ΣΧΟΛΙΑ 11/01/2017

0
pigoyinoi

Τα κεφάλια μέσα

Γιορτές και πανηγύρια τέλος. Γλέντια, ξενύχτια και φαγητό τέλος, γλυκά και αλμυρά θα ξεχαστούν για αρκετό καιρό. Η ζωή όλων μπήκε στην κανονική της πορεία πλέον, στις παλιές συνήθειες και λειτουργίες από προχθές. Ωραίες οι γιορτές, τα δώρα και τα σούρτα – φέρτα στην αγορά έστω για βόλτα και λίγα ψώνια. Γιορτές τέλος, μπαίνουν στην κατσαρόλα οι φακές, τα φασόλια, ο τραχανάς και άλλα μη εορταστικά φαγητά. Γίνεται και περιστολή των εξόδων έτσι αλλά και αποτοξίνωση από τα κρέατα και τα γλυκά. Συνέλληνες, τα κεφάλια μέσα και κουράγιο. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

Γ. Δ.

Περί αποχής

Το ερώτημα έθεσε φίλος της στήλης, άνθρωπος ενημερωμένος που παρακολουθεί τα δημόσια δρώμενα τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μας ρώτησε λοιπόν μεταφέροντας σχετική απορία σε συζήτηση, τι συμβαίνει σε περίπτωση που η αποχή ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές υπερβαίνει το 50%. Προφανώς πρόκειται για εύλογο ερώτημα, εάν νομιμοποιείται ένα αποτέλεσμα εκλογών στο οποίο οι μη συμμετέχοντες πολίτες είναι περισσότεροι των συμμετεχόντων. Ο Νομοθέτης λοιπόν το είχε προβλέψει. Και έχει θεσμοθετήσει πως η ψηφοφορία αυτή τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές είναι καθόλα νόμιμη και απολύτως έγκυρη. Το αποτέλεσμα όμως αυτό δεν έχει ισχύ και εφαρμογή σε περίπτωση Δημοψηφίσματος. Τότε θα πρέπει η συμμετοχή των πολιτών να υπερβαίνει το 50% δηλαδή η αποχή να είναι μικρότερη. Διαφορετικά, το Δημοψήφισμα δε θεωρείται έγκυρο και ακυρώνεται.

Γ. Δ.

Ανθρώπινο Ι

Αντιλαμβανόμαστε όλοι στις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται πάρα πολύ. Εννοούμε όλους αυτούς που είναι άστεγοι ή η στέγη τους είναι αδύνατο να τους προστατέψει. Αυτούς που δεν έχουν θέρμανση για όλες τις απαραίτητες ώρες για να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Κι ακόμα σκεφτόμαστε τους άστεγους, τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρέθηκαν σε καταυλισμούς, έρμαιο της παγωνιάς και του χιονιά. Ανθρώπινες τραγωδίες, ανθρώπινες ιστορίες, ευθύνες της πολιτείας, όποιο χρώμα κι αν έχει. Γιατί με ψεύτικα λόγια προσπάθησε ο υπουργός να ωραιοποιήσει το δράμα και με ψεύτικα λόγια να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές αυτών των ανθρώπων. Το ότι δεν έχει πεθάνει κάποιος ακόμη είναι θαύμα.

Γ. Δ.

Ανθρώπινο ΙΙ

Όλη η χώρα είναι γεγονός ότι υφίσταται την επέλαση του ψύχους. Αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Πουθενά όμως δεν απουσιάζει. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν γύρω μας, δίπλα μας ανθρώπινα δράματα. Μάλιστα φορές, χωρίς να τα γνωρίζουμε. Άνθρωποι μοναχικοί, ηλικιωμένοι, με χαμηλό εισόδημα, άρρωστοι ενδεχομένως, μάνες μόνες με μικρά παιδιά, μια κοινωνία με προβλήματα και δυσκολίες υπαρκτές που γίνονται ανυπέρβλητες από το κρύο και το χιόνι. Ας στραφούμε λοιπόν γύρω μας. Ας δούμε λίγο παραπέρα, ας ψάξουμε τον συνάνθρωπό μας που μας χρειάζεται, χρειάζεται λίγο ζεστό φαγητό, μια κουβέρτα, μια φροντίδα. Ας ξεδιπλώσουμε τον άνθρωπο που έχουμε μέσα μας τούτες τις δύσκολες στιγμές.

