Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στα «σκαριά» το σχέδιο της ΑΜ – Θ για τα αντισταθμιστικά του ΤΑΡ

Στα «σκαριά» το σχέδιο της ΑΜ – Θ για τα αντισταθμιστικά του ΤΑΡ

0
dec16

Περιφερειάρχης ΑΜ – Θ, Χ. Μέτιος: «Προσπάθειά μας είναι τα λεφτά αυτά να πιάσουν τόπο…»

Ήδη έχουν τοποθετηθεί 95 χιλ. του αγωγού- Το 2020 θα λειτουργήσει

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται η περιφέρεια ΑΜ – Θ προκειμένου να υποβάλλει δέσμη προτάσεων στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών έργων της εταιρικής ευθύνης του ΤΑΡ. Όπως είναι γνωστό από τα 10 εκ. ευρώ που αναλογεί στην περιφέρειά μας την μερίδα του λέοντος ήτοι 65% θα κατανεμηθεί στους δήμους απ’ όπου διέρχεται ο ΤΑΡ και το 35% στην περιφέρεια ήτοι περί τα 3 εκ., ευρώ.

metiosΠεριφερειάρχης ΑΜ – Θ, Χ. Μέτιος: «Προσπάθειά μας είναι τα λεφτά αυτά να πιάσουν τόπο…»

Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα ο Περιφερειάρχης ΑΜ – Θ Χρήστος Μέτιος τόνισε πως πρώτο του μέλημα είναι αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να «πιάσουν τόπο», όπως είπε χαρακτηριστικά και να ωφεληθούν κατά το μέγιστο δυνατό όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας. Επεσήμανε δε πως: «Ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης είχε κάνει μια προεργασία σε ιδέες και προτάσεις δίνοντας έμφαση στην τουριστική προβολή ωστόσο δεν είχε υποβληθεί συγκεκριμένο σχέδιο στα κεντρικά του ΤΑΡ. Εμείς αφ’ ότου αναλάβαμε δώσαμε προτεραιότητα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ ωστόσο είμαστε σε φάση προετοιμασίας να υποβάλλουμε συγκεκριμένο σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τουριστική προβολή. Αυτό θα είναι ένα κομμάτι του συνολικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις.». Ο κ. Μέτιος επιφυλάχθηκε να πει οτιδήποτε πριν ετοιμαστεί και υποβληθεί το σχέδιο προς τα κεντρικά του ΤΑΡ, ενώ ανέφερε πως είχε συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΑΡ για το θέμα και πως δεν είναι πιεστικό το χρονοδιάγραμμα υποβολής των προτάσεων.

Από τις προμήθειες μηχανημάτων ξεκινά ο ΤΑΡ τα αντισταθμιστικά στον δήμο Αβδήρων – Σε εκκρεμότητα τα αιτήματα του δήμου Τοπείρου

Υπενθυμίζουμε πως, όπως κατέγραψε το «Ε» σε ρεπορτάζ του στις 12 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης των δεσμεύσεων της εταιρικής ευθύνης του TAP για αντισταθμιστικά έργα στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου. Έτσι σε πρώτη φάση μέσα από την λίστα προτάσεων που υπέβαλε ο δήμος Αβδήρων για προτεινόμενα έργα σε κάθε οικισμό (μετά από προτάσεις των τοπικών συμβουλίων) επιλέχθηκε να παραδοθεί μια ράμπα για ΑΜΕΑ κι ένα μηχάνημα καθαρισμού παραλιών από τον ΤΑΡ στον δήμο Αβδήρων ενώ για τον δήμο Τοπείρου κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δάνειων 380.000 ευρώ ως αποζημίωση γιατί ο ΤΑΡ διέρχεται από δημοτικές εκτάσεις. Σ’ ότι αφορά τα έργα ή τις προμήθειες που δικαιούται ο δήμος ως αντισταθμιστικά και σύμφωνα με την λίστα που κατέθεσε ο δήμος Τοπείρου περιλαμβάνει προμήθειες μηχανημάτων για περιβαλλοντικά έργα όπως καθαρισμό παραλιών, καναλιών και ειδικό μηχάνημα για κλαδέματα δέντρων, τα αιτήματα αυτά παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί 95 χιλ. του αγωγού- Το 2020 θα λειτουργήσει

Να σημειώσουμε ότι επτά μήνες μετά την τελετή των εγκαινίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016, η κατασκευή του έργου έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, αφού έχει ήδη ανοιχτεί όρυγμα σε μήκος 205 χλμ., έχουν συγκολληθεί 125 χλμ. σωληναγωγών και έχουν τοποθετηθεί 95 χλμ. αγωγού. Τα στοιχεία προκύπτουν από άρθρο της Ulrike Anders, Διευθύντριας Εμπορικών και Εξωτερικών Υποθέσεων στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Parliament και αναφέρουν μεταξύ άλλων πως το 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού. Σε πλήρη λειτουργία θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, με δυνατότητα διπλασιασμού της ποσότητας στο μέλλον. Θα τροφοδοτεί τις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…