ΣΧΟΛΙΑ 31/12/2016

0

Τουριστικό ένθετο

Σήμερα οι αναγνώστες της εφημερίδας μας έλαβαν μαζί με το σώμα της κανονικής εφημερίδας κι ένα Αφιέρωμα για την περιοχή της Νότιας Βουλγαρίας και ειδικότερα για την περιοχή Σμόλιαν και πιο ειδικά για το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο στο Παμπόροβο. Πρόκειται για μια προσπάθεια προσέγγισης για γνωριμία με την περιοχή που βρίσκεται δίπλα μας και η οποία περιμένει να την γνωρίσουμε. Αυτήν την αρχή εξυπηρετεί το Αφιέρωμα. Να γνωρίσουν οι Ξανθιώτες τη γειτονιά τους. τον λαό, τα ήθη και έθιμα, τα φαγητά, τις φορεσιές, τη φύση και τις ομορφιές και τα μυστικά που κρύβει κάθε περιοχή. Πρόκειται για το πρώτο βήμα παρόμοιας γνωριμίας μεταξύ ελληνικής και βουλγαρικής πλευράς. Φυσικά η όλη προσπάθεια δεν ήταν εύκολη. Βοήθησαν στο να υλοποιηθεί φίλοι και γνωστοί και από τις δυο πλευρές. Με την ευκαιρία τους ευχαριστούμε και το περιεχόμενο της όλης προσπάθειας είναι στα χέρια σας. Καλή ανάγνωση.

Γ. Δ.

Καλή χρονιά

Τελευταία έκδοση για το 2016 σήμερα. Θα τα ξαναπούμε, θα ξαναβρεθούμε το 2017 με το καλό. Και εν όψει του Νέου Χρόνου, απευθύνουμε τις θερμές μας ευχές προς όλους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους για Υγεία, Παραγωγικότητα, Αγάπη και βέβαια λιγότερα προβλήματα. Να ’ναι όντως το 2017 μια νέα χρονιά, διαφορετική για όλους. Ευχές από καρδιάς λοιπόν και πίστη στις δυνάμεις ότι θα βγούμε από τις δυσκολίες.

-Καλή Χρονιά!

Γ. Δ.

Βγαίνουν προς την κοινωνία

Μη ρωτήσετε ποιοι βγαίνουν. Είναι οι βουλευτές και οι υπουργοί. Οι οποίοι έλαβαν κυβερνητική εντολή να εξορμήσουν στις περιφέρειές τους και να τους δει ο λαός, η κοινωνία. Γιατί μέχρι τώρα έβγαινε μεν ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι εξαφανισμένοι. Η κοινωνία όμως έχει ένα κάποιο πρόβλημα. Και να τους δει τους βουλευτές, δεν τους γνωρίζει ποιοι είναι! Απίθανο; Καθόλου! Γιαννακίδης, Στογιαννίδης αποτελούν άγνωστα πρόσωπα για μας. Γνωστός ο Ζεϊμπέκ, από το γεγονός ότι φωτογραφίζεται δίπλα στον Μετέ που είναι πασίγνωστος. Άρα, όταν εμείς δε γνωρίζουμε τους βουλευτές του νομού, είναι απίθανο να τους γνωρίζει ο απλός κάτοικος του χωριού. Τι δηλώνουν όλα αυτά; Ότι θα πρέπει να βγουν στο ξέφωτο οι βουλευτές. Διαφορετικά, άγνωστοι ήρθαν, άγνωστοι θα φύγουν…

Γ. Δ.

«Σταύρος Δήμας»

Πριν ακριβώς δύο χρόνια, διεξήχθη στην τότε Βουλή η τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως γνωστόν το όνομα «Σταύρος Δήμας» δεν ακούστηκε 180 φορές και οδηγηθήκαμε σε εκλογές με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως ορόσημο για την καταστροφή της Ελλάδας. Λένε πως αν ο Δήμας αποσπούσε τις 180 ψήφους και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου παρέμενε στην εξουσία η χώρα θα είχε γλιτώσει από πολλά. Όντως, ένα αμυδρό φωτάκι είχε αρχίσει να φαίνεται στο βάθος του τούνελ. Η ανάπτυξη είχε αρχίσει να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της. Η λογική έλεγε πως σύντομα η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές και η κρίση σταδιακά θα υποχωρούσε.

Αυτό θα συνέβαινε σε έναν τέλειο κόσμο. Ενδεχομένως σε μια τέλεια χώρα. Όχι στην Ελλάδα. Γιατί για να φτάσουμε ως εκεί, η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα απʼ όλα να εφαρμόσει (πάνω-κάτω) το mail Χαρδούβελη. Σήμερα γνωρίζουμε πως το διαβόητο αυτό mail αποτελεί παιδική χαρά μπροστά σε όσα ακολούθησαν…

Γ.Χ.

