον σταυρό αργότερα στα καταστήματα και τα σπίτια του χωριού, με πολλούς να ασπάζονται τον σταυρό και να ρίχνουν μερικά κέρματα στον δίσκο, ευχόμενοι στον τολμηρό βουτηχτή. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε εν συντομία στο νόημα της ημέρας και στην μετοχή όλων των στοιχείων της φύσης στον αγιασμό, ενώ ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης ευχήθηκε σε όλους φωτισμό και δύναμη και το νέο έτος να υλοποιήσει τις προσδοκίες όλων. Ο Δήμαρχος παρέθεσε λιτή δεξίωση στους παρισταμένους στην αίθουσα του Λιμενικού Ταμείου, όπου προσέτρεξαν πολλοί, αναζητώντας κυρίως την ζεστασιά, ενώ οι υπόλοιποι βρήκαν την θαλπωρή στις παρακείμενες καφετέριες.

Στον Νέστο ο καθαγιασμός των υδάτων για την Σταυρούπολη

maggana17Στο Νέστο ποταμό και συγκεκριμένα στο σημείο κοντά στο πεδίο βολής έγινε και φέτος η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στη Σταυρούπολη. Την τελετή πραγματοποίησε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ξάνθης, Αρχιμανδρίτης Σοφρώνιος Γκουτζίνης, που είναι και ο εφημέριος του ναού της Σταυρούπολης. Τρεις ήταν φέτος οι γενναίοι που βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό και να πάρουν την ευλογία του, με τους παρισταμένους να παρακολουθούν κρατώντας ομπρέλες και το θερμόμετρο να βρίσκεται αρκετά κάτω από το μηδέν. Εκτός από την ορεινή Ξάνθη, δεν θα μπορούσαν να μην τελεστούν ανάλογες εκδηλώσεις καθαγιασμού των υδάτων στις κατ’ εξοχήν παραθαλάσσιες περιοχές. Η μανιασμένη θάλασσα δεν πτόησε όχι μόνο τους δέκα νέους που βούτηξαν για να πιάσουν τον σταυρό, αλλά ούτε και τον κόσμο που παρατάχθηκε στην παραλία με τον άνεμο να σηκώνει ψηλά κύματα. Ο Δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, παρών στην παραλία των Μαγγάνων, ευχήθηκε: «Το φως της χριστιανοσύνης που είναι, ταυτόχρονα, φως της πίστης και του πολιτισμού μας, να οδηγεί τα βήματά μας στο δρόμο της ειρήνης και της καταξίωσης. Χρόνια πολλά, καλή φώτιση, δύναμη και υγεία». Στον Αγιασμό, επίσης, ήταν παρόντες: ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Τζελεπάκης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Π. Αγγελάκης, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου. Έτσι, παρά τους ανέμους, τις χαμηλές θερμοκρασίες και την ισχνή χιονόπτωση σε κάποια σημεία, τον σταυρό έριξαν οι ιερείς και έπιασαν οι νέοι, κυρίως, της Ξάνθης τόσο στην Γενισέα, στα Άβδηρα, όσο και στο Σέλινο και τον Πολύσιτο, συμμετέχοντας στο καθιερωμένο έθιμο.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…