ΣΧΟΛΙΑ 13/01/2017

0
dromos

Λάθη, ψεύδη και τούμπαλιν

Ο καιρός ευθύνεται για όλα. Αν δεν είχαν ενσκήψει οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, δεν θα είχαν βυθιστεί στο χιόνι οι σκηνές των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, οι φωτογραφίες και τα βίντεο δεν θα έκαναν τον γύρο του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα αντιδρούσε, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν θα μιλούσε για «ευθύνη των ελληνικών αρχών». Ούτε βέβαια ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα δήλωνε «εξοργισμένος», με τις ελληνικές αρχές κι αυτός, γιατί παρά τις υποσχέσεις τους βρίσκονται «αβοήθητοι στο κρύο πρόσφυγες και μετανάστες». Τα ίδια πάνω-κάτω και σε πολλά μέρη της χώρας, όπου παγώνει το αλάτι, δεν λειτουργούν τα μηχανήματα και άλλα πολλά. Σαν να ζούμε στην Αίγυπτο και το χιόνι μας αιφνιδίασε. Δεν είναι μόνο η ανοργανωσιά μας όμως. Τον περασμένο Σεπτέμβριο παραιτήθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Οδυσσέας Βουδούρης, καταγγέλλοντας ότι το «σύστημα Μουζάλα» καλλιεργεί εύφορο έδαφος για οικονομικές παρεκτροπές. Μάλιστα, όσον αφορά την προμήθεια οικίσκων ενόψει του χειμώνα, ο κ. Βουδούρης έλεγε ότι από το γραφείο του υπουργού ζητήθηκαν οικίσκοι συγκεκριμένων προδιαγραφών, κάνοντας λόγο σαφώς για προμήθειες με αδιαφανείς διαδικασίες, που πέραν των άλλων «τριπλασιάζουν τον χρόνο, αλλά κυρίως το κόστος της κατασκευής τους από 2.500.000 σε 8.600.000 ευρώ». Κανένας έλεγχος, φυσικά, και στις διάφορες ΜΚΟ που εμφανίστηκαν σωτήρες, πήραν αρκετά χρήματα και τώρα αποχωρούν χωρίς κανείς να ελέγχει τι έπραξαν. Αν έπραξαν κάτι με τα χρήματα αυτά. Για να μην απορούμε ‘’πού πάνε όλα αυτά τα εκατομμύρια για τους πρόσφυγες;’’.

Χ.Δ.

Υπολειτουργούμε και σας περιμένουμε

Δεν περιμέναμε τον χιονιά φυσικά για να καταλάβουμε ότι πολλά πράγματα στην χώρα, τοπικά και κεντρικά, υπολειτουργούν. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε απροετοίμαστη και ανεπαρκής στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σχολεία παραμένουν κλειστά με μαθητές και εκπαιδευτικούς να συνεχίζουν τις διακοπές τους για τρίτη εβδομάδα. Δεν είναι μόνο το αλάτι για τους δρόμους που μας τελείωσε, αλλά ακόμη και το πετρέλαιο σε πολλές υπηρεσίες. Προχθές στο Εφετείο Ροδόπης δικαστικοί και δικηγόροι δίκαζαν χωρίς θέρμανση με την θερμοκρασία γύρω στο μηδέν μέσα στην αίθουσα. Τίτλοι που μοιάζουν κενοί απογυμνώνονται εντελώς σε περιπτώσεις που χρειαστεί κάποιος αρμόδιος να δράσει. Εφόσον η προνοητικότητα είναι άγνωστη λέξη, παρά τις συνεδριάσεις οργάνων που πραγματοποιούνται –για ποιον λόγο αλήθεια;- αρχίζουμε να αλληλοεπιρρίπτουμε ευθύνες. Είναι τραγικό όμως να βλέπεις τα πάντα γύρω να πηγαίνουν στον αυτόματο πιλότο. Όπως μου είπε αυτόπτης, υπάλληλος του δήμου (μάλλον 8μηνης απασχόλησης), που χρησιμοποιήθηκε για την ρίψη αλατιού στους δρόμους, προφανώς δεν έλαβε κάποια οδηγία για το πώς θα το κάνει. Αντί, λοιπόν, να προχωράει αδειάζοντας ποσότητες αλατιού κατά μήκος του δρόμου, το ξεφόρτωσε σε ένα σημείο δημιουργώντας ένα βουναλάκι. Ουδέν σχόλιον.

Χ.Δ.

Nobel υποκρισίας

Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης 4.913 πρόσφυγες στα νησιά ζουν σε ανοιχτού τύπου χώρους «φιλοξενίας». Σε σκηνές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, επί της γης, χωρίς θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό χρήσης, στο χιονιά και τη βροχή. Ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σας λέω ότι το να μείνουν έστω λίγοι άνθρωποι, δηλαδή αν έχεις 10.000 ανθρώπους και κατόρθωσες κάπως να βολέψεις 9.000 και σου μείνανε 1.000 στις σκηνές, όσο και να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τις σκηνές με επιπλέον καλύμματα και θερμαντικά σώματα, το πρόβλημα παραμένει, αλλά πάντα προσπαθείς. Προσπαθείς για 10 πρόσφυγες, θα καταφέρεις τους οκτώ…», σαν να αναφέρεται για φορτία με σκουπίδια και όχι για ανθρώπινες ζωές. Στις άλλες χώρες που δεν είναι «το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης», γιατί οι πρόσφυγες δεν κοιμούνται στα χιόνια και στη λάσπη; Σχεδόν 1 εκ. πρόσφυγες φιλοξενεί η Γερμανία, εκεί γιατί δεν κοιμούνται στο χώμα, τις λάσπες και τα χιόνια, κε υπεύθυνε ενημέρωσης; Και όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει και ο πρωθυπουργός, ως γνωστόν οι Γερμανοί «δεν είναι καλά στη ψυχή τους»! Ε τι να κάνουμε, εμείς είχαμε υπολογίσει να τους ξεφορτωθούμε στην Ευρώπη, γραφείο ταξιδίων transit όπως ο Ερντογάν, δεν είχαμε υπολογίσει ότι θα μας μείνουν εδώ! Ή, περάσαμε 2 εκ. στην Ευρώπη, χίλιοι στις σκηνές είναι το πρόβλημα; Παράπλευρες απώλειες! Είμαστε οι καλύτεροι αλληλέγγυοι και αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρκεί να πάνε στην ΕΕ, όχι να τους φορτωθούμε εδώ για πάντα. Η Ελλάδα αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, ρε γαμώτο!

Διεκδικούμε το Nobel. Το Nobel υποκρισίας.

Γ.Δ.

Το Μουσικό Σχολείο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση με όλους τους δημάρχους του νομού είχαν οι βουλευτές της Ξάνθης το προηγούμενο τριήμερο και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τρέχοντα θέματα των δήμων με στόχο να προωθήσουν και να επιταχύνουν λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό με τον δήμαρχο Αβδήρων συζήτησαν μεταξύ άλλων και το θέμα της στέγαση του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και όπως διαβεβαίωσαν τον κ. Τσιτιρίδη θα προσπαθήσουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες υποστηρίζοντας την ανέγερση νέου Σχολείου στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί και βρίσκεται έξω από την Διομήδεια Ξάνθης.

Όπως είναι γνωστό χρειάζεται η έγκριση του ρυμοτομικού και στην συνέχεια να γίνει η μελέτη και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Οι βουλευτές διαβεβαίωσαν τον δήμαρχο ότι θα προσπαθήσουν να γίνουν γρήγορα αυτές οι διαδικασίες. Στο μεταξύ σήμερα γίνεται η δημοπρασία για το έργο συντήρησης της στέγης και την περίφραξη στο υπάρχον κτήριο που στεγάζεται το Μουσικό Σχολείο

Μ.Ξ.

Εξελίξεις για το 12% και τον νόμο για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Δυο θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας είναι το 12% και το θέμα με τους Οργανισμούς Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων με πιο γνωστή την ΑΕΠΙ που είναι «βραχνάς» για πολλούς επιχειρηματίες εστίασης και όχι μόνο. Και για μεν το 12% δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη από τότε που έχει αποφασιστεί με συναίνεση του υπουργείου Ανάπτυξης να αναλάβουν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ με τους νομικούς τους να καταρτίσουν μια πρόταση με βάση την κοινοτική νομοθεσία ώστε να διεκδικηθεί από το υπουργείο η επιδότηση του κόστους εργασίας από την Ε.Ε. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί. Σ’ ότι αφορά το ζήτημα του νόμου για τα Πνευματικά Δικαιώματα που ως γνωστόν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αντιδρά με την τροπολογία του νόμου Μπαλτά που έγινε τον Ιούνιο και ζητά επαναφορά του νόμου Μπαλτά στην πρώτη του μορφή, υπάρχει μια εξέλιξη. Συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδος με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιο Μωραΐτη είχαν συνάντηση με την νέα υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και συζήτησαν αυτό το θέμα εν’ όψει την κατάθεσης του νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή. Η κα Κονιόρδου – όπως μας είπε ο κ. Μωραΐτης – ήταν πολύ καλά ενημερωμένη για το θέμα και έδειξε μια ειλικρινή διάθεση και πρόθεση να βρεθεί μια σωστή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους.

Ίδωμεν…

Μ.Ξ.

Λόγια του …χιονιά!

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο ορεινό οδικό δίκτυο κι όσοι δηλώνουν ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός και προς τον Εχίνο και δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά είναι λόγια του …αέρα ή μάλλον του χιονιού με προφανείς σκοπούς να μην αναζητηθούν ευθύνες και κατηγορηθούν για ανικανότητα.  Όταν η κυκλοφορία γίνεται με αλυσίδες δεν είναι ανοιχτός ο δρόμος. Και αναρωτιέμαι: Να πούμε ότι τα φαινόμενα ήταν τόσο ακραία όσο σε άλλες περιοχές που κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη  άντε να το δικαιολογήσουμε. Να πούμε ότι ο νομός μας δεν είναι συνηθισμένος στα χιόνια …άντε να τους δικαιολογήσουμε! Όμως ούτε το ένα συνέβη ούτε το άλλο συμβαίνει και κατά συνέπεια θα έπρεπε οι αρμόδιοι φορείς να έχουν εξασφαλίσει όλα τα χρηστικά μέσα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά  τέτοιες καταστάσεις …Θα έπρεπε τουλάχιστον το κεντρικό οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό. Δείτε την φωτογραφία που είναι ο δρόμος προς τον Εχίνο και βγάλτε τα συμπεράσματά  σας…

Έτσι για να μην πιστεύουμε ότι μας λένε…

Μ.Ξ.

Σε έκτακτη ανάγκη Ανατολική Μακεδονία και Έβρος

Για τη μεγαλύτερη κακοκαιρία δεκαετιών στην περιοχή μας γίνεται λόγος εξαιτίας του κύματος χιονιά και παγετού. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από την Τρίτη ακόμη ολόκληρος ο νομός Έβρου, πλην της Αλεξανδρούπολης, λόγω του παγετού και των συνεχιζόμενων έντονων χιονοπτώσεων στην περιοχή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου, καθώς και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι κατά τόπους δήμαρχοι των περιοχών.

Ε.Δ.

Αποκλεισμένοι

Και αφού στο κέντρο της πόλης έπεσε τόσο χιόνι φανταστείτε τι γίνεται στην ορεινή περιοχή, όπου απομακρυσμένοι οικισμοί παραμένουν πλήρως αποκλεισμένοι. Χωριά όπως το Διάσπαρτο, ο Κίδαρης, η Μέδουσα και η Κοττάνη που βρίσκονται πάνω από τις Θέρμες βρίσκονται στο έλεος της κακοκαιρίας, αφού ο μηχανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των απαιτήσεων κι έτσι οι λιγοστοί κάτοικοι παραμένουν χωρίς βοήθεια. Γκρέιντερ και αλατιέρες ούτε για δείγμα!

Ε.Δ.

Λιγότεροι νεκροί στην άσφαλτο

Λιγότερα ήταν τα τροχαία ατυχήματα της φετινής εορταστικής περιόδου, όπως μας πληροφορεί η αστυνομία. Παρά την κακοκαιρία, από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου καταγράφηκαν συνολικά 34 θανατηφόρα ατυχήματα με 38 νεκρούς, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι τα δυστυχήματα ήταν 52 με 56 νεκρούς. Συγκροτήθηκαν ανά τη χώρα 7.715 συνεργεία τροχονομικών ελέγχων, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 206.222 οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά 35.059 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 7.458 παραβάσεις αφορούσαν την υπερβολική ταχύτητα και οι 2.321 την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Σταθερά, αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς επικίνδυνες παραβάσεις και αυτό… είναι διαχρονικό.

Ε.Δ.

Η διανομή της εφημερίδας

Η πυκνή χιονόπτωση, μαζί με την ασθένεια του διανομέα μας, που ειδικά το χειμώνα, όπως γνωρίζετε, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της πρωινής καθημερινής διανομή της εφημερίδας, δημιούργησαν «επιπλοκές» στην έκδοση και διανομή της εφημερίδας τις τελευταίες ημέρες.

Ως εκ τούτου, το σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας έρχεται σε σας με το ταχυδρομείο και από Δευτέρα τα πράγματα επανέρχονται στην ομαλότητα.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνδρομητές μας για την κατανόηση.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…