ΣΧΟΛΙΑ 26/01/2017

0
plateia 1921

Ένα σχέδιο για τη χώρα

Δυο χρόνια τώρα και άλλα τέσσερα πριν δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να διαπραγματευόμαστε τα μνημόνια των δανειστών, να τα συμφωνούμε και να μην τα τηρούμε. Και δεν κάνουμε κάτι πιο απλό και πιο αποτελεσματικό: Ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, με συγκεκριμένες, κοστολογημένες, ιεραρχημένες προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων, της περιουσίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Και να πούμε στους δανειστές: Αυτό είναι το σχέδιό μας για να παραγάγουμε πλούτο, να μειώσουμε την ανεργία, να χρηματοδοτήσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία και το κοινωνικό κράτος και να πληρώσουμε και τα δάνειά σας. Δεν υπάρχει κανείς στρατηγικός σχεδιαστής, κανείς υπουργός, κανείς πρωθυπουργός που να συλλάβει και να υλοποιήσει αυτό το αυτονόητο;

Γ. Λ.

Ελληνικό θαύμα

Κι αυτό ελληνικό θαύμα. Αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών στη χώρα μας το 2016 έναντι του 2015και ω του θαύματος μειώθηκαν τα έσοδα! Κι εκεί λοιπόν που κάθε βράδυ η ΕΡΤ μας μιλούσε για νέο ρεκόρ αφίξεων, «ξεχνούσε» να μας πει για την μείωση των εσόδων. Θαυμάσια λοιπόν πράγματα. Ας μας εξηγήσουν οι αναλυτές τι συμβαίνει. Διότι εμείς γνωρίζουμε. Χρόνο τον χρόνο «πέφτει» η ποιότητα των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας. Έρχονται δηλαδή οι λεγόμενοι μπατιροτουρίστες που ξοδεύουν ελάχιστα ή και καθόλου.

Γ. Δ.

Ζεόλιθος Ι

Για τον ζεόλιθο που υπάρχει στην περιοχή Πετρωτά Έβρου έχουμε γράψει κατά το παρελθόν στη στήλη μας. Είχαμε δε τονίσει ότι το ορυκτό αυτό τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η αξιοποίησή του χρόνια τώρα, δεν προχωρά. Πότε βγάζουν εμπόδια υπουργοί, πότε βουλευτές και δήμαρχοι και τελευταία οι ίδιοι οι κάτοικοι. Οι οποίοι αντιδρούν στην αξιοποίηση από ιδιώτη και θέλουν να προχωρήσουν μόνοι τους. Κάποιοι τους φούσκωσαν τα μυαλά και πιστεύουν ότι θα γίνουν βιομήχανοι και θα κερδίσουν εκατομμύρια.

Γ. Δ.

Ζεόλιθος ΙΙ

Η ιστορία έχει ξαναπαιχτεί ως εταιρείες λαϊκής βάσης. Όλες λοιπόν αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν μετά από λίγο καιρό. Τώρα οι κάτοικοι ζουν το όνειρό τους να γίνουν μεγάλοι και τρανοί, όπως Σκαλιστήρης. Μάλιστα αντιπροσωπία τους ταξίδεψε στην Στουτγάρδη όπου ζουν κάτοικοι από τα Πετρωτά και τους ενημέρωσαν για το σχέδιό τους και τη φιλοδοξία τους να εκμεταλλευτούν το ορυκτό. Τους ζήτησαν να συμμετάσχουν κι αυτοί στο μετοχικό κεφάλαιο για την ίδρυση της εταιρείας και στη συνέχεια της λειτουργίας με την εξόρυξη του ορυκτού. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εγχείρημα και αναμένουμε καλά νέα, παρότι διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις. Τώρα θα πουν κάποιοι γιατί τόσο ενδιαφέρον για τα Πετρωτά. Διότι κάποιοι στα καφενεία των χωριών νομίζουν πως επειδή έτυχε να υπάρχει κάτι σπουδαίο στην περιοχή τους πως είναι εύκολη η αξιοποίησή του. Παρόμοια παραδείγματα άπειρα στη χώρα μας. Όπου άνθρωποι από αγρότες νόμιζαν πως θα γίνουν βιομήχανοι ή επιχειρηματίες διεθνούς επιπέδου. Ο ρεαλισμός και η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι αρετή.

Γ. Δ.

Απαλλάχθηκε η Αναπτυξιακή Ξάνθης για χρέη στο Δημόσιο

Απαλλακτική ήταν η απόφαση του Εφετείου Θράκης για τον πρώην πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Ξάνθης για χρέη στο Δημόσιο. Να σημειώσουμε ότι η πρωτόδικη απόφαση για οφειλή 50.000 ευρώ ήταν καταδικαστική και η δεύτερη δηλαδή του Εφετείου για κάτι λιγότερο από 100.000 ευρώ (στο μεταξύ αυξήθηκαν από τις προσαυξήσεις) ήταν απαλλακτική καθώς στο μεταξύ μεσολάβησε ο νόμος αυτής της κυβέρνησης που παύει την ποινική δίωξη για οφειλές έως και 100.000 ευρώ. Έτσι απαλλάχτηκαν και έπαψε και η ποινική δίωξη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο φάκελος της Αναπτυξιακής έκλεισε. Μετά την Μηνυτήρια Αναφορά που κατέθεσε ο Θανάσης Ξυνίδης ο Ανακριτής Ξάνθης έχει ορίσει 2 Εφοριακούς της ΔΟΥ Ξάνθης για να κάνουν οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο στην εταιρεία που τελεί υπό διάλυση μετά την παραίτηση του Δ.Σ. Το πόρισμά τους περιμένει ο ανακριτής προκειμένου να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου…

Θα επανέλθουμε στο θέμα όταν έχουμε νεώτερα…

Μ.Ξ.

Ας μην είμαστε υποκριτές…

Σοκάρει πραγματικά την τοπική κοινωνία το φρικαλέο έγκλημα που έγινε στον συνοικισμό των Ρομά Αλάν Κογιού της Κομοτηνής με θύμα το 6χρονο παιδάκι και φερόμενο ως δράστη ένα 15χρονο επίσης ανήλικο παιδί.  Όχι βέβαια ότι είναι το πρώτο έγκλημα και μακάρι να’ ναι το τελευταίο, ωστόσο σοκάρει η τόση αγριότητα όπως και οι συνθήκες ζωής στον συνοικισμό. Βέβαια υπάρχει τεράστια υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό και κάποιοι κάνουν λες και ανακάλυψαν την Αμερική,  για το ποιες είναι οι συνθήκες ζωής στον Αλάν Κογιού ή στο δικό μας το Δροσερό ειδικά στον μαχαλά των Βενζινάδων.

Τα’ χουμε γράψει εκατοντάδες φορές ότι αυτοί οι συνοικισμοί έχουν γίνει άντρα εγκληματικότητας, εξαιτίας της φτώχειας, της ανέχειας, της εξαθλίωσης, της αμορφωσιάς, της απουσίας παντός είδους ηθικού φραγμού. Εκεί κυριαρχούν άλλοι νόμοι και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Όχι βέβαια ότι δεν φέρουν ευθύνη οι δήμοι και η πολιτεία καθώς τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η κεντρική, χορηγούν κάποια χρήματα από την Πρόνοια και που και που βγάζουν κανένα πρόγραμμα ένταξης των Ρομά και νίπτουν τας χείρας. Εμ έτσι δεν γίνεται …Χρειάζεται σχεδιασμός με στοχευμένες δράσεις και πρώτα πρώτα σε υποδομές και στην συνέχεια μείωση της σχολικής διαρροής. Ως προς αυτό έχουν γίνει και συνεχίζονται κάποιες προσπάθειες με θετικά αποτελέσματα στο Δροσερό ωστόσο η κατάσταση παραμένει προβληματική.

Μ.Ξ.

Τους… παστώσαμε τους δρόμους

Σε πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή όταν ρωτήθηκε ο προεδρεύων αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος για πιθανούς τρόπους ρίψης περισσότερου αλατιού μέσα στο κέντρο, απάντησε ότι δεν είναι τόσο αθώο το αλάτι, καθότι προκαλεί διάβρωση στο οδόστρωμα. Και πράγματι, το αναφέρουν και μηχανικοί αυτό, γι’ αυτό και στο εξωτερικό προσπαθούν να εφαρμόσουν πλέον άλλους τρόπους για να αποφεύγεται η ολισθηρότητα του παγετού. Πολλοί οδηγοί θα παρατήρησαν ότι το οδόστρωμα σε πολλούς δρόμους της πόλης παρουσιάζει φθορές. Όχι ότι δεν είχε πριν, αλλά μετά το χιόνι και την υγρασία του σε συνδυασμό και με το αλάτι, η διάβρωση είναι εμφανής και η ήδη άσχημη κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε πολλά σημεία. Από τον δήμο αναφέρουν ότι έχουν κάνει μια πρώτη καταγραφή των φθορών στους δρόμους και προσανατολίζονται σε νέες ασφαλτοστρώσεις και όχι σε απλά μπαλώματα. Να ευχηθούμε να γίνουν αυτές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί κάθε επίσκεψη σε συνεργείο ή κάθε αλλαγή ελαστικών κοστίζει και δεν είναι εποχές για να πετάμε τα λεφτά όπως το αλάτι.

Χ.Δ.

Δύο χρόνια εξουσίας αλλάζουν πολλά

Με αφορμή την χθεσινή επέτειο δύο χρόνων από το πάντρεμα Αριστεράς και Δεξιάς στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου θα μπορούσε κανείς να θυμηθεί πολλά. Για τα όσα έλεγαν και τα όσα έπραξαν, το πόσο άλλαξε η στάση τους σε πλείστα όσα ζητήματα, τα οποία είχαν γίνει σημαίες του αντιμνημονιακού τους αγώνα. Αυτό που εν μέρει μας αφορά λίγο παραπάνω ως εφημερίδα, και θα έπρεπε να αφορά όλους τους πολίτες, είναι η αυταρχικότητα που επιδεικνύουν μέσω παρεμβάσεων. Κάποιος φίλος του «Ε» απόρησε χθες με πού μπορεί να οδηγήσει η εξουσία έναν έξυπνο, αξιόλογο και με τεκμηριωμένο λόγο άνθρωπο, αναφερόμενος στον εκπρόσωπο τύπου κ. Τζανακόπουλο, ο οποίος προαναγγέλλει ποινικές διώξεις για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την προσπάθεια να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης βάσει του πορίσματος της Εξεταστικής, ανέφερε ότι εκεί περιγράφεται η τέλεση ποινικών αδικημάτων, άρα και ο εισαγγελέας θα πρέπει να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις. Όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της η ΝΔ: «Είναι γεγονός πως από όσα έχει πει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, εδώ και δύο χρόνια, μόνο ένα είναι αυτό που ειλικρινά εννοεί: “Μην διαβάζετε εφημερίδες”! Πολύ απλά γιατί ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν αλλεργία στην ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση και στοχοποιούν ό,τι δεν μπορούν να χειραγωγήσουν». Οι προηγούμενες προσπάθειες με τον νόμο Παππά και οι εξελίξεις με το ΔΟΛ μάλλον συγκλίνουν στο να συμφωνήσει κανείς.

Χ.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Πλατεία της Ξάνθης το 1921

(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…