ΣΧΟΛΙΑ 09/01/2017

0
dryokolaptis

Αρχίζουν οι πίτες

Μπήκαμε στον μήνα που Σύλλογοι, Σωματεία, φορείς και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας, θα πραγματοποιήσουν την ετήσια εκδήλωσή τους. θα μαζευτούν τα μέλη, θα γίνει ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, θα μπουν στόχοι για τη νέα χρονιά και μετά, κοπή της βασιλόπιτας. Για όσους προέδρους έχουν καιρό να μιλήσουν, είναι μια καλή ευκαιρία να τα πουν και να ζητήσουν τη στήριξη των τοπικών αρχών, κυρίως των βουλευτών (εάν και εφόσον πάνε).

Και μην ξεχνάτε συνέλληνες: Οι παρέες είναι το παν, οι παρέες…

Γ. Δ.

Λόγια αλήθειας

θα πρέπει να το πούμε δημόσια αλλά και ονομαστικά. Ότι η διοίκηση του Γηροκομείου μας έχει καταφέρει πολλά και συνεχίζει. Παρέλαβε ο Γιάννης Παπαχρόνης μια νοικοκυρεμένη κατάσταση από τη Βιβή Στυλιανίδου και σε λίγα χρόνια κατάφερε να την αναπτύξει και να της δώσει μια νέα δυναμική. Οφείλουμε λοιπόν να σταθούμε στο έργο του ανδρός και των κατά καιρούς συνεργατών του και να του αποδώσουμε τα εύσημα. Τα οποία μάλιστα είναι πολλά και ιδιαίτερα άξια γι’ αυτούς και για τον ίδιο ως επικεφαλής της διοίκησης. Είναι καιρός πιστεύουμε στον τόπο αυτόν, τον μικρό και μέγα, να βάζουμε τα πράγματα και τους ανθρώπους στη σωστή τους διάσταση. Έτσι, οφείλουμε να εκφράσουμε τη δημόσια ευαρέσκειά μας τόσο στο πρόσωπο του Προέδρου, όσο και των υπόλοιπων μελών αλλά και των εργαζομένων στο Ίδρυμα. Όλοι μαζί συνεργαζόμενοι έχουν φτιάξει αυτή την κυψέλη για την τρίτη ηλικία.

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι….

Γ. Δ.

Λόγια αλήθειας ΙΙ

Κι επειδή η αλήθεια και η παραδοχή δημόσια του έργου που προσφέρει κάποιος στην κοινωνία σπανίως αναγνωρίζεται, οφείλουμε να ολοκληρώσουμε για τον Γιάννη Παπαχρόνη. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι , το εθελοντικό του έργο ξεκίνησε από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης Η Αγάπη. Ο Παπαχρόνης δούλεψε και συνεχίζει ακόμη να δουλεύει και να προσφέρει στον Σύλλογο αυτόν. Κατάφερε με τη δουλειά του και τις ιδέες του να κάνει έναν μεγάλο Σύλλογο μέγιστο! Τον πρώτο της Ελλάδας! Έργο και προσφορά τεράστια. Παρέλαβε έναν σύλλογο με χίλια μέλη και χρόνο τον χρόνο τα πολλαπλασίασε. Τεράστιο έργο και προσφορά στην κοινωνία. Το Σύλλογο έφτιαξε, έβαλε τις βάσεις ο Λευτέρης Μαυρίδης  και οι λίγοι τολμηροί, οι μεταγενέστεροι συνέχισαν με επιτυχία και ο Παπαχρόνης τον απογείωσε. Του αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια με το χέρι στην καρδιά και για τις δυο του δράσεις και προσφορές.

Γ. Δ.

Ευχαριστούμε για τις ευχές

Για άλλη μια χρονιά θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας ευχήθηκαν τα χρόνια τους πολλά και απέστειλαν τις ευχές τους για τη Νέα Χρονιά. Διαπιστώσαμε δε ότι σιγά – σιγά αυξάνονται οι ευχές μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, τηλεφωνημάτων, κυρίως, και λιγότερο με τις κάρτες. Είναι η εξέλιξη της εποχής, είναι η κρατούσα κατάσταση πλέον αλλά παράλληλα και η πλέον φθηνή και απλή. Τέλος πάντων, όπως και να ’ναι, ευχές είναι, καλοδεχούμενες και ανταποδίδουμε με τη σειρά μας με τον παραδοσιακό τρόπο.

Και του χρόνου.