Προβάδισμα της ΝΔ με 8,7 μονάδες

Νέα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH δίνει Προβάδισμα 8,7% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αν αναρωτηθεί κάποιος ποιο είναι το καινούργιο αφού από την αρχή του 2016 και από τότε που εκλέχθηκε πρόεδρος ο Κυριάκος όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διευρύνει τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο είναι πως αυτή η δημοσκόπηση έγινε μετά τον «μποναμά» του Αλέξη Τσίπρα στους συνταξιούχους κι αυτό έχει την σημασία του. Επίσης η δημόσκοπηση δείχνει την Χρυσή Αυγή με 6,5%, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5% και το ΚΚΕ με 5,2% και εκτός βουλής Ποτάμι 1,8% ΑΝΕΛ 2,2%, ωστόσο με την αναγωγή μπαίνει οριακά στη Βουλή, όπως και η Ένωση Κεντρώων, που στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 2,5%.

Αυτά όλα βέβαια είναι δημοσκοπικά και ως εκ τούτου δείχνουν μια τάση του εκλογικού σώματος. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις έχουν πολλές φορές διαψευσθεί

Μ.Ξ.

Μια ακόμη χαμένη χρονιά…

Πάει και το 2016. Ακόμη μια χρονιά χαμένη… χαμένα όνειρα …χαμένες ελπίδες… χαμένες ευκαιρίες για …χαμένες γενιές! Ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος που δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε. Ένας χρόνος σκληρής λιτότητας για την χώρα μας αφού τώρα νιώθουμε στο πετσί μας τα μέτρα, ένας χρόνος που δεν ήρθε η ανάπτυξη, δεν βγήκαμε στις αγορές, δεν μειώσαμε το χρέος, δεν κλείσαμε την αξιολόγηση, δεν πήραμε ανάσα!.

Ένας νέος χρόνος έρχεται και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε …όνειρα. Αυτά άλλωστε δεν φορολογούνται… Κι ας ελπίσουμε να μας βγουν και αυτά χαμένα…

Να’ ναι μια Καλή Χρονιά το 2017! Επιτέλους!

Μ.Ξ.

Όλα μπορεί να συμβούν!

Ακόμη κι αν μας κούρασε ο παλιός ο χρόνος, μας «στέγνωσε» τις ελπίδες και μας πήρε τη χαρά, ο νέος που έρχεται είναι πάντα αφορμή για να αφήσουμε τα παλιά στο παρελθόν και να εξοπλιστούμε με ελπίδα για όσα μπορούν να συμβούν.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν προμηνύει ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, όμως πολλά μπορεί να συμβούν.

Καλή Χρονιά σε όλους με Ελπίδα και Αισιοδοξία!

Ε.Δ.

Δείτε το κι έτσι

Εμείς που ζούμε σε αυτή την πόλη, έχοντας συνηθίσει συνήθειες και συμπεριφορές, τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Φίλοι από άλλες πόλεις, με σαφέστατα μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη, που ήρθαν στην Ξάνθη την περίοδο των γιορτών μου σχολίασαν πόσο όμορφα νιώθουν στην τοπική αγορά! Ναι, ναι σε σας τους γκρινιάρηδες το λέω, που όλο κάτι έχετε να πείτε για τα τοπικά καταστήματα. Όπως μου μεταφέρθηκε, οι τοπικοί καταστηματάρχες και οι υπάλληλοι ήταν καλοσυνάτοι, πρόθυμοι να βοηθήσουν, ενώ όλοι τους κάναν κι ένα σκόντο στο ταμείο! Εκεί που ο τουρίστας θα πληρώσει όπως και να χει αυτά δε γίνονται.

Καλές βόλτες λοιπόν και καλές αγορές στα τοπικά καταστήματα!

Ε.Δ.

Ευχές για την… ανατροπή!

Εγκάρδιες και ζωηρές ήταν οι ευχές του φίλου Στέλιου Αρσενίου για το ένθετο που κυκλοφόρησε χθες η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ με αφιέρωμα στη Νότια Βουλγαρία. Οι ευχές του επί λέξει ήταν: «Θέρμα συγχαρητήρια! Ανατροπή με τα όλα της!»

Ε.Δ.

Το καλό να λέγεται

Και μιας και είναι τελευταία μέρα του χρόνου και πρέπει ό,τι έχουμε στην ψυχή μας να το βγάζουμε για να ξεκινάμε «καθαροί», θα ήθελα να τονίσω, επειδή συχνά δεχόμαστε κριτική για την αυστηρότητά μας απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, ότι ποτέ δεν ξεχνάμε το διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που αφιερώνονται στην υπηρεσία στον πολίτη και σε αυτούς που… βγάζουν το κακό όνομα για τους υπόλοιπους!

Στην Ξάνθη, όπως και παντού, υπάρχουν και οι δύο κατηγορίες, όμως κάθε φορά που τυχαίνει για συναντήσεις ένα ακόμη καλό παράδειγμα δημοσίου υπαλλήλου, συνειδητοποιείς πόσο κομβικός είναι ο ρόλος τους και πώς ολόκληρη η κρατική μηχανή, ακόμη και με τις αρτηριοσκληρώσεις θα μπορούσε να κάνει… θαύματα με μερικούς ακόμη από δαύτους!

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…