Να πώς πρέπει να περπατάς για να μη γλιστρήσεις στον πάγο

Τέτοιες μέρες τέτοια λόγια… και επειδή είναι συχνά τα ατυχήματα λόγω του παγετού κυρίως σε ηλικιωμένους, οι Γερμανοί – που έχουν εντρυφήσει στο θέμα – μας δίνουν συμβουλές για το πώς πρέπει να περπατάμε στον πάγο ώστε να μην σωριαζόμαστε! Ειδικότερα, οι Γερμανοί χειρουργοί τραυμάτων συνέστησαν χθες στους πολίτες να περπατούν σαν… πιγκουίνοι προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να γλιστρήσουν στα πεζοδρόμια εξαιτίας του παγετού που θα τα καλύψει μετά τις πολικές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν σε ολόκληρη την χώρα τις επόμενες ημέρες. Σε μια οδηγία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Γερμανικής Εταιρείας Ορθοπεδικών και Χειρουργικής Τραύματος επισημαίνεται ότι το να περπατάει κανείς μιμούμενος τους πιγκουίνους προϋποθέτει το να γέρνει τον κορμό του σώματός του προς τα εμπρός ώστε το κέντρο βάρους να πέφτει στο μπροστινό πόδι.

Σε ένα σκίτσο που συνοδεύει τις συστάσεις των γιατρών εξηγείται ότι όταν οι άνθρωποι περπατούν κανονικά, το βάρος του σώματος μοιράζεται σχεδόν ισότιμα και στα δύο πόδια, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσει κανείς την ισορροπία του και να πέσει σε ολισθηρές επιφάνειες.

Πιγκουίνοι λοιπόν…

Μ.Ξ.

Μιλούν οι αριθμοί

Παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του Οικονομολόγου Α. Λυμπερίου , υποψήφιου Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου που αποδεικνύει πως ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» στις ατομικές επιχειρήσεις: Έστω ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών 100 ευρώ. Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να αποδώσει το 26,95% (εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία και χωρίς να υπολογίζεται στο παράδειγμα μας 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% το εφάπαξ για ορισμένες περιπτώσεις επαγγελματιών), δηλαδή 100×26,95= 26,95 ευρώ. Από τα 100 δηλαδή θα του μείνουν περίπου 73 ευρώ. Στα 73 ευρώ με φορολογικό συντελεστή 22% (ισχύει για τα πρώτα 20000 ευρώ) θα πρέπει να καταβάλει φόρο 73×22%=16 ευρώ, δηλαδή του μένουν 57 ευρώ.

Συνδυαστικά με την προκαταβολή φόρου που είναι 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες-επιτηδευματίες (η οποία όμως θα επιστραφεί το επόμενο έτος) θα πρέπει να καταβάλει αλλά 16 ευρώ. Δηλαδή από τα 100 ευρώ που εισέπραξε αρχικά θα του μείνουν μόλις 57-16=41 ευρώ. Χωρίς να υπολογίζονται και οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις, όπως τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης (για εισοδήματα άνω 12000 ευρώ), έμμεση φορολογία κλπ, κατάργηση φοροαπαλλαγών κλπ.

Μπορεί νε επιβιώσει έτσι μια επιχείρηση;

Μ.Ξ.

Δεν έφτανε η παγωνιά, ήρθαν και οι διακοπές ρεύματος

Το κρύο είναι τσουχτερό τις τελευταίες μέρες. Ο υδράργυρος συνεχώς υπό το μηδέν, ο αέρας ως συνήθως μαίνεται στην Ξάνθη και η θέρμανση είναι η βασική επιδίωξη και το μέλημα όλων. Πολλοί είναι αυτοί που ζεσταίνονται με αερόθερμα, air-condition και διαφόρων ειδών σόμπες και φυσικά με τον ‘’παραδοσιακό’’ τρόπο της κεντρικής θέρμανσης μέσω των καυστήρων πετρελαίου. Σε όσες οικοδομές, τουλάχιστον, λειτουργεί ακόμη καυστήρας. Όσοι όμως είναι εξαρτημένοι από το ρεύμα, οι περισσότεροι δηλαδή, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα πρόσθετο πρόβλημα χθες και προχθές. Διακοπές ρεύματος άφησαν πολλές περιοχές όχι μόνο στο σκοτάδι, αλλά και στο κρύο, αφού εκτός από ξυλόσομπες, σόμπες πετρελαίου και τζάκια τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ρεύμα. Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, Μαρίνος Σδρέβανος, οι διακοπές αυτές θα είχαν επιπτώσεις και στην υδροδότηση της πόλης. Όπως είπε: «Ύστερα από πληροφορίες που περιήλθαν στην ΔΕΥΑΞ, περί διακοπών της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή της Ξάνθης, η επιχείρηση επικοινώνησε με την ΔΕΗ. Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και ενημερωθήκαμε ότι πρόθεση της ΔΕΗ ήταν να διακοπεί η παροχή του ρεύματος και σε εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΞ. Προτάθηκε στην ΔΕΗ η διακοπή του ρεύματος να γίνει μόνο σε αντλιοστάσια στα οποία λειτουργούν Ηλεκτροπαράγωγα Ζεύγη που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, για την αποφυγή διακοπής της υδροδότησης της πόλης αλλά και πρόκλησης ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης λόγω του παγετού». Ενός ‘’κακού’’ μύρια έπονται, κυρίως όταν δεν υπάρχει προετοιμασία και οργάνωση.

Χ.Δ.

Περί έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών

Ένα πρώτο βήμα έγινε στην υπόθεση αυτή χθες, με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Θεοδώρου να εισηγείται τη μη έκδοση των δύο εκ των οκτώ που δικάζονται. Όπως ανέφεραν πολλοί δικηγόροι, ένα ποινικό δικαστήριο είναι μέγα μυστήριο της ανθρώπινης κοινωνίας. Η θανατική ποινή μπορεί να έχει καταργηθεί στην Ελλάδα, αλλά η σκιά της ήταν σαν να βρισκόταν στην δικαστική αίθουσα χθες. Θετικό ότι στην δίκη των δύο πρώτων αξιωματικών οι μάρτυρες και οι δύο δικηγόροι με παρρησία και στοιχεία υποστήριξαν το δίκιο των Οκτώ. Η Εισαγγελέας Βασιλικής Θεοδώρου με επιχειρήματα, με σαφήνεια και με σθένος ζήτησε από το δικαστήριο να αρνηθεί την έκδοση των δυο αξιωματικών. Απέρριψε ως ανεπαρκείς τις κατηγορίες της τουρκικής πλευράς, ως αστήρικτη την έφεση του εισαγγελέα εφετών κατά των προηγούμενων αποφάσεων και δήλωσε βεβαιότητα ότι αν οι αξιωματικοί εκδοθούν αποκλείεται να έχουν δίκαιη δίκη, θα βασανιστούν απάνθρωπα, και ίσως θα θανατωθούν. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα βγει στις 23 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα βγουν και οι τρεις αποφάσεις για τους οκτώ την ίδια μέρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συνήγορος κ. Ζέλιος στην αγόρευσή του: «Μια απόφαση έκδοσης δεν θα εκθέσει απλώς διεθνώς τη χώρα μας, καθώς θα αμφισβητηθεί η ύπαρξη του κράτους δικαίου, αλλά θα την εκθέσει και στα μάτια της γενιάς μου και σας το λέω αυτό ως νέος δικηγόρος».

Χ.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

parea palia 2

Παρέα νεαρών μαθητών του Γυμνασίου Αρρένων στο πάρκο της πισίνας. Έτος 1953.

Αρχείο Κυρ. Δούρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…