Γ. Δ.

Ο μικρός πευκοδρυολάπτης που παραλίγο να γίνει …έκθεμα!

Παρά λίγο δυστύχημα χθες στο γραφείο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπως  αναφέρουν στον τοπικό τους ισότοπο οι Φίλοι της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης. Τι συνέβη:  Ένας Πευκοδρυοκολάπτης έπεσε με δύναμη πάνω στο τζάμι του Μουσείου τρομάζοντας τον φύλακα. Το πουλί μετά τα πρώτα 5-10 λεπτά ξεπέρασε το αρχικό σοκ της πρόσκρουσης ανέκτησε τις αισθήσεις του για να πετάξει ξανά ελεύθερο, και τελικά ευτυχώς δεν κατέληξε μέσα στο Μουσείο ως νέο έκθεμα! Προφανώς το πουλί θα είδε από το τζάμι του μουσείου τα άλλα πουλιά και πήγε να τους κάνει παρέα. Ήταν και το τζάμι αόρατο… πολύ θέλει να γίνει το κακό… Τέλος καλό όλα καλά για τον μικρό πευκοδρυοκολάπτη!

Μ.Ξ.

Με θέμα την Πολιτεία συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δ. Αβδήρων

Η οικονομική επιτροπή του δήμου Αβδήρων θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 10 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι με μοναδικό θέμα Αίτημα της εταιρείας «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΠΕ» για εκ νέου αναστολή εκτέλεσης της υπ’ αριθ. 12/2015 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Εισηγητής του θέματος ο Δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης. Προφανώς πρόκειται για υπόθεση σφράγισης και θα συζητηθεί το αίτημα αναστολής της εκτέλεσής της. Ας κρατήσουμε όμως επιφυλάξεις γιατί προσφάτως ο κ. Μωραΐτης μας είπε ότι έχει κάνει ό,τι χρειάζεται, ότι είναι καθ’ όλα νόμιμος και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα με τον δήμο.

Ίδωμεν…

Μ.Ξ.

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον μουφτή

Αποφασιστική η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της αντικατάστασης του μουφτή Ξάνθης. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα τοπικά του στελέχη δεν έκαναν ποτέ κάποια προσπάθεια να κρύψουν την ενόχλησή τους για τη στάση, τις αποφάσεις και την εν γένει παρουσία του Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, ενώ από την πλευρά των ΑΝΕΛ δεν είχε εκφραστεί κάποια δυσαρέσκεια. Πιθανότατα βέβαια, οι συχνές επισκέψεις και επαφές κυβερνητικών στελεχών των ΑΝΕΛ με τους μουφτήδες, είχε να κάνει πρωτίστως με τη στήριξη στο θεσμό, παρά στο πρόσωπο. Και αυτό αποδεικνύεται τώρα και από το γεγονός ότι στην αντικατάσταση του μουφτή Ξάνθης οι ΑΝΕΛ όχι μόνο δε φαίνεται να εκφράζουν αντιδράσεις, αλλά μάλιστα το «πρόσωπο που έχει επιλεγεί» ως τοποτηρητής τυγχάνει της πλήρους αποδοχής τους.

Ε.Δ.

Δεν φέρνει αντιρρήσεις η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία τώρα, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά δε φαίνεται να προτίθεται να φέρει αντιρρήσεις, αφού ο Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου δεν είχε ποτέ στενές σχέσεις ούτε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαχρονικά.

Ε.Δ.

Τι στάση θα κρατήσει η μειονότητα;

Βέβαια, αυτή που ενδιαφέρεται περισσότερο είναι η ίδια η μειονότητα, για την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να διευκρινιστεί κατά πόσο θα τύχει θερμής υποδοχής το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τα ευρεία καθήκοντα του μουφτή.

Και το κύριο ζητούμενο είναι πώς μπορεί να επέλθει η αντικατάσταση μέσω της κυβερνητικής απόφασης, όταν η στάση της μειονότητας, που εκφράζεται και μέσα από τις δηλώσεις του Χ. Ζεϊμπέκ, αν και ο ίδιος διευκρινίζει ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις, τάσσεται υπέρ της εκλογής και όχι του ορισμού του μουφτή.

Ε.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

theofaneia palia

Ενθύμιον ενώ κατευθύνεται η πομπή δια την κατάδυση του Σταυρού εις τον ποταμόν Κόσυνθον.

Ξάνθη 06-01-1958 (από το αρχείο του Κώστα Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…