ΣΧΟΛΙΑ 18/01/2017

0

Υπερφόρτωση δικτύου η αιτία

Ψάξαμε το θέμα της πολύωρης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή μας και μας αποκαλύφθηκε η αιτία. Η οποία δεν ήταν άλλη από την υπερφόρτωση του δικτύου της ΔΕΗ. Με αποτέλεσμα όπως μας είπαν οι τεχνικοί, να «σκάσουν» τα καλώδια. Μάλιστα για να εντοπιστεί το σημείο της βλάβης χρησιμοποιήθηκε ειδικό μηχάνημα που μεταφέρθηκε από Θεσσαλονίκη το οποίο βοήθησε πάρα πολύ. Έτσι, αφού εντοπίστηκε το σημείο της βλάβης (πίσω από το ΕΠΑΛ), άρχισε η αποκατάστασή της. Αυτά για την ιστορία του συμβάντος που ταλαιπώρησε επί ώρες μεγάλη μερίδα κατοίκων της Ξάνθης. Μια δε ενημέρωση εκ μέρους της ΔΕΗ εγκαίρως θα περιόριζε την γκρίνια.

Γ. Δ.

‘’Λεφτά υπάρχουν’’

Τώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι στην επικαιρότητα λόγω της συνεργασίας με τη ΔΗΣΥ, θυμήθηκα την περίφημη ρήση του ΓΑΠ «λεφτά υπάρχουν». Λοιπόν, για να είμαστε ακριβείς και αληθινοί, ιδού τι ακριβώς είπε εκείνη την ημέρα στη συνέντευξη στη ΔΕΘ απαντώντας στην ερώτηση του Γιωργ. Παπαχρήστου πού θα βρεθούν τα χρήματα. Είπε ο Γιώργος: «Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημετέρων και των ισχυρών στη χώρα μας».

– Αλήθεια υπάρχει κάποιος που δε συμφωνεί με τα παραπάνω; Προφανώς όχι. Όμως εντελώς τότε, απομονώθηκε ένα τμήμα, μια μικρή φράση για να κατηγορηθεί ο Γ. Παπανδρέου πράγμα που τελικά έγινε.

Γ. Δ.

Ερώτημα

Τελικά το ερώτημα παραμένει: Τι είναι πιο σημαντικό. Να μην έχεις ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό; Η απάντηση και βέβαια είναι αυτονόητη. Το καλύτερο είναι να έχεις και τα δυο. Εάν όμως είναι να διαλέξεις, διαλέγεις το να έχεις ρεύμα. Το έζησαν πάρα πολλοί Ξανθιώτες το απόγευμα της Δευτέρας με τις διακοπές ρεύματος, μια μάλιστα αρκετά μεγάλη, τριών ωρών. Χειμωνιάτικα λοιπόν, χωρίς θέρμανση, κόλαση! Και χωρίς τηλεόραση θα πουν οι φανατικοί των σίριαλ…

Γ. Δ.

Δυναμική στο Κέντρο

Οι τελευταίες κινήσεις της Φώφης Γεννηματά που είχαν σαν αποτέλεσμα αυτή την στιγμή η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μετρά 18 βουλευτές και να είναι τρίτο κόμμα σε δύναμη στην Βουλή καθώς επίσης και η συμπόρευση με το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γιώργο Παπανδρέου που μπορεί μεν να είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα ωστόσο συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ  ήταν θαρραλέες και διαμόρφωσαν μια νέα δυναμική στο χώρο του Κέντρου. Ενός χώρου που παραδοσιακά διαθέτει εκλογιμότητα και το γεγονός ότι κάτι κινείται εκεί μετά από πολύ καιρό ανοίγει νέες προοπτικές και για ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση. Το Ποτάμι ανθίσταται όμως ήδη έχει συρρικνωθεί και είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει να επιμένει. Η πολιτική «ενέργεια» στον χώρο του Κέντρου επηρεάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ που επίσης καλοβλέπουν ανέκαθεν αυτό τον χώρο. Είναι εποχή πολιτικών ανακατατάξεων ωστόσο εκλογική αναμέτρηση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Μ.Ξ.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ

Τοπικά έχει θετικό αντίχτυπο η συμπαράταξη Παπανδρέου με Γεννηματά καθότι το ΚΙΔΗΣΟ διαθέτει πολλά στελέχη μεταξύ των οποίων και έναν πρώην υπουργό τον κ. Σ. Ξυνίδη. Ο οποίος – όπως δήλωσε στο «Ε» – αν και δεν προτίθεται να είναι στο ψηφοδέλτιο ωστόσο δεν θα πει όχι αν αυτή είναι η επιθυμία του Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο όπως και ο ίδιος ο κ. Ξυνίδης αναγνωρίζει – αν και δεν ανήκει σε μια γενιά που έχει παροπλιστεί – θα πρέπει το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ να είναι ενωτικό και πλήρως ανανεωμένο.

Μ.Ξ.

Μας άλλαξε τα φώτα η ΔΕΗ!

Συνεχίστηκαν και χθες οι διακοπές ρεύματος στην πόλη, που σε ορισμένες περιοχές κράτησαν αρκετές ώρες, ενώ σε άλλα σημεία εκδηλώθηκαν με στιγμιαία πτώση της τάσης του ρεύματος.

Το πρόβλημα ήταν εντονότερο τις απογευματινές ώρες, και επικεντρώθηκε στις περιοχές που είχε εκδηλωθεί και την προηγούμενη μέρα.

Στα σπίτια η ατμόσφαιρα ήταν… ρομαντική με κεριά (και για φως και για ζέστη), ενώ εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η κατάσταση στα καταστήματα, όπου οι επαγγελματίες καθόταν «σε αναμμένα κάρβουνα»…

Ε.Δ.

Τα λεπτά μετρούσαν οι επαγγελματίες

Και πώς να μη βρίσκονται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» οι καταστηματάρχες, αφού η ΔΕΗ δεν έκανε καν τον κόπο να βγάλει μία ανακοίνωση, προκειμένου να ενημερώσει ποιο είναι το πρόβλημα και να εξηγήσει αν μπορεί να εκτιμήσει τον τρόπο και χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ή όχι. Το τηλέφωνο φυσικά «κατεβασμένο» από χθες…

Τι πειράζει που οι πελάτες μας αγωνιούν και ματαίως αναζητούν μια πληροφόρηση;

Κρεοπώλες, ζαχαροπλάστες, ιχθυοπώλες, παντοπωλεία κυρίως στις συνοικίες που παρουσιάστηκαν οι πολύωρες διακοπές δεν μπορούσαν να βρουν ησυχία.

Εξίσου βέβαια νευρικοί και οι υπόλοιποι συμπολίτες, επαγγελματίες και όχι μόνο, που σε κάθε στιγμιαία διακοπή του ρεύματος έκαναν την προσευχή τους να μην καεί κανένα μηχάνημα και τρέχουν… Και μαζί τους θα τρέχει και η ΔΕΗ, που όχι μόνο θα «τ’ ακούσει» αλλά δεν αποκλείεται να της ζητήσουν και ευθύνες για τις ζημιές!

Ε.Δ.

Τι κυοφορείται στην κεντροαριστερά;

Οι ζυμώσεις αυτές στην κεντροαριστερά με στόχο την ύπαρξη και ενίσχυση ενός τρίτου πόλου, ικανού να εμπνεύσει και να εκφράσει εκείνη την εκλογική βάση που απορρίπτει τις δύο επιλογές διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι ακόμη νωρίς να κρίνουμε πώς θα εξελιχθεί.

Μέχρι στιγμής η επανεισχώρηση Παπανδρέου στην οικογενειακή στέγη δεν αποτελεί δα και «φρέσκια» κεντροαριστερή επιλογή, ωστόσο φαίνεται ότι αρκετές δυνάμεις του κέντρου έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη συσπείρωσης στο χώρο.

Η κίνηση Φλωρίδη-Ραγκούση-Διαμαντοπούλου δε φαίνεται διατεθειμένη να μπει σε μια διαδικασία με όρους ΠΑΣΟΚ, ενώ και το Ποτάμι πιέζει για συνεννόηση, αλλά με όρια και προϋποθέσεις.

Πολλοί πιστεύουν ότι «κλειδί» για την προσέγγιση αποτελεί το όνομα του αρχηγού, ενώ η αίσθηση από τη βάση και όχι από τα στελέχη είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να διεκδικήσει την ανάδειξη αρχηγού από τη βάση. Τολμηρό, αλλά απαραίτητο.

Ε.Δ.

Για να εκτιμούμε αυτά που έχουμε

«Έρμα γηρατειά, όποιος μπορεί σας εκμεταλλεύεται», έγραφε χθες φίλος από Αθήνα, κάνοντας λόγο για το Γηροκομείο Αθηνών. Μετά τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η προηγούμενη διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών κηρύχτηκε έκπτωτη με απόφαση του δήμου Αθηναίων. Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, που ανέλαβε προσφάτως να εξυγιάνει την κατάσταση, βρέθηκε μπροστά σε μία τραγωδία: μόνο 3 από τις 12 πτέρυγες του Γηροκομείου Αθηνών ήταν ανοιχτές, οι γέροντες πεινούσαν και πάγωναν από το κρύο για τρία χρόνια τώρα, το προσωπικό φυλλορροούσε απλήρωτο, πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπήρχε και τα χρέη του ιδρύματος έφτασαν να αγγίζουν τα… 30 εκ. ευρώ! Σημειωτέον, ότι οι διαχειριστές άφηναν τους γέροντες στην τύχη τους, ενώ το Γηροκομείο έχει μεγάλη περιουσία: εκατοντάδες διαμερίσματα που έχουν καταλάβει κάποιοι γνωστοί και συγγενείς με την ανοχή της παλιάς διοίκησης, χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο. Και αυτόματα έρχεται στο μυαλό η σύγκριση με το δικό μας Γηροκομείο, που πρόσφατα από την στήλη αυτή γράφαμε πόσο χρηστά διαχειρίζεται και διαγράφει μια ανοδική πορεία μέσα στις δύσκολες αυτές συγκυρίες. Άνθρωποι όπως ο πρόεδρος του ΔΣ Γιάννης Παπαχρόνης και οι συνεργάτες του, με πραγματική διάθεση προσφοράς, έχουν μετατρέψει το Γηροκομείο σε κάτι ‘’ζεστό’’ και οικείο για όλους τους Ξανθιώτες. Αυτή την αντιμετώπιση οφείλουμε απέναντι στην τρίτη ηλικία και όχι την απάνθρωπη εκμετάλλευση της αδυναμίας αυτών των ανθρώπων.

Χ.Δ.

Αναμένοντας τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο

Η συζήτηση για το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση το τελευταίο διάστημα. Την κρισιμότερη, ίσως, μετά την εισβολή. Στη Γενεύη όλα θα μπορούσαν να πάρουν μια διαφορετική πορεία, πιο ουσιαστική στις εξελίξεις του Κυπριακού. Αυτός ήταν ο προγραμματισμός του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αυτό ανέμενε και η κυπριακή πλευρά. Ουσιαστική, δηλαδή, συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ώστε να επιβεβαιωθεί και επίσημα ότι οριστικά πλέον οδεύουμε σε κατάργηση των εγγυήσεων του ’60 και διαμόρφωση ενός νέου, κοινά αποδεκτού, μηχανισμού ασφάλειας. Το αποτέλεσμα της Γενεύης ήταν μικρότερο των προσδοκιών. Ο κ. Κοτζιάς πήγε στη Γενεύη με στόχο την αναβολή της διαδικασίας, αφού θεωρεί ότι πρέπει να εγκατασταθεί η νέα αμερικανική διοίκηση, από την οποία πιστεύει ότι μπορούμε να αναμένουμε κάτι καλύτερο. Με αυτά κατά νου, βγήκε λίγο πριν από την απογευματινή συνάντηση της Πέμπτης και ανακοίνωσε την κατ’ αρχήν συμφωνία των εγγυητριών, ενώ όρισε και ημερομηνία συνάντησης την 23η Ιανουαρίου. Το παράδοξο είναι ότι δεν ενημέρωσε καν τον Κύπριο Πρόεδρο για μια φόρμουλα που έθετε εκτός της διαπραγμάτευσης την ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και τις δύο κοινότητες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέδρασε και ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται μια διαδικασία που θέτει εκτός τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Σε αυτό τον υποστήριξε με κάποιο τρόπο και ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την αντίθεσή του για την παρουσία της ΕΕ.